Larsson: Viides Mooseksen kirja 1. osa & Malmström: Aivopesty

 

Christina Larsson on Ruotsissa tunnettu etenkin äänikirjoistaan. Suositun sarjan pääosassa on rikoskomisario Ingrid Bergman. 
"Aivopesty" on puolestaan esikoisteos, jonka yhtenä elementtinä on lahkolaisuus.

"Poikani", isä aloitti ankaralla äänellä selkä edelleen Erikiin päin. "Sinä olet tehnyt syntiä, ja minun, Herran palvelijan, pitää rangaista sinua, vaikka se onkin minulle vastenmielistä."

Christina Larsson: Mooseksen viides kirja, - suom. ilm. 2019 - 1. osa Ingrid Bergman -sarjaan - 5:e Moseboken - suomennos: Pirjo Lintuniemi - kansi: Markus Andersson - kesto: 11 h 6 min -  Storytelin äänikirja - lukija: Karoliina Kudjoi - Word Audio Publishing FI 2019

Sisältökuvaus Storytelin sivuilta:

'Saman illan aikana kaksi miestä vammautuu vakavasti pahoinpitelyssä Göteborgin Andra Långgatanilla, joka on tunnettu strippiklubeistaan, ravintoloistaan ja antiikkiliikkeistään. Kaikki viittaa samaan rikoksentekijään. Ensimmäinen uhri, joka on menestynyt ja tunnettu pörssikeinottelija Grebbestadista, menehtyy vammoihinsa. Toinen uhri, bankerydiläinen kanttori, selviää, mutta kieltäytyy kertomasta poliisille syistään vierailla Göteborgissa. Rikoskomisario Ingrid Bergman ja hänen tiiminsä aloittavat tutkinnan. Käy ilmi, ettei miehiä ollut ryöstetty. Pahoinpitelyn motiivi jää poliisille hämäräksi, ja tutkinta vain laajenee. Kun tapahtumaketju alkaa valjeta Ingridille, jäljet johtavat hänet valonarkaan ja vaiettuun maailmaan.

Viides Mooseksenkirja on romaani kiihkomielisyydestä, kaksinaamaisuudesta ja vainosta. 
....... 
Kirjan prologi on hurja, huh, mutta sitten helpottaa.  Teos aloittaa sarjan, jonka pääosassa on  vakavan rikollisuuden tutkintayksikössä työnkentelevä rikoskomisario Ingrid Bergman. Minusta tarina on ihan kuunneltava.

Ruotsissa Christina Larsson on suosittu etenkin äänikirjojen kirjoittajana. Sarjan äänikirjoja on ilmestynyt tähän mennessä seitsemän. Ilmeisesti sarjasta ei ole olemassa kuin e- ja äänikirjat. Harmi. 
Sarjan sanotaan paranevan kirja kirjalta, joten jossain vaiheessa aion kyllä jatkaa Ingrid Bergmanin parissa.

Ohoh: Kirjassa syödään lukuisia lihapullaleipiä.

Lukija ok.

++++++
Kirjailija
Christina Larsson. Asuu Göteborgissa. 

Kuvasin kirjailijan muutama vuosi sitten Tampereen kirjamessuilla kun kävin kuuntelemassa haastattelun. Tällöin Larssonin dekkarit alkoivat kiinnostaa.

*******
Ilmestyneet suomennokset ääni- ja e-kirjoina:
Ingrid Bergman -sarja:
Viides Mooseksen kirja 2019 - Likainen työ 2019 - Et pääse pakoon 2019 - Siluetti 2019 - Armonisku 2019 - Nollakansalaiset 2019 - Harhautus 2021

M-ryhmä:
on äänikirjoiksi kirjoitettu trilogia, jota on täydennetty neljännellä osalla.
Teokset löytyvät myös e-kirjoina:

M-ryhmä I 2020 - M-ryhmä II 2020  - M-ryhmä III 2020 - M-ryhmä - Ojasta allikkoon 2021
Sarjan pääosassa on poliisi Nora Feller.
............

Hän kuuli lukon naksahtavan ja riuhtaisi oven auki. Pauhaava musiikki iski täydellä voimalla tärykalvoille. Jazzia. Omituista, Luke ajatteli. Viktor ei voi sietää jazzia. 

Stefan Malmström: Aivopesty - esikoisromaani - suom. ilm 2023 - Hjärntvättad 2017 - 
suomennos: Petra Koski - kansi: Markus Paajala - Storytelin äänikirja - lukija: Tuukka Haapaniemi - kesto: 10 t 47 min. - Lind & Co

Sisältökuvaus Suomalaisen sivuilta:
"Kun Luke Bergmann löytää parhaan ystävänsä Viktorin ja tämän nelivuotiaan Agnes-tyttären kuolleina kodistaan, hän ei suostu uskomaan, että kyseessä on itsemurha, kuten poliisi väittää. Totuutta etsiessään Luke pääsee ruotsalaiseen pikkukaupunkiin yli kaksikymmentä vuotta aikaisemmin perustetun uskonlahkon jäljille. Mitä tekemistä joukolla hyväntahtoisia jälleensyntymiseen uskovia nuoria on Viktorin ja Agnesin kuoleman kanssa? Mitä syvemmälle Luke Bergmann tutkimuksissaan sukeltaa, sitä vakuuttuneempi hän on siitä, että liikkeellä on murhaaja, jolla on jo uusi uhri kiikarissaan. Aivopesty on kertomus manipulatiivisen lahkon valtaan joutuneista nuorista ihmisistä ja sokean uskon peruuttamattomista seurauksista. 

Jopas on tarina. Se alkoi lupaavasti ja olin jo ihan yes, yes, mutta sitten tuli ensimmäinen, tuli toinen, tuli kolmas ...  scientologialuento. Kirjailija on "ihastunut' omiin tietoihinsa ja kokemuksiinsa scientologiasta ja on samalla  puuduttaa koko tarinan. 
Scientologia on yksi kirjan teemoista, mutta kaikella on rajansa. 

Välillä on onneksi mukana myös hieman kiinnostavampia lukuja, jotka kannustivat jatkamaan. Lopputulos? No jaa, aineksia olisi ollut parempaankin tarinaan esim. uskontoa reilusti vähentämällä. Hieman ennalta-arvattavuutta. Tämä dekkari ei oikein kolahtanut.

Hyvä-ääninen lukija on muuten ok, mutta tauottaa liikaa, etenkin lyhyiden virkkeiden välissä.

Ohoh: Tässäkin kirjassa päähenkilön sukunimi on Bergmann. Vain kirjoitusasu on hieman erilainen (Bergmann - Bergman).
+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, tv-tuottaja, luennoitsija
Stefan Malmström, synt. 1958

*******
Ilmestyneeet teokset:
Aivopesty 2023
Teos perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin skientologiakirkossa Hässleholmissa 1970- 1980-luvuilla.
........
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit