Kjellsdotter: Kivipuiston tyttö & Kokander: Yksi miljoonasta - dekkari - äänikirjat

 

Kaksi esikoisdekkaria. Kuka on kivipuiston tyttö? Entä mitä mahtaa löytyä erään talon pyöräkellarista?

Lyhyehkösti molemmista teoksista.

Tuiskuava lumi muodosti valkoisen maan pinnalle suuria nietoksia. Nälkäinen tuuli tuiversi mereltä päin ja nostatti isoja lumipilviä, jotka pölysivät niin, että oli mahdotonta nähdä eteensä.

Nilla Kjellsdotter; Kivipuiston tyttö, 351 s.  - 1. suomennettu osa Murhia Pohjanmaalla -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Flickan i stenparken  2022 - suomennos: Anne Heroja - kesto: 10 h 13 min.   Storytelin äänikirja - lukija: Krista Putkonen-Örn - Gummerus 

Äänikirjan sisältöteksti kustantajan sivuilta:

"Murhia Pohjanmaalla -uutuussarja alkaa. Tästä pohjalaisdekkaristin sarjasta käytiin poikkeuksellinen kisa Ruotsissa.

Teini-ikäinen tyttö löytyy lumipyryssä maantien laidalta pahasti kylmettyneenä. Ketään ei ole ilmoitettu kadonneeksi, eikä tyttö kykene puhumaan.

Vaasan poliisin etsivä Mija Wadö käy säännöllisesti tytön luona psykiatrisella osastolla, tuloksetta. Sitten Mija saa eteensä toisen arvoituksen, diabetestutkija David Heseliuksen murhan. Tekninen tutkinta ei löydä hulppealta huvilalta jälkeäkään.

Tapaukset vaativat Mijan koko huomion, mutta mielessä pyörivät yksityiselämän solmut. Onko hän valmis kohtaamaan syvimmät kipupisteensä?"

---
Pääosassa on kolmekymmentäkuusivuotias Vaasan poliisissa rikoskonstaapelina työskentelevä Mija Wadö, kofeiini-ja etenkin nikotiiniriippuvainen työnarkomaani, joka asuu Oravaisissa. Kuinka ollakaan tässäkin dekkarissa on päähenkilö, jolla on jotain salattavaa. 
Dekkarissa on myös lukuja, joiden päähenkilönä on 13-vuotias tyttö. Kuka hän on? Ja miten liittyy tarinaan?

Esikoisdekkaristeja on tullut viime vuosina sellaista tahtia, ettei perässä pysy. Joka tapauksessa on aina yhtä mielenkiintoista tutustua uusiin "tyyppeihin". Samalla tämä tietää sitä, että koska kaikkea haluamaansa ei ehdi lukea, niin hyvä uusi dekkaristi pudottaa lukulistalta pois jonkun vähemmän kiinnostavan. Näin on jo käynyt ja tulee käymään jatkossakin. Miten käy Kjellsdotterin kanssa?

Kirjailijan sukunimi viittaa naapurimaihin, mutta Kjellsdotter on kirjailijanini. Kirjailija on  suomenruotsalainen ja kotoisin Pohjanmaalta. Jos en tietäisi, niin voisin kirjailijaninen perusteella ajatella, että tässäpä taas vaikkapa islantilainen dekkari. Tyyli on kovin samanlainen kuin joillakin pohjoismaisilla kollegoilla.

Jännittävä, tiivistunnelmainen dekkari, jossa on pitkästä aikaa monta koukuttavaa lukujen loppua. Ei siis ihme, että kuuntelin tarinan aika sukkelaan. Ainoa mikä häiritsi kautta kirjan on Mijan jatkuva nuuskaaminen, nuuskapussien esiinkaivaminen jne. Vähemmälläkin ymmärtää, että Mija on koukussa nuuskaan.  
Teemat ovat toki tuttuja ja monesti kirjoitettuja, mutta kirjailijan tyylissä on jotain josta pidän. Aion siis ehdottamasti lukea myös seuraavan teoksen. Tämä tarkoittaa, että joku aiemmin lukemistani dekkaristeista putoaa pois.  

Ihan en taas tätäkään juttua ymmärrä: Kirjailijan instagram-sivuilla on myös toinen kirja - I rättvisans blod, joka on ilmestynyt 2020. Eli  Flickan i stenparken on siis jo sarjan toinen osa. Miksei edellistä osaa ole suomennettu? Vai suomennetaanko se jossain vaiheessa kun huomataan, että toinen osa myy hyvin? 

Edit: Kuulin kirjailijalta, että ensimmäisen osan suomentamattomuuteen on syynsä (joita en nyt tässä avaa), eikä kirjaa tulla jatkossakaan suomentamaan.

