Riku Siivonen & Bob Malmi: Ihan tavallinen kokaiinikauppias - true crime - tieto

 

Olin normaali, kiva, hyvän perheen poika. Lähdin kamamaailmalla tavoittelemaan jotainkin sellaista, jota mä en kuitenkaan oikeasti ole. Se oli oikopolku.

Riku Siivonen & Bob Malmi: Ihan tavallinen kokaiinikauppias, 188 s. - tositarina - ilm. 2022 - kansi: Mika Tuominen - Aula & Co *** Kirja kustantajalta, kiitos!

Kirjailija sanoo loppusanoissaan mm. näin:" Tämä kirja on kuvaus Bob Malmin ja hänen tuttaviensa elämästä. Samalla se on pieni läpileikkaus tästä hetkestä, jolloin suomalainen ja länsimainen ajattelu erilaisten mieleen vaikuttavien aineiden sääntelystä on muuttumassa tavalla, joka voi lopulta auttaa meitä kaikkia."
Lisäksi takakannesta: ... Huumeiden kysynnän tai tarjonnan poistaminen on mahdotonta, ja rikollisuuteen keskittymisen sijaan meidän pitäisi puhua tunteista: rakkaudesta, surusta, ilosta, häpeästä ja arvottomuuden kokemuksista."

Kirjan päähenkilö on neljäkymmentäneljävuotias Bob Malmi, 190 senttinen ja harteikas. Bobilla on hyvät välit äitinsä kanssa, vaikka tietysti matkan varrella on ollut kaikenlaista.
- Mutsi sanoi joskus, että se huolestui musta ensimmäisen kerran silloin kun luin yhtenä kesänä Papillonin kolme kertaa putkeen läpi. Olin kymmenvuotias. Mua kiinnosti ne vankijutut.

Mutta tuolloin Bobin kauppiaselämä  oli jo alkanut. Ala-asteella poika oli huomannut, että kavereita kiinnosti viinan juominen. Kotona oli kymmenittäin pieniä tuliaspulloja, joita äiti ja isäpuoli olivat tuoneet ulkomailta. Niinpä Bon alkoi myydä noita pulloja koulukavereille kymmenellä markalla per pullo. Bobkin kokeili alkoholia jo tuolloin, muttei pitänyt mausta eikä viinan aiheuttamasta tunteesta. Tärkeitä pojalle oli viinapullojen myynnissä saavutettu asema. Se päihdytti. 

Yläastella siirryttiin pilveen, jota oli jo tuolloin helppo saada. Kuusitoistavuotiaana alkoi ammattimainen huumeiden kauppaaminen ja siitä se jatkui järjestelmälliseen kokaiinikauppaan, jolloin Malmi oli kaksikymmentäneljävuotias.
Kauppa-aikaa kesti toistakymmentä vuotta, jolloin myyntiä tehtiin erilaisissa piireissä. Oli tavallisia tallaajia ja oli julkkisten bileitä. Joissakin julkkiskohdissa tuli pienoisen tirkistelyn fiilis koska rupesi mietityttämään keistä julkkiksista on kyse...

Mies paitsi myi, niin käytti itsekin ja jäi pilvikoukkuun kolmetoistavuotiaaana ja siitä se jatkui muihin aineisiin. Elämä oli välillä rankkaa ja toisiaan rahaa oli yllinkyllin. Samalla ympäriltä kuoli ystäviä.
- Ennen kuin Bob Malmi oli täyttänyt kaksikymmentäyksi vuotta, yhdeksäntoista hänen ystäväänsä oli kuollut heroiiniin. 

Bobin tie vei myös vankilaan, eikä vain yhtä kertaa. Bobin tie vei myös katkaisuihin. Äiti oli yrittänyt parhaansa ja erään kerran Bon vietiin viekkaudella Etappiin eli alle kahdeksatoistavuotiaiden pakkohoitoon ja sieltä Naulakallion lastenkotiin, josta poika hatkasi tämän tästä. 
Bob on ollut Myllyhoidossakin ja sieltä päätynyt pitkäaikaiseen yhteisöhoitoon, joka on asumisyhteisö, jossa kuntoutetaan erityisesti laitoshoidon päättäneitä huumausaineiden käyttäjiä. Bob kertoo tarinassaan myös miksi lopulta päätti raitistua kokonaan.
Bon Malmi ainakin yrittää ja kirjan lopussa on kuivillaoloa 545 päivää. Toivottavasti päiviä tulee paljon, paljon lisää, koko loppuelämän ajaksi. 

