Pavel Filatjev: ZOV - Venäläisotilas joka sanoi sodalle ei

Ootko koskaan kuullut lähestyvän ammuksen ääntä? Sääli, jos et oo - sitä tunnetta ei voi unohtaa: ilma värähtelee ja sihisee, sisuskalut kääntyy nurin ja henki salpautuu.

Pavel Filatjev: ZOV - Venäläissotilas joka sanoi sodalle ei, 208 s. - muistelmat - suom. ilm. 2023 -  kansi: Tuomo Parikka - kannen kuva: Albin Michel - suomennos: Marjatta Kuore - Bazar

Ymmärrän, että tää kirja, tää rauhan ele, tulee mulle kalliksi, mut en voi vaientaa mun omaatuntoa.

Filantjev kuvaa omasta näkökulmastaan tapahtumia, joita oli todistamassa ja joissa oli mukana kahtena ensimmäisenä sotakuukautena.
Lisäksi mies esittää omia päätelmiään ja huolia siitä, mitä Venäjällä parhaillaan tapahtuu.

Pavel Filatjev on sotilasperheestä.
- Mä kasvoin sotilasperheessä - isä palveli samassa 56. ilmarynnäkköprikaatissa, jossa sitten mäkin, joten oon seurannut maahanlaskujoukkojen rappiota koko ikäni.
Isä oli uhrannut sodankäynnille koko elämänsä ja terveytensä. Lopulta isä sairastui syöpään, mutta selviytyminen ilman virtsarakkoa ja toista munuaista oli mahdotonta.

Pavelia oli harmittanut järjestelmän välinpitäämättömyys eläkkeellä olevaa taisteluihin osallistunutta sotilasta kohtaan. Poikaa sapettaa, että vaikka isä oli uhrannut terveytensä armeijalle, niin silti kunnon hoitoa ei saa. Isä oli kaikesta huolimatta eri mieltä:
- Hän sanoi, ettei kaikki ollut huonosti. Asiat järjestyy, armeija on menossa oikeaan suuntaan, ja presidentti tekee kaiken oikein.

Palvel oli tehnyt kymmenen vuotta töitä hevosten parissa ja kolmekymmentäkaksivuotiaana palasi armeijaan.

Pavel hyökkäsi ensimmäisten venäläisjoukkojen mukana Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Ennen pitkään Pavel tajusi ettei kyseessä ollut erikoisoperaatio eikä varsinainen sota, vaan että Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Pian Pavel huomaa, että toiminta on kovin sekasortoista:
- Armeijan korruptio ja sekasorto näyttää käyvän liian kalliiksi. Hengestään voi päästä tosta noin vaan, taistelujen ekana päivänä omien luodeista. Kuka vastaa näistä ihmishengistä ja näistä haavoittuneista? Ei nää vahingot johtuneet Ukrainan armeijan ammattitaidosta, vaan meidän armeijan sekasorrosta.

Olot olivat ankarat. Kaikille ei edes riitä makuupussia. Pakkasella tietysti palelee. Päällystö on saattanut miehet niin huonoihin olohin että kodittomatkin asuvat paremmin. Vahakankaan välissä nukkuminen ei lämmitä eikä nuotioita tietenkään saa sytyttää. Sotia jaksaisi kun saisi nukkua, syödä ja peseytyä. Ja olisi kunnon varusteet. Ja kunnon päällystö. Ja kunnon kalusto:
...kalusto on toivottoman vanhentunutta, Uazeja, Uraleja, BMD-2 rynnäkkövaunuja, Utjos-konekiväärejä ja AGS-kranaattikonekiväärejä on käytetty aseina jo 50 vuotta sitten. Aikoinaan ne on olleet erinomaista tekniikkaa. Taktiikkakin on meillä edelleen sama kuin isoisällä. 

Kahden kuukauden jälkeen Pavel joutui silmätulehduksen vuoksi sairaalaan, jossa päätti ettei enää palaisi rintamalle. 

Filantjev kirjoittaa taisteluiden ja huonojen olojen & varusteiden lisäksi myös ryöstelystä ja näkemistään sotarikoksista.
Mies sanoo ettei pelkää sotia, mutta haluaa, että sotimisella on joku oikeutus, kunnon päämäärä.

Jossain vaiheessa mietin kuinka mies saattaa muistaa tapahtumat niin yksityiskohtaisesti. Pavel Filatjev kirjoitti muistelmiaan neljäkymmentäviisi päivää puhelimen muistiinpainoihin ollessaan sotilaslääketieteellisen komission tutkittavana, erotakseen armeijasta.
Mutkia tulee matkaan, mutta lopulta Filatjev lähettää käsikirjoituksen kaikille tärkeimmille opposition tiedotusvälineille sekä useille venäläisille bloggareille. Julkaisun jälkeen Pavel matkustaa kolme viikkoa ympäri Venäjää peläten milloin joutuu kiinni ja vastaaottaa sekä venäläisten että ukrainalaisten viestejä:
- "Olet isänmaan petturi." - "Kiitos etttä kerroit totuuden."

