Seilin naiset - 8 tarinaa hulluksi tulemisesta - podcast

 

Olen minä täällä pitempään ollut kuin mitä meillä on ruokavälineitä. Ainakin kaks viikkoa tai kuukautta. Menee sekaisin se aika minkä olin täällä ennen kuin keksin tulitikut. 
(Ote jaksosta 8 - Komeronainen)

Selin naiset - 8 tarinaa hulluksi tulemisesta  - Storytel Original 2023

19.7.2023 2. teos/podcast:  Osallistun tällä päivityksellä kirjabloggaajien naistenviikkohaasteeseen. On tärkeätä muistaa, että naisten elämä ja kohtelu on ollut joskus hyvin rankkaa. Jokaisen jakson päähenkilönä on eri nainen. Podcastin toinen tekijöistä on nainen, Satu Rasila ja kaikki tarinat on naisten.

Esittelyteksti podacastiin ja eri osiin Storytelin sivuilta:

"Elokuvan lailla etenvät koskettavat äänitarinat kertovat normiin sopeutumattomien naisten asemasta viime vuosisadan vaihteessa.
Turun saaristossa, Seilin saarella toimi naisten suljettu mielisairaala vuosina 1889 - 1962. Suurin osa potilaista oli naimattomia, köyhiä naisia. 1900-luvun alussa naisen kuva oli monella tavalla ahdas: naisen työpanos oli maalaistaloissa korvaamaton, mutta arvostus heikko. Hulluksi leimautumiseen saattoivat riittää vaikkapa suuret tunteenpurkaukset, riippumatta siitä, olivatko purkaukset loogista seurausta jostakin tapahtumasarjasta tai ei. Jos naiseuden tiukkaan normiin ei sopeutunut, ei yhteisö osannut useinkaan antaa asiassa armoa. 

Keitä naiset oliviat ennen Seiliin joutumistaan? Mitä he tunsivat ja kokivat? Minkälaista oli elää karun kauniilla saarella, jonne tiesi jäävänsä loppuiäkseen? Tositarinoista inspiroituneet tarinat herättävät kuulijan pohtimaan riipaisevia ihmiskohtaloita vain muutama sukupolvi sitten."
.......
Podcast sisältää kahdeksan dramatisoitua, surullista kertomusta. Lukijat kaikissa osissa ovat Mikko Kouki ja Satu Rasila. Osakohtaisesti päähenkilön lukija vaihtuu.

1. Tyttö joka kantoi kiveä, 24 min. Hildan roolin näyttelee Jenni Varismäki.
Esittely:
Kun Hilda rakastuu suuren talon isäntään, hän ei osaa aavistaa mihin salattu suhde hänen elämänsä vie. Hildan tultua raskaaksi isäntä hylkää ja kieltää hänet. Salasuhteen häpeä jää Hildan kannettavaksi. Kun lapsi syntyy, suljetaan Hilda oman perheen ja myös oman kyläyhteisönsä ulkopuolelle. Ammatittomana, kodittomana ja rahattomana Hilda on täysin umpikujassa, ja tässä tilanteessa tekee teon, jonka seurauksena hän päätyy Seiliin. 

2. osa Parrakas nainen, 19 min. Lyylin roolin näyttelee Marja-Leena Kouki.
Esittely:
"Lyyli on parrakkaana naisena pienen paikkakunnan kummajainen. Kova työnainen otetaan mielellään mukaan talkoisiin, onhan kummalliselle naiselle ihan viihdyttävää joukolla myös naureskella. Kummajaisen roolissa Lyyli pääsee näkemään erään salaisuuden, jonka hän hyvin aikein kertoo eteenpäin. Lyyliä ei kuitenkaan uskota, ja turhautuneena Lyyli tehostaa viestinsä perillemenoa keinolla, joka vie hänet Seiliin."

3. osa Äidin tyttö, 19 min. Nadian roolin näyttelee Alexandra Oupornikova. Esittely:
"Äiti haluaa pelastaa tyttärensä Nadian lähettämällä hänet köyhistä oloista Venäjältä piikomaan sukulaisten luo Helsinkiin. Nadia lähtee Suomeen, vaikka ikävä äidin luo on kova. Suomessa Nadiaan suhtaudutaan jatkuvasti kuin huoraan tai varkaaseen, ja Nadia tekee parhaansa pysyäkseen epäilyjen yläpuolella. Kun sukulaismies yrittää käyttää Nadiaa seksuaalisesti hyväkseen, raja kuitenkin ylittyy. Itseään puolustanut Nadia lähetetään Seiliin"

4. osa: Komeronainen, 18 min. Alman roolin näyttelee Kirsi Tarvainen. Esittely:
"Alma on kömpelö maatalon emäntä, jolla emännyys ei ole verissä. Alman aviomies löytää vaimonsa taloudenpidosta paljon huomautettavaa. Kun huomauttaminen muuttuu väkivaltaiseksi, lukitsee aviomies tuskaansa huutavan Alman ruokakomeroon. Komerosta tulee Alman vankila. Päivät muuttuvat viikoiksi, ja komeron ikkunasta Alma seuraa kuinka aviomies jatkaa perhe-elämää uuden naisensa kanssa. Kun Alman lapsi sairastuu, ei Alma kestä kuunnella seinien takaa kuuluvaa lapsen itkua, vaan murtautuu ulos komerosta keinolla, joka vie hänet Seiliin."