Hienoa, että äidin ja pojan suhteet olivat pysyneet yllä kaikista vastoinkäymisistä huolimatta.

Bobin tarina etenee luvuin, joissa mainitaan kuivillaolaaika: 1. Pakastekinkkuja ja käsiaseita - 0 päivää puhtaana -> Sisäfileitä ja rakkautta - 545 päivää puhtaana.
Bobista kertovien lukujen välissä on kertomuksia miehen tuntemista ihmisistä. Mukana on mm. Krisu, perheellinen mies, joka on käytön ohella kasvattanut kansainvälisen firman. On Timo, juristi, jolla oli ihana lapsuus ja turvallinen perhe, mutta kova halu käyttää päihteitä. On Riitta, joka on ollut työelämässä 20 vuotta, eikä ole päihteiden vuoksi ollut päivääkään töistä poissa. On myös muutamia muita, joilla on ollut rankka lapsuus ja nuoruus.

Kirja on kirjoitettu toteavan asiallisesti ja rehellisen tuntuisesti ilman paisuttelua. Teos kertoo myös riippuvuuden mekanismeista, käyttämisen syistä ja tunteista yms.
Olisiko huumemaailman raadollisuutta (sitä ikävää puolta) voinut avata enemmän? Ei muuten, mutta varoitukseksi. Mietin myös joitakin kohtia, joissa kerrottiin huumeidenkäyttäjien toimintatavoista. Saavatko käyttäjät uusia vinkkejä? Sitten ajattelin, että eivätköhän "alan" ihmiset osaa kaikki kikat muutenkin.  
Tekee pahaa ajatella, että joitakin jo ala-asteikäisiä lapsia kiinnostaa alkoholin käyttäminen, saati sitten muut aineet. 

Lue tämä, jos haluat ymmärtää enemmän aineita käytävistä ihmisistä ja heidän elämästään. 

Bob Malmi ja muut mainitut henkilöt eivät esiinny kirjassa omalla nimellään.

Tänä iltana äiti on luvannut laittaa kanarisottoa.

P.S. Jälleen kerran törmään Aamulehdessä (toim. Minna Ala-Heikkilä) artikkeliin, joka osin kertoo samasta aiheesta kuin tämä juuri lukemani kirja. Tällä kertaa lehden  (5.9.2022) otsikko on: Kokaiinikoukussa työikäisiä. Artikkelissa kerrotaan pääosin siitä kuinka aineen käyttö on Tampereella lisääntynyt - se on nelikertaistunut vuodesta 2020!! Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Jari Luoto sanoo:" Kokaiinin käyttö on tullut hyväksytymmäksi työssä käyvien, menestyvien, tavallisten ihmisten keskuudessa."
Rehab 365:n kuntoutuspäällikkö Juha Lanzin ja Jari Luodon mielestä on vaarallista puhua bilehuumeista ja huumeiden viihdekäytöstä. "Ei ole bilehuumeita, on vain huumeita", Lanz sanoo.

P. P. S. Toinenkin yhteensattuma, sillä tänään (6.9.) lehdessä on artikkeli Riku Siivosesta. Ihan tavallinen kokaiinikauppias -kirja on vain mainintana ja artikkelissa puhutaan Rikun elämästä ja esikoisromaanista Kaikki isäni tavarat, joka ilmestyi 5.9. Tarina ja henkilöt ovat fiktiota, aihe, paikka ja lapsuusmuistot faktaa. 

+++++++

Kirjailija, käsikirjoittaja, kolumnisti, toimittaja
45-vuotias Riku Siivonen, käsikirjoittaa mm. Docventures -tv-sarjaa. 
-----
Keski-ikäinen "Bob Malmi" on entinen huumeidenkäyttäjä ja -myyjä, joka on nykyään kuivilla, eikä aio palata entiseen elämäänsä.

********
Ilmestyneet teokset:
Kaikki isäni tavarat 2022 - Ihan tavallinen kokaiinikauppias 2022 

Kommentit

  1. Tämän voisi ottaa luvun alle, vaikkeivat huumeet sinänsä aiheena niin kiinnostakaan. Jokin tässä kuitenkin alkoi kiinnostaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kirja-arvostelusta. Puhtaita päiviä on kertynyt jo lisää. T. Bob Malmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä! Ihan mahtavaa! Onnittelut jokaisesta uudesta päivästä 👍

      Poista

Lähetä kommentti