Odotin kirjalta enemmän. Nyt tuntui, että "vellottiin" liian usein samantyyppisissä tilanteissa. Odotin monipuolisempaa käsittelyä, mutta ehkei sellaiseen ollut mahdollisuuta. 
Kartta olisi myös ollut hyvä.

Kirja on julkaistu puhukielellä, mutta sitäkin on erilaista. Välillä teksti puudutti.  Ammattitermistöä on maallikolle liikaa, vaikka lopussa on sanasto.
- Kolonnaa suojaamaan jää muutama tiedustelun BTR-miehistönkuljetusvaunu, BMD-rynnäkkövaunuja, 7. divisioonan lähettämät esikunta- ja johtamisajoneuvo KŠM....

Pavel Filatjev on luonnollisesti lähtenyt Venäjältä, sillä siellä häntä odottaisi 30 vuoden vankeus. Jos sekään riittäisi. 
Mies on myös valmis palaamaan kotimaahansa kun venäläiset toisinajattelijat kaatavat maan hallinnon. 
- Mut kun se kaatuu, on palattava ja ryhdyttävä rakentamaan uutta, vapaata ja kukoistavaa Venäjää. Meidän maatamme ei muuta kuin kukaan muu kuin me.

Filatjev sanoo ettei halua rikastua tarinallaan. Sen vuoksi kirjan tuotto käytetään sodasta kärsivien ukrainalaisten auttamiseen. 

Pavel Filatjev ei ole ainoa, joka on puhunut julkisuudessa Ukrainan kokemuksistaan. Venäjän armeijan entinen vanhempi yliluutnantti Konstantin Jetremov (myös paennut Venäjältä)  on korkea-arvoisin venäläissotilas, joka on avautunut.  Aamulehden lyhyessä artikkelissa (3.2.2023) Jetremov kertoo samantyylisistä kokemuksistaan kuin Filatjev. Kummankaan puheita ei ole pystytty täysin vahvistamaan. Jetremov pakeni ennen osittaista liikkeellekannallepanoa syyskuussa. 
"Pyydän anteeksi koko Ukrainan kansalta sitä, että tulin heidän kotiinsa kutsumattomana vieraana ase kädessäni."

Kirjan viimeiset sanat:
Jumala puhuu meille meidän omatunnon kautta, mut usein emme halua kuulla häntä. Mun omatunto sanoo, että sota on lopetettava. Mitä sun omatunto sanoo sulle?

P.S. Mitä lyhenne ZOV tarkoittaa. Sitä on selvittänyt mm. IL:n toimittaja Matti Tanner (9.3.2022)
Lyhyesti: Z on hyökkäyssodan tunnus. Kirjainta näkee mm. venäläisissä sota-ajoneuvoissa ja propagandakäytössä julkisilla paikoilla. Z viittaa lauseeseen "voiton puolesta".
V viittaa tekstiin "voima on totuudessa" .
O-kirjaimen erillistä merkitystä en löytänyt.
ZOV on ehkä vain Venäjän käyttämä "erikoisoperaation" tunnus.

P.P.S. Aamulehti STT-AFP 24.2.2023:
Pari lukua. Sodassa on haavoittunut ja kuollut 180 000 venäläissotilasta ja 100 000 ukrainalaissotilasta. Länsilähteiden mukaan 150 000 molemmilla puolilla.
Lisäksi Ukraina kertoo siviiliuhreja olevan vähintään 20 000, mutta länsilähteet arvioivat 30.000 - 40.000 kuollutta. 
Ainakin 400 lasta on kuollut Ukrainan viranomaisten mukaan.
Sodan aikana on tähän mennessä raportoitu 65 000 epäiltyä sotarikosta. 
YK:n pakolaisjärjestö sanoo, että Ukrainasta on paennut yli 8 miljoonaa asukasta. 

++++++
Kirjailija, ent. Venäjän armeijan sotilas
Pavel Filatjev, synt. 1988 Kamyšin, Venäjä

Ilmestyneet teokset:
ZOV - Venäläissotilas joka sanoi sodalle ei 2023

Kustajantajalle kiitos kirjasta!

Kommentit

  1. Z, O ja V ovat pohjimmiltaan omatunnisteita. Koska kumpikin osapuoli sotii samalla kalustolla, täytyy omat joukot merkitä jollain omatunnisteella. Aakkosia on helppo maalata ja niitä vaihdellaan tarpeen mukaan, jottei vihollinen pysy kärryillä siitä mitä tunnusta kulloinkin käytetään. Ison hyökkäyksen alkaessa tunnus vaihdetaan. Omat tunnistavat merkin heti, mutta vihollinen on epätietoinen siitä, onko uusi tunniste vihollisen tunnus vai oma. V tunnuksen on tulkittu viittaavan laskuvarjojoukkoihin (VDV). Uskon ettei näillä kirjaimilla ole alunperin mitään suurempaa merkitystä ollut, on vain täytynyt keksiä erottuva ja helposti maalattava tunnus ajoneuvojen kylkiin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti