Johanna Aulen: Tšernobylin koirat - sarjakuva - tieto

 

Miten täällä kaikkialla on niin paljon koiria?  Kodittomia kai, kun ne juoksentelevatkin mihin sattuu. - Eiväthän koirat voi tajuta mitään mistään valtioviraston turvallisuusohjeista. - Onhan niitä täällä joitain satoja. Kulkukoirat ovat onnettomuuden takia alueelle hylättyjen lemmikkien jälkeläisiä.

Johanna Aulén: Tšernobylin koirat, 110 sivua, sarjakuvateos - ilm. 2021 - WSOY

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

"Tuhoalueen koirien koskettava tarina.
Uusi kotimainen sarjakuvateos kertoo maailman tuhoisimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta ja koirista, jotka sinnittelevät ihmisten hylkäämällä vyöhykkeellä.

Neuvostoliittolainen Tšernobylin ydinvoimala räjähti 26.4.1986. Onnettomuus aiheutti laajoja radioaktiivisia päästöjä ja muutti voimalan lähialueet asuinkelvottomiksi. Mutta vaikka ihmiset evakuoitiin, Tšernobylin eläimet jäivät oman onnensa nojaan.

Haastatteluihin ja tutkimuksiin perustuva Tšernobylin koirat kertoo kahden koiran – Bobikin ja Gamman – kautta Tšernobylin onnettomuudesta ja elämästä suljetulla vyöhykkeellä nyky-Ukrainassa. Komeasti kuvitettu dokumentaarinen sarjakuva on kertomus luonnon ja ihmisen sitkeydestä."

Turistit ovat menossa tutustumaan Tšernobyliin ja matkalla opas kertoo onnettomuudesta. Päästessään perille vierailijoita ihmetyttää alueella olevien koirien määrä. Opas kertoo myös tästä.

Luulin, että kirja olisi tarina vain koirista, joita  Tšernobylin alueella riittää. Vaikka lemmikkejä aikoinaan lopetettin, niin silti koiria jäi aluelle elämään. Teos kertoo myös monesta muustakin asiasta: onnettomuudesta ja siihen johtaneista syistä.

Teos on sarjakuvien takia helppolukuinen ja piirrokset ovat informatiivisia. En ole aikuisena lukenut montaakaan sarjakuvateosta, mutta sen osaan sanoa, että tekstinkuplan on istuttava hyvin ruutuun ja fontin olisi oltava selkeä ja riittävän iso. Nämä osiot ainakin Aulenin sarjakuvissa toimivat. Sarjakuvakirjaa itsessään en osaa arvioida, ei ole kokemusta, mutta minusta se vaikutti hyvältä. Kuvien väritys on mattamaisen synkkää, joka sopii hyvin aiheeseen. Kuva alla:


Aihekin natsasi ajankohtaisuudellaan, sillä  Ukrainassa sijatsevan  Tšernobylin säteilyarvoista on sodan aikana kirjoitettu ja keskusteltu.

Lopussa on sivukohtaisia lähteitä ja muuta tietoa, esimerkkisivu alla:


Sarjakuvatarinan jälkeen kirjassa on tekijän loppusanat, joissa Aulén kertoo miten kirja sai alkunsa ja kuinka vuonna 2019 matkusti Ukrainaan vieraillaakseen ydinonnettomuuden seurauksena perustetulla suljetulla vyöhykkeellä. 
Aulén kertoo myös lähdeteoksistaan sekä apuna olleista henkilöistä. 

P S. Kirjan taustalla oleva kuva on Tšernobylin alueelta (Pixabay).

+++++++
Kirjailija, taiteenmaisteri, medianomi
Johanna Aulén, synt. 1981

*******
Ilmestyneet teokset:
Tšernobylin koirat 2022

Kommentit

Lähetä kommentti