Elodie Harper: Sudenluola, 479 s. - osa 1/3 - suom. ilm. 2023 - The Wolf Den 2020 - suomennos: Laura Beck - Bazar
Tiedätkö mikä on sudenluola? Entä keitä ovat susinaaraat? Jollei aikaisemmin tiennyt, niin tämän kirjan luettuaan takaan, että tietää. Mutta, en voisi kirjoittaa arviota, jollen raoittaisi sudenluolan salaisuutta.
Eletään aikaa 74 jKR ja tapahtumapaikka on Pompeij.
Nuori, kaunis Amara on saanut elää turvatun lapsuuden. Isä oli lääkäri, joka kuoli kun Amara oli viidentoista. Amara oli ainoa lapsi, jota äiti yritti elättää yksin monta vuotta. Isä oli ollut liian lepsu eikä laskuttanut potilaitaan kuten olisi pitänyt, eivätkä velkaiset maksaneet koskaan takaisin. Amaran vähäiset myötäjäiset hupenivat elämiseen. Äiti ei keksinyt muuta keinoa kuin myydä tytär kotiorjaksi.
Uusi isäntä ei kuitenkaan käyttänyt Amaraa kotiorjana vaan konkibiinina (jalkavaimo). Vaimo oli kuitenkin mustasukkainen ja niin Amara myytiin markkinoilla sutenöörille, joka pitää kaupungin pahamaineista ilotaloa, Sudenluolaa.
Amara oli lukenut lapsesta alkaen isälleen lääketieteellisiä tekstejä ja haaveillut ryhtyvänsä lääkäriksi jonain päivänä. Mutta Amaran unelmat haihtuvat taivaan tuuliin.
Nyt voisi ainoastaan unelmoida siitä, että edes joku joskus rakastaisi.
- Etkö ole koskaan ollut miehen kanssa omasta tahdostasi?
- En.
- Oletko koskaan... tuntenut mitään? (...) En.
Tai no, onhan Amara tuntenut inhoa, pelkoa, kaiken pois pyyhkivää tunnottomuutta sekä voimakasta vastemielisyyttä kosketusta kohtaan. Ole siinä sitten suosittu naarassusi, jonka pitäisi hankkia Felix-isännälle mahdollisimman paljon rahaa.
Tosin on olemassa eräs, jota kohtaan Amaralla on lämpimiä tunteita, mutta yhtälö on mahdoton.
Ei siis ihme, että Amara alkaa ajatella pakenemista. Onnistuuko se ja mitä pitäisi tehdä tai jopa uhrata asian hyväksi? Amara ei halua päätyä vanhana ilotalon siivoojaksi kuten Fabia.
Sudenluolan pääosassa on erityyppisiä naarassusia: Amara, Beronice, Dido ja Cressa. Tharason on miesorja, joka toimii myös henkivartijana. Fabia on entinen ilotyttö, joka on ikänsä takia siirretty siivoushommiin. Fabialla on poika, Paris, joka on isännän palvelijapoika ja samalla käytettävissä myös muihin puuhiin. Arvannette mihin.
Gallos on Felixin vapautettu orja, jolla on suhde erääseen naarassuteen. Tosin kollegat ovat sitä mieltä ettei palveluksia saisi antaa ilmaiseksi edes poikaystävälle.
Kilpailu on kovaa, joten naisten täytyy käydä saalistamassa miehiä myös ilotalon ulkopuolelta. Naiset kulkevat kahden tai isommassa ryhmässä, sillä yksinäinen prostituoitu on aina vaarassa joutua raiskatuksi tai pahoinpidellyksi. Osa naisista pysyy Sudenluolassa odottamassa asiakkaita kun toiset saalistavat heitä.
Naarassusilla ei ole talossa omaa rauhaa, vain verho vedettiin eteen. Tavallaan se oli hyväkin jos hommat etenivät liian rajuiksi. Joskin naiset olivat alistuneet siihen, että väkivaltaa esiintyi. Yksi sääntö oli kuitenkin, ainakin oman väen kesken. Kasvoihin ei saanut jäädä väkivallanmerkkejä, sillä se heikensi myyntiä.
Raskaaksi tulevia naisia kehotettiin hankkiutumaan sikiöstä eroon. Se olikin parasta, sillä tuleva lapsi oli isännän omaisuutta, jonka tämä saattoi myydä tai vielä pahempaa, lapsi jäi ilotaloon.
Eloide Harper sanoo esipuheessaan mm. näin:
Oikea sudenluola - tai lupatar - on edelleen olemassa Pompeijissa. Se on kaupungin bordelli, joka on säilynyt hämmästyttävän hyvin pienintäkin yksityiskohtaa myöten Vesiviuksen purkauksessa. (... ) Kirjoittaessani halusin tehdä oikeutta ihmisille, joita on esineellistetty aivan liian kauan, jopa tämä päivän turistiretkillä. Tämä kirja on yritykseni pohtia, miltä maailma on saattanut näyttää heidän näkökulmastaan.
Minusta Harper on onnistunut hyvin kuvaamaan tuon ajan maailmaa ja elämää naarassusien näkökulmasta. Paikoitellen saatoin kuvitella tapahtumien sijoittuvan jopa nykyaikaan. Naarassusilla ei ollut arvoa, heitä saatettiin kohdella hyvinkin väkivaltaisesti, kuten jossain nykyäänkin. Surullista.
Kirja kertoo myös ystävyydestä, sisukkuudesta, yhteishengestä ja toisista ihmisistä välittämisestä. Voiko omaa elämää muuttaa? Ainakin aina on olemassa toivoa paremmasta.
Tarinassa ei ole yksityiskohtaisia seksikuvauksia, jos se asia jäi pohdituttamaan.
Sitä vain ihmettelin, että miksi Amara on ollut niin kiltti ja alistuva. Onko mielessä koko ajan ollut pako tai se, että joku joskus ostaisi naiselle hänen vapautensa. Vaimoudesta on tuskin kannattanut haaveksia, sillä varakkailla miehillä oli sellainen asema, johon entinen ilotyttö ei sovi.
Minusta tämä oli mielenkiintoinen teos, joka avaa yhtä varhaishistorian kulmaa. Sudenluolassa jää joitain asioita kesken, joten aion lukea toisenkin osan.
+++++++
Kirjailija, toimittaja, juontaja
Eloide Harper
Kirjailija on opiskellut antiikin runoutta Oxfordin yliopistossa ja on siitä lähtien ollut kiinnostunut antiikin Kreikkaan ja Roomaan liittyvistä asioista.
Ilmestyneet suomennokset:
Sudenluola 2023
Tulossa: Kultaisen oven talo , osa 2/3 ilmestyy marraskuussa 2023
Fortunan temppeli, osa 3/3 ilmestyy keväällä 2024
Ennen trilogiaa Harper on kirjoittanut muutaman kirjan - ei suomennettu.
Kommentit
Lähetä kommentti