Lukijasta pidän.

+++++++
Kirjailija, joka ajaa rekkaa perheyrityksessä, ent. lakitoimiston sihteeri
Nilla Kjellsdotter (oik. Pernilla Österberg) synt. 1987 Pohjanmaan Pensalassa ja asuu Oravaisissa

Kuvasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2022

*******
Ilmestyneet teokset:
Murhia Pohjanmaalla -sarja:
I rättvisans blod 2020 (suomentamaton) - Kivipuiston tyttö 2022

Kirjan julkaisuoikeuksista käytiin viime vuonna poikkeuksellinen huutokauppa ruotsalaiskustantajien kesken. Kisan voitti Norstedts. Avausosa möi Ruotsissa vuoden aikana 36 000 kappaletta

Tulossa: Seuraava osa ilmestyy joskus vuonna 2023.
..................................................

Ihmiset pelkäävät avata silmänsä ajatukselle, että kaikki on ennalta määrättyä. Kaikki tapahtumat ovat yhteydessä toisiinsa ohuilla langoilla, jotka vain harva näkee. Useimmat ihmiset kulkevat side silmillään, pelkäävät ja varautuvat pahimpaan. 

Jenni Kokander: Yksi miljoonasta, 252 s. - esikoisdekkari - kansi: Sanna Mander - Storytelin äänikirja - kesto: 6 h 52 min. lukija: Jenni Kokander - Tammi

Äänikirjan sisältö kustantajan sivuilta:

"Viiltävän kaunis romaani kontrollin menettämisestä ja elämän sattumanvaraisuudesta.

Lentoemäntä Orvokki löytyy kuolleena kerrostalon pyöräkellarista. Samaan aikaan talossa asuva 8-vuotias poika katoaa. Häntä alkaa etsiä kriminaalipsykologi Kaisa Halla, joka on nähnyt uransa aikana jo liian monta vastaavanlaista tapausta.

Jenni Kokanderin Yksi miljoonasta on romaani ihmisistä, jotka haluavat auttaa, mutta eivät osaa pelastaa edes itseään. Se pohtii tapaamme käsitellä menetyksiä – miten me suojelemme niiltä itseämme ja mitä tapahtuu, kun suojaus alkaa rakoilla tai sitä ei ole."

Tarinassa paneudutaan Onervan ja hänen veljensä Kuisman lapsuuteen, jota he viettivät isovanhempiensa luona. Tosin vain isoisä oli biologista sukua. Isoisä on traumatisoitunut sodassa ja sisarukset pelkäävät, mutta saavat tukea toisistaan.

Kadonnut poika elää äitinsä kanssa, joka tuntuu vain nukkuvan. Isä puolestaan on uusissa naimisissa. Perheessä on paljon uskontoa mukana.
Kotona on helpompaa, tosin kotonakaan jumala ei ole heidän puolellaan. Jumala lymyilee tyhjissä kaapeissa ja valuu huomaamatta postiluukusta rappuun. Silloin kun jumala on poissa, kaikki on hetken ihan niin kuin ennen.

Poliisi alkaa selvittää tapahtumia apunaan kriminaalipsykologi Kaisa Halla, joka on työskennellyt niin sosiaalipuolella kuin vankilassakin. Työtä riittää. 

Vaikka tarinassa on rikoksia, niin aika vähän on muuten dekkarin aineksia. Kirja pohtii, kuten ylläolevassa esittelytekstissäkin sanotaan, ihmisten elämää, luonnetta.
Takakannessa teosta sanotaan viiltävän kauniiksi, mutta ei minusta tapahtumissa ole mitään kaunista, ei kuolema, ei katoaminen eikä ihmisten toiminta kuvatunlaisena.

Takaumin etenevä teksti rullaa ja tarina on erilainen. Ei ole yksityiskohtaisia kuvauksia rikoksesta, mutta on surullisia henkilöhahmoja.

Uhri paljastetaan heti alussa, mutta siirrytään sitten tämän menneisyyteen, niin lapsuuteen kuin henkilösuhteisiinkin. Toisena kertojana on 8-vuotias Mikael.

++++++++
Kirjailija, näyttelijä, kolumnisti
Jenni Kokander, synt,1980.
Monelle Kokander on ehkä tullut tunnetuksi monista elokuvista ja  tv-sarjoista, kuten Putous, realitysarja Kuka kutsui Kokanderin tai Masked Singer Suomi.

********
Ilmestyneet teokset:
Sukupuuttoon kuolleiden planeetta 2020 (proosa)   - Yksi miljoonasta 2022

Kommentit