Matti Laine: Kuolemanloukku, 6. osa - dekkari

 

Mies antoi löylykauhan valahtaa ämpäriin, painoi kädet kasvoilleen ja mietti, miten helvetissä hän onkin päätynyt tähän tilanteeseen. Jos voisi vielä muuttaa kaiken, saada tehdyn tekemättömäksi, valita uudelleen. Mutta ikävä kyllä oli myöhäistä.

Matti Laine: Kuolemanloukku, 285 s. -  6. osa Elias Vitikka-sarjaan - ilm. 2022 - kansi: Mika Tuominen - Bazar 

Hieman taustaa Elias Vitikasta sarjan edellisistä kirjoista. Mies on entinen lätkänpelaaja, joka oli hetken ollut myös NHL:ssä maalivahtina. Tuolloin Vitikkaa alettiin kutsua E:ksi (extraordinary). Lätkäajan jälkeen Vitikka ajoi taksia kymmenkunta vuotta ja ajautui sitten välittämään luksusveneitä. Välittämään = vene varastetaan, kunnostetaan uuteen uskoon ja myydään eteenpäin. 

Nyt Vitikka on tietyistä syistä jättäytynyt syrjemmälle venebisneksestä, jota nykyään hoitavat muut kumppanit. Firmalla ei mene hyvin ja mukaan on tullut tukholmalainen Södermalmin kartelli. Mutta mikä oli mahtanut olla syynä Eliaksen Firman ja Tukholman kartellin eripuraan? 

Nyt. 
Vitikan Irene-sisko on pitänyt turvakotia, mutta edelliselle paikalle Tuusulassa oli käynyt huonosti, joten veli haluaa nyt auttaa uuden turvakodin kanssa. Mies on pistänyt rahaa valtion kassan ohi ja on keksinyt tavan, jolla tavallaan maksaa takaisin. Tosin Irene ei tiedä tästä mitään eikä siitä kuinka mutkikas ja pitkä operaatio uusi turvakoti oli ja kuinka paljon Elias oli siskoaan auttanut.

Elias Vitikka oli syyllistynyt talousrikoksiin ja istuu nyt Suomenlinnan avovankilassa. 
- Mä tein virheen ja luotin vääriin ihmisiin. Kadun tekemisiäni ja oon täällä maksamassa velkaani yhteiskunnalle. 
Periaatteessa Suomenlinna on hyvä lusimispaikka, mutta niskassa on  alamaaiman langettama tappotuomio. Onko Vitikka Suomenlinnassa turvassa? Entä lauttamatkoilla ja reissuilla keskustaan? Pystyykö entinen linnakundi, Juissi, turvaamaan Eliaksen matkoja saaren ulkopuolella? 

Entä miksi Krp:n rikostutkija tuli tapaamaan Vitikkaa vankilaan? 

Sitten Vitikan ystävä löydetään kuolleena. Poliisit pitävät kuolemaa itsemurhana, mutta Vitikasta tapauksessa on jotain outoa ja tunne tiivistyy kun eräs toinenkin henkilö esittää epäilyksensä. Asiaa pitää alkaa selvittää kunhan vapaus koittaa. Samalla tappotuomio on edelleen mörkönä taustalla. Tuleeko vapaudesta Eliakselle kuolemanloukku? 

Miten Firman käy?  Onnistuuko Elias Vitikka välttämään takaa-ajajiaan?

Sarjan ensimmäinen osa on ilmestynyt 2012, mutta löysin Laineen dekkarit vasta vuonna 2018, kun tapasin dekkaristin Varkauden festareilla. Kiinnosti tutustua kirjailijan dekkareihin ja luinkin samantien siihen mennessä ilmestyneet. Ensimmäisessä osassa valitin liiasta jääkiekon kuvaamisesta, mutta se oli silloin se. Alkuosiin verrattuna tarinointi on parantunut ja hahmot saaneet lisää syvyyttä.

Elias Vitikka on roisto, huijari ja varas, mutta siitä huolimatta olen jotenkin aina hänen puolellaan. Osittain johtuu siitä, että mies ottaa huomioon läheisensä, perheensä, ystävänsä. Puolustaa ja toimii näiden parhaaksi ja haluaa ajatella heistä hyvää. Tästä todistaa mm. se kun Elias järjestää sisarelleen uuden turvakodin ja se miten Elias huolehtii lapsistaan. 

Pidän yleensä enemmän vauhdikkaammista dekkareista, mutta muutamia poikkeuksiakin on. Kotimaisista voisin mainita Matti Laineen lisäksi mm. Seppo Jokisen, Jarkko Sipilän ja Jari Salosen dekkarit. Näissä kaikissa on vaan sitä jotakin. 

Onko sarja tässä? Sitä tietoa en onnistunut onkimaan Laineelta. Odotan optimistisesti.

Elias seisoskeli Taivaskallion huipulla tönöttävän vanhan ilmatorjuntabunkkerin päällä ja katseli etelään päin avautuvaa Kalliota, Hakaniemeä ja niiden takaa siintävää Helsingin keskustaa. Kaupungin valot loistivat kirkkaina ja sulautuivat korkealla kimmeltävään yötaivaaseen, jolla loisti lukemattomia tähtiä.

+++++++
Kirjailija, näyttelijä, käsikirjoittaja, muusikko
Matti Laine, synt. 1976 Helsingissä.
Matti Laine on näytellyt useissa Suomen teattereissa ja monissa kotimaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Lisäksi kirjailija on käsikirjoittanut, mm. Bullets- sekä Sorjonen -sarjoja sekä Yle TV1:ssä pyörinyttä suomalais-espanjalaista Paratiisi -rikosdraamaa, jonka pääosissa ovat Riitta Havukainen, Fran Perea ja Maria Romero. Ensimmäinen tuotantokausi palkittiin vuoden 2020 parhaana sarjana. Riitta Havukainen puolestaan palkittiin roolistaan Kultaisella Venlalla. Paratiisin toinen tuotantokausi nähdään syksyllä 2022, mahtavaa! Sarjaa on kuvattu mm. Oulussa, Iso-Syötteellä, Marbellassa, Fuengirolassa ja Málagassa. Aiemman kauden tapahtumista on nyt kulunut 2-3 vuotta.
Kolmas kausi? Toivottavasti sellainenkin vielä tulee.

Nappasin kirjailijasta kuvan Kuolemanloukun julkkareissa kesäkuussa 2022

Matti Laine esiintyi Vaeltajat-bändinsä kanssa julkkareissa. Kirjailija säveltää ja sanoittaa monet bändin kappaleista. 

************
Ilmestyneet teokset:
Ari Aalto -trilogia:
Pudotus  2008   -   Sivukuja 2009 -  Eksytetty 2011 

Ässä hihassa:
Ammattilainen 2010 

Elias Vitikka-sarja:  
Pahojen miesten seura 2012 - Merkitty mies 2014 - Pahuuden hinta 2017 - Tappajan vaisto 2018 - Pelon liekit 2020 - Kuolemanloukku 2022


Linkki osiin neljä ja viisi:

Kommentit