Mikko Kalajoki: Jälkilöyly

 

Karmeistaan sälöiksi väännetty parvekkeen ovi oli raollaan ja sisään paistoi kapea keila syksyn tuloa enteilevää loppukesän aurinkoa.

Mikko Kalajoki: Jälkilöyly, 302 s. - ilm. 2023 - kansi: Piia Aho - Otava

Jälkilöyly on dekkari, jossa on läjä enemmän tai vähemmän epäonnistuneita tai huonotuurisia ihmisiä.

On suuhygienisti Matilda Leivo, joka on lähtenyt kalppimaan avioliitostaan ja muuttanut arvoasuinalueelta elementtilähiön vaatimattomaan asuntoon. Matildalla on kolmetoistavuotias Pekko-poika, joka touhuaa kyseenalaisia jutuja.
- Pekon hormonien taannuttamat aivot kaipasivat ravinnon ja levon ohella nopeatempoisia dopamiinihyökyjä. 
Kuten makeisia, tietokonepelejä, energiajuomia, You-Tube-videoita, roskaruokaa, korkeille paikoille kiipeämistä, masturbointia, näpistelyä sekä pienimuosta paikkojen hajottamista.

On Matildan muistisairas äiti, joka asuu yksin kotona ja aiheuttaa tyttärelleen harmaita hiuksia. 

On Anton, Matildan ex-mies, limanuljaska jolla taitaa olla rahaongelmia. Silti fyrkkaa virtaa ovista ja ikkunoista taivaan tuuliin. Lisäksi Anton yrittää pitää kiinni pojastaan lahjomalla tätä rahalla.

Samassa talossa Matildan kanssa asuu kirjailija, joka kipuilee tekstinsä kanssa. Kumpi on tärkeämpää taiteellinen kunnianhimo vai kaupallinen menestys. Joka tapauksessa kirjailija päättää hyödyntää ympäristöään kirjaansa varten ja päättää, että seuraava kirja olisi Finlandia-ehdokkaana. Mutta mikä olisi hyvä aihe?

On 198 kiloa painava bisnesnainen, Iso Täti, jota myös kutsutaan Barbaamamaksi, Jumppapalloksi ja Ruohalahden Ryhävalaaski silloin kun nainen ei ole kuuloetäisyydellä. Iso Tädin työskentelyala on hippasen kyseenalainen. Rahaa on kyllä perittynäkin, mutta onhan se mukavampaa toteuttaa itseään - sohvalla maaten ja herkkuja ahmien.
- Hän ahmi lihapiirakoita, hampurilaisia, ranskalaisia perunoita, pizzoja, tacoja, grillimakkaroita, kebabia, oikeastaan mitä tahansa pikaruokaa paitsi sushia.

On myös kaksi kolmekymppistä ja hieman nuhjuista hemmoa, liimaletti ja kalju nahkatakkikorsto. He pitävät rikosaiheista podcastia.
- Ja mutsit on molemmat kolkattu ja laitettu mattokäärössä Sierran takakonttiin, jotta saadaan räpätä kaikessa rauhassa.
(Naisen ääni taustalta: "Onko sitä lonkeroa vielä Timi?")
- Turpa kiinni äiti!

Ja kuten kelpo dekkarissa konsanaan, tarinassa on myös palkkamurhaaja.

Mitä sitten tapahtuu kun tämä sortin sakki onnistuu söhläämään ja sotkemaan asiansa? Löytyykö porukasta "voittajaa"? 

Jo edellisessä kirjassa saattoi nauttia Kalajoen pirskahtelevasta teksistä ja sanankäytöstä. Sama tyyli jatkuu. Kirjan tarinaa ei voi sanoa mukavaksi tai ihanaksi, mutta teos on erilainen, valtavirrasta poikkeava sekä hirteishumoristinen. Kalajoen dekkareissa henkilöt ovat selkeästi pääosassa ja rikos-juonet sivuosassa. Toimii hyvin näinkin.
Hahmot ovat sopivasti erilaisia ja joskus joidenkin älli on luisunsut hakoteille.

Jos kirjailija on ennestään vieras, niin nyt kannattaa tutustua. Velkakirja ja Jälkilöyly ovat itsenäisiä jännitysromaaneja. Kalajoella on kyky yhdistää vakavat asiat ja huumori, hykerryttävistä kielikuvista puhumattakaan. 

Ihminen on viisaudessaan lentänyt avaruuteen, keksinyt benecolin, hybridimoottorin ja nanosukset, mutta eipä edelleenkään pysty palaamaan takaisin halki ajan ja elämän, yli ikuisuuden rajan.

+++++++
Kirjailija, mainonnan ja viestinnän suunnittelija
Mikko Kalajoki, synt. 1972 Rovaniemellä, asuu Raisiossa.

Kirjailijan kuvasin muutama vuosi sitten kirjamessuilla.

*******
Ilmestyneet romaanit:
Taas mua pohjaan 2005 (nuortenkirja)  - Kolme tärkeintä asiaa 2014 - Miesmuisti 2017 - Velkakirja (dekkari) 2021 - Jälkilöyly 2023
Tulossa: Kolmiosainen nuorille suunnattu jännityskirjasarja. Ensimmäinen osa ilmestyy 2024. 

Velkakirja sijoittui toiseksi Otavan Rikos 2019 -jännitysromaanikilpailussa. 

Lisäksi lasten- ja nuortenkirjoja, novelleja sekä sarjakuva-albumeja.

Velkakirja
(Bonuksena Samuli Laihon Sielun palomies)

Kommentit