5. osa: Älä tule hyvä tyttö, 22 min. Sigridin roolin näyttelee Minna Hämäläinen. Esittely: "Sigrid on toinen kaksosista. Solveig ja Sigrid ovat olleet koko lapsuutensa erottamattomat, toistensa peilit ja minuuden jatkeet. Kun Solveig yllättäen katoaa Sigridin elämästä, katoaa myös Sigrid itseltään. Suruun hukkuvasta nuoresta naisesta ei kukaan saa otetta. Lopulta Sigridin surua hoidetaan lähettämällä hänet Seiliin.
6. osa: Raajarikko, 17 min. Fannin roolin näyttelee Tella Vahala
Esittely: "Fanni on syntymässään loukannut toisen kätensä hermot niin, että käsi roikkuu. Työkyvytön nainen on maalla asuvalle perheelleen turha lisäkustannus ja taakka. Perheen tunnekylmyys ajaa Fannin etsimään lohtua raamatusta. Mitä enemmän perhe Fannia hylkii, sitä enemmän Fanni rukoilee. Armon ajatus lohduttaa Fannia niin paljon, että hän toivoo pääsevänsä Jeesuksen luo mahdollisimman pian. Taivaan sijaan Fanni joutuu helvettiin, kun hänet lähetetään Seiliin."

7. osa: Tyttö jonka oli pakko, 19 min. Sofian roolin näyttelee Ia Nissinen.
Esittely:
"Sofian äiti kuolee, kun Sofia on 16-vuotias. Leskeksi jäänyt isä haluaa naittaa Sofian mahdollisimman nopeasti pois talosta. Sofia karkaa häistä ja tapaa pakomatkallaan miehen, johon rakastuu. Muutaman yhteisen päivän jälkeen mies katoaa. Sofia yrittää tienata kotimatkarahat prostituoituna, mutta lyö aggressiivisesti päälleen käyvää miestä kynttilänjalalla. Isku on onnettoman tehokas ja mies kuolee. Tappaja tuomitaan Seiliin."

8. osa: Iloinen tyttö, 19 min. Tildan roolin näyttelee Sonja Pajunoja.
Esittely:
"Tilda on nuori nainen, joka ei suostu nöyrän naisen muottiin. Hän ratsastaa hurjemmin, nauraa kovaäänisemmin ja juo enemmän kuin miehet, jotka voittaa kädenväännössä ja joiden kanssa harrastaa mielellään seksiä. Tildan villi luonto on elämänjanoa, joka johtaa tuhoisaan käänteeseen, kun hänet raiskataan. Kukaan ei puolusta villikkoa, päinvastoin. Epävakaa huora lähetetään Seiliin."
.......
Nämä kahdeksan hyvin dramatisoitua tarinaa tekevät hiljaiseksi ja pistävät ajattelemaan kuinka järkyttäviä naiskohtaloita aikanaan on ollut. Kukin jakso on kestoltaan vain parisenkymmentä minuutia, mutta olisin kuunnellut pidempiäkin osia. 
Tekijät ovat osanneet valita erilaisia naiskohtaloita. Järkyttäviä ja surullisia kaikki. Jotenkin jaksot 1 (Tyttö joka kantoi kiveä) ja jakso 4 (Komeronainen) menivät eniten ihon alle.

Jokaisen osan alkupuolella on mm. Seilin historiasta kertova lyhyt jakso. Tämä toimii silloin jos kuuntelee osan silloin toisen tällöin. Muussa tapauksessa tuntuu turhalta kertaukselta. 
- (...) Tarinat perustuvat arkistoista löytyneisiin potilasasiakirjoihin, mutta ne eivät juuri sellaisenaan ole totta, vaan niitä on dramatisoitu lähtötarinaa kunnioitaen.

Lukijat hyviä ja rooleihinsa sopivia, vaikka ykkösen lukijan ääni on turhan lapsenomainen. Onhan tyttö on kuitenkin 17-vuotias.

++++++
Näytemäkirjailija, dramturgi 
Satu Rasila perehtyi Seilin arkistoihin kirjoittaessaan näytelmää "Seili" Turun kaupuunginteatteriin vuonna 2014.

Teatterinjohtaja, Pro Finlandia -palkittu näyttelijä ja ohjaaja
Mikko Kouki.
Kaksikko työstää aiheesta myös elokuvakäsikirjoitusta.
...........
Kirjabloggaajien naistenviikkohaastetta luotsaa yhdeksättä kertaaTuija:  Tuijata.Kultturipohdintoja

Nimipäiviään viettävät tänään  Sari, Saara, Sara, Salla, Salli ja Sarita
Onnittelut!


Kommentit