Pertti Laine: Loppuun kiusatut, 5. osa

 

Hän tunsi minut heti. Tietysti hän tunsi, vaikka edellisestä tapaamisestamme oli kulunut aikaa. Miehen hämmästys oli aitoa, niin myös pelko, jonka saatoin melkein haistaa.

Pertti Laine: Loppuun kiusatut, 344 s. - ilm. 2022 - 5. osa Simppa -sarjaan - Myllylahti

Hätäkeskus saa soiton henkilöstä, joka makaa kuolleena mökin rantavedessä. Paikalle suuntaavat rikosylikonstaapeli Kirsi Kruuti ja rikoskonstaapeli Mikko Hemilä. Myös hieman ärhäkkä rikospaikkatutkija Pasi Määttä hälytetään paikalle. 

Tietysti pitää soittaa esimiehellekin, Simpalle. Rikoskomisarion oikea nimi on Simba Williams, jota käytetään vain virallisissa yhteyksissä.
- Simpan isä oli amerikkalainen yliopistokoripalloilija, joka oli tullut 1970-luvulla vahvistamaan suomalaista pääsarjajoukkuetta. Seuraavana vuonna hän toi mukanaan myös raskaana olevan vaimonsa, joka oli aikoinaan lähtenyt Afrikasta stipemdiaattina samaan amerikkalaiseen yliopistoon, jossa Simban isä pelasi.

Takaisin varsinaiseen tarinaan: Kuollut osoittautuu olevan yrittäjä, jonka bisnekset olivat alkaneet mennä huonosti. Miehellä oli myös menneisyydessään jotain epämääräistä. Poliisit arpikoivat mahtaako kuolema olla alamaailman kosto tai jotain vastaavaa.
Sitten löytyy toinen kuollut. Poliisit tutkivat ja miettivät motiivia, joka vaikuttaisi olevan samankaltainen. 

Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu ja kun vielä eräs henkilö katoaa, on Simpan tiimi mystisen paikan edessä. Syyllinen täytyy löytää ja nopsaan ennen kuin lähitienoon väki alkaa tulla hysteeriseksi. 
Entä missä on kadonnut? 
Ja yllätys, yllätys, kaikki ei olekaan niin kuin lukija luulee.

Tapahtumat sijoittuvat Pirkanmaalle, etenkin Kangasalle.

Minulta on sarjan välistä lukematta 4. osa eli Koston oikeutus, joten oli mielenkiintoista lukea miettien millaista muutosta on tapahtunut verrattuna kolmeen ensimmäiseen dekkariin. Minun mielestäni kehitys on huima! Luin edelliset arvioni, joissa sanoin mm. siitä, että Simpa vaimo jankuttaa koko ajan miehensä työstä -> ei jankuta enää. 
Vipinästä eli rikostapahtumien lisäämisestä olen maininnut joka kirjassa -> eipä tarvinnut enää, sillä nyt mennään eikä meinata. Loistavaa!
Olen myös kirjannut, että pidetään lukemattomia palavereita rikostapahtumien kustannuksella. -> On kokouksia nytkin, mutta niin pitää ollakin. En kiinnittänyt määrään huomiota. Palavereita on siis sopivasti.

On myös syöty paljon hillomunkkeja, munkkirinkeleitä, keksejä, piirakkaa, kolmioleipiä, voisilmäpullia jne. Näiden syöminkien jälkeen poliisit tuskin jaksavat juosta roistoja kiinni. -> Palavereiden vähentämisen myötä myös leivonnaisten mussutus on vähentynyt. - Onneksi. 

Lähes kaksimetrisellä päähenkilöllä on mukava tapa makoilla työhuoneen liian lyhyellä sohvalla musiikkia kuunnellen. Siinä on tainnut moni ongelma ratketa tai ainakin liikahtaa eteenpäin. 
Kaikki henkilöt ovat mukavia, mitä nyt Määttä joskus kiukuttelee, mutta se ei ole vaarallista.
Miksiköhän niin usein dekkareissa ja tv-sarjoissa juuri oikeuslääkäri tai rikospaikkatutkija on se ärhäkkä tyyppi.

Yksityiselämää on sopivasti. Oikeastaan olisin lukenut mielelläni hieman lisääkin.

Summa summarum: Kolmososasta on tehty valtava loikka parempaan ja mielenkiintoisempaan suuntaan. Turhat hörsöt on jätetty pois ja keskitytty olennaiseen eli rikostapahtumiin. Hyvä! 
Mitä on tulossa seuraavaksi? Muistelisin, että Laine on sanonut sarjan loppuvan. Loppuiko nyt? Aika näyttää.

- Mutta ensin syödään kakkua, hän sanoi. - Ja reilusti!

++++++
Kirjailija, taloustieteen maisteri
Pertti Laine, synt. 1949. Asuu Lempäälässä.

Kuvasin kirjailijan joulukuusssa 2021 Tampereen Kirjafestareilla.

******
Ilmestyneet teokset:
Simppa-sarja:
Pisto sydämeen 2018 - Vainotut 2019 - Kohtalokas kutsu 2020 - Koston oikeutus 2021 - Loppuun kiusatut 2022

Muut: 
Perheenisä 2016

Linkit edellisiin osiin:


Kommentit