Kor & Buccieri: Auschwitzin kaksoset + Felstein: Auschwitzin orkesteri - kauno, historia, tositarina, äänikirjat

- Mozerin kaksostytöt olivat Mengelen tutkimuksissa 1944-1945. Eva Mozer kertoo menneisyydestä ja siitä työstä, jota alkoi tehdä Mengelen tutkimien elossaolevien kaksosten hyväksi.
- Nuori Elsa selvisi keskitysleiristä soittotaitonsa avulla. Jean Jacques Felstein ei ole tiennyt Elsa-äitinsä Auschwitz-tapahtumista ja alkaa selvittää äitinsä menneisyyttä. 

Viha ja kauna ovat sodan siemeniä. Anteeksiannosta versoo rauha. Anteeksianto on avain lopulliseen mielenrauhaan. Anteeksianto on kuin kiipeämistä korkean vuoren huipulle. Rinne, jota kipuamme ylöspäin on synkkä, sateinen ja vaikeakulkuinen, mutta saavuttuamme huipulle näemme kuinka kaunista vuoren toisella puolella on.

Eva Mozer Kor & Lisa Rojany Boccieri: Auschwitzin kaksoset, 222 s. / 4h 26 min - suom. ilm. 2021 - The Twins of Auschwitz 2020 - suomennos: Sirpa Saari - kansi: Taittopalvelu Yliveto -Ellibsin äänikirja - lukija: Elina Ylisuvanto - Minerva 

Esittelyteksti kustantajan sivulta;

Koskettava kertomus siitä mitä Josef Mengele lääketieteen nimissä teki. Miehen käsien läpi kulki noin 3000 kaksosparia, joista 1500 identtisiä kaksosia. 
Mozerin kaksostytöt olivat Mengelen tutkimuksissa 1944-1945. Kirja kuvaa miten kaksi pientä tyttöä yritti pärjätä leirillä ja pärjäsikin. Onneksi tapahtumista kerrotaan  tarinassa vain vähän, eikä niitä kuvailla yksityiskohtaisesti. 

Tarinassa kerrotaan myös ajasta, jolloin kaksoset vapautuivat ja asuivat ensin sodasta selviytyneen tätinsä luona. Sitten lapset muuttivat Israeliin, jossa Eva valmistui tekniseksi piirtäjäksi ja tapasi myöhemmin amerikkalaisen aviomiehensä Michael Korin. Eva ja Michael muuttivat Amerikkaan. Sielläkään ei ollut helppoa, sillä paikalliset eivät ymmärtäneet Auschwitzin tapahtumia ennen kuin Polttouhrit -televisiosarja aukaisi ihmisten silmät. 
Eva alkoi miettiä, mitä voisi tehdä ja perusti mm. Mengelen tutkimille kaksosille tarkoitetun yhdistyksen, joka etsi elossaolevia keskitysleirikaksosia. Eva perusti myös holokaustimuseon ehkäisemään ennakkoluuloja ja valistamaan kävijöitä holokaustin historiasta. Eva toimi oppaana museossa sekä kävi myös puhumassa ja luennoimassa.

Eva Mozer Kor ei kuitenkaan saanut rauhaa ennen kuin päätti antaa anteeksi natseille ja myös hirveyksiä tehneelle Mengelelle, mutta toivoi silti, että kaikki asianosaiset joutuisivat teoistaan vastuuseen. 
 
Kaksossisaresta Miriamista on vähemmän tietoja, sillä hän kuoli vuonna 1993. 

Netissä olevasta lukunäytteestä käy ilmi, että kirjassa on myös valokuvia. Paljonko, sitä en tiedä. Lopussa on Peggy Tierneyn kirjoittamat aika pitkät loppusanat, joissa kerrotaan Evan elämästä ja aikaansaannoksista.

+++++++
Eva Mozer Kor 1934 - 2019 
Miriam Mozer 1934 - 1993

kirjailija, toimittaja
Lisa Rojany Boccieri, synt. 1964 Los Angeles

*******
Ilmestyneet teokset:
Auschwitzin kaksoset 2021

Lisäksi Rojanyltä on ilmestynyt kymmeniä suomentamattomia lasten- ja nuortenkirjoja.
......................

Etäiseksi jäänyt äiti kuoli ennenaikaisesti paljastamatta pojalleen koskaan mitään menneisyydestään.

Jean Jacques Felstein: Auschwitzin naisorkesteri, kesto: 09:02:58  / 224 s. - suom. ilm. 2021 - Dans l'orchestre d'Auschwitz -   suomennos: Susanna Hirvikorpi  - lukija: Tommi Rantamäki -  Ellibsin äänikirjasto ******** Mineva Kustannus 

Allaoleva sisältöteksti on kustantajan sivulta:

Viime vuosina on ilmestynyt monia Auschwitzista kertovia kirjoja ja olenkin lukenut niistä monta. Päätin, että nyt saa riittää, pidän taukoa. Kirjastoni äänikirjojen valikoimassa ei kuitenkaan ollut vapaana juuri sillä hetkellä mitään kiinnostavaa tai sellaista mitä en olisi jo lukenut. Otin sitten kuunteluun myös toisen keskitysleiriteoksen, Auschwitzin naisorkesterin. Aihe tuntui mielenkiintoiselta.

Olen lukenut lukemattomia keskitysleirikirjoja, ja valitettavasti tämä on mielestäni yksi tylsimmistä. Kirjailija kertoo aina tarinan väleissä mm. matkoistaan, joita tekee käydessään tapaamassa naisorkestarin elossa olevia jäseniä. Nämä pätkät eivät oikein jaksaneet kiinnostaa. Lisäksi vuorottelu "nykyisyyden" ja menneisyyden välillä sekoitti mielenkiintoista tarinaa. Olisi kannattanut pitäytyä orkesteriin liittyvissä tapahtumissa ja Elsassa. Lukeminen kuuntelun sijaan olisi saattanut muuttaa lukukokemustani, ehkä.

Minusta kirjailija painotti liikaa omaa osuuttaan, kuinka hän kiersi etsimässä entisiä elossa olevia orkesterilaisia saadakseen tietoja äidistään. Olisin ollut kiinnostunut tietämään enemmän naisorkesterin toiminnasta ja sen jäsenistä, mutta ehkä sellaisia tietoja ei ollut riittävästi saatavissa. Ainakin äänikirjana kirjailijan matkat olivat paikoin tylsää kuunneltavaa.

+++++++
Kirjailija, lastensuojelun erityisopettaja
Jean Jacques Felstein, synt. 1948

*******
Ilmestyneet teokset:
Auschwitzin naisorkesteri 2021

Kommentit