Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen & Hwang: Kana joka tahtoi lentää - äänikirjat - lyhyesti

En kuunnellut viime vuonna kuin kaksi kirjaa, joten oli niputettava ne samaan päivitykseen, vaikka aiheeltaan ovatkin niin kaukana toisistaan kuin ikinä mahdollista. 

Kyyneleet valuivat valtoimenaan Tähkän silmistä ensimmäistä kertaa sen kananelämän aikana. Minähän en muni! Enää ikinä!

Sun-mi Hwang: Kana joka tahtoi lentää, suom. ilm. 2015 - aikuisten (ja lastenkin) satu - Ellibs äänikirja - kesto 03:08:39  / 140 s. - Madangeul naon amtak 2000 / The Hen Who Dreamed She Could Fly 2013 - suomennos: Hilla Hautajoki - lukija: Ritva Holmström - Sitruuna Kustannus Oy

Tähkä on häkkikana, joka ajetaan kanalasta, koska se ei enää halua munia. Tähkän suurimpia haaveita on ollut saada pitää oma poikanen sekä olla vapaa.
Tähkä seuraa muita kanoja, jotka tepastelevat kartanolla vapaina. Tähkä yrittää löytää paikkansa pihamaalta, muttei ole tervetullut minnekään. 
Sitten ankka ja sorsa saavat munan ja ankkaäiti kuolee. Kanat, sorsat eivätkä ankat huoli pikkuista  seuraansa. Niinpä Tähkä auttaa sorsanpoikasen hoidossa ja lopulta poikanen alkaa pitää Tähkää äitinään. Tähkä kuitenkin ymmärtää, että sorsan paikka on omiensa luona.

Kirjan esittelyssä sanotaan: Tarina pohtii tärkeitä arvoja: vapautta, rakkautta, uhrautuvuutta ja iloa. 

Minua viehätti tämä aikuisten satu, joka kertoo myös äitiydestä, oman elämän hallinnasta sekä luopumisen tuskasta. Tunteikas ja kaunis tarina, jonka voi lukea myös sellaisille lapsille, jotka osaavat käsitellä tarinan surullista puolta.

+++++++
Kirjailija, professsori
Sun-mi Hwang, synt. 1963 Etelä-Koreassa.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Kana joka tahtoi lentää 2018

Kotimaassaan suosittu kirja oli maan bestsellerlistoilla kymmenen vuotta. Teos on käännetty useille kielille ja sitä on myyty yli 2 miljoonaa kappaletta. Sen pohjalta on tehty myös Korean kaikkien aikojen menestynein animaatioelokuva.

Kirjailijalta on käännetty englanniksi useita teoksia mm.:  The Dog Who Dared to Dream  (käännös 2016) . Olisi mielenkiintoista lukea sekin, mutta ei taida löytyä suomalaisista kirjakaupoista. Tai minä en aikakaan löytänyt, en myöskään kirjaston valikoimista.
.....................

Hienointa olisi jos voisi ajaa formula ykkösiä tuntemattomana.

Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen, ilm. 2018 - Ellibs E-äänikirja, kesto: 05:44:15 / 270 sivua -  lukija Aku Laitinen - Kustannusosakeyhtiö Siltala

Kirjan esittelyssä sanotaan näin: 
Kirja kertoo ajamisesta, perheestä, luottamuksesta, vapaa-ajasta ja nuoren miehen tähänastisen elämän dramaattisista hetkistä.
Mitä puhuu ihminen, joka ei yleensä puhu? Mitä ajattelee ihminen, jonka moni tietää, mutta harva tuntee?

Kimin lisäksi kirjassa saavat äänen myös vaimo, vanhemmat ja ystävät sekä tietysti toiset kuljettajat, tallipäälliköt ja muut formulamaailmaan kuuluvat henkilöt, myös tavallinen formulafani.
Teos ei ole perinteinen elämäkerta tai tietoteos vaan Hotakaisen sanoja lainatakseni:" Asiaproosainen kertomus autourheilijasta."

En ole kiinnostanut formuloista ja hieman emmin kun kirjaston Ellibsin äänikirjapalvelussa tämä oli ainoita vapaana olevia kirjoja. Olin kuitenkin kuulut monia kehuvia kommentteja kirjasta: voi lukea vaikkei urheilu kiinnostaisikaan, voi lukea vaikkei seuraisi formuloita, voi lukea vaikkeivät elämäkerrat innostaisi jne. Oikeassa olivat. Kirja on kirjoitettu hyvin ja mielelläni hyppäsin Kimi Räikkösen maailmaan. Teos avasi myös vajaata tietämystäni moottoriurheilusta. Pidin Hotakaisen tavasta käsitellä legendaa nimeltä Kimi Räikkönen. Kirja myös inhimillisti kuuluisan urheilijan ja olin yllättynyt kuinka avoimesti Kimi ja hänen läheisensä puhuivat. Ehkäpä vaimon ja lasten mukaanotolla haluttiin varmistaa, että myös naiset pitäisivät kirjasta. 

Mutta olisiko Räikkösen sisimmästä ja ajatuksista saanut vielä jotain irti? Ehkäpä, mutta pidin kirjasta näinkin.

Teos syntyi Kari Hotakaisen aloitteesta. Kirjailija sai idean jo vuonna 2011, mutta silloin suunnitelmat eivät edenneet. Vuonna 2017 Hotakaiseen otettiin yhteyttä ja Räikkönen ja kirjailija tapasivat. Hotakainen on innokas urheilija muttei tiennyt ennestään oikeastaan mitään Formula 1:stä, mutta Räikkösen taival vaatimattomista oloista kohti mestaruutta kiinnosti ja se miten ammattikoulun keskenjättäneestä nuorukaisesta sukeutui yksi maailman kuuluisimmista moottoriurheilijosta.
Kirja on Suomen kaikkien aikojen myydyin urheilukirja sekä myös Siltalan myydyin. Kirjaa myytiin v. 2018 loppuun mennessä lähes 200 000 kpl sekä ulkomailla n. 100 000 kappaletta.

+++++++
Kirjailija, ent. toimittaja
Kari Hotakainen, synt. 1957 Porissa. Hotakainen on aloittanut kirjailijauransa runoudella, sitten mies siirtyi lasten- ja nuortenkirjoihin ja niistä romaaneihin. Monesti palkitun kirjailijan tuotannosta löytyy myös niin näytelmiä, kuunnelmia kuin elokuvakäsikirjoituksiakin. 
Kari Hotakaista voi seurata Pitääkö olla huolissaan -tv-sarjassa, jonka vakiopanelisti mies on. 

*******
Vuodesta 2002 ilmestyneitä teoksia:
Juoksuhaudantie 2002 - Iisakin kirkko 2004 - Huolimattomat 2006 - Finnhits 2007 - Ihmisen osa 2009 - Jumalan sana 2011 - Luonnon laki 2013 - Henkireikä 2015 - Tarina 2020 - Tuntematon Kimi Räikkönen 2018

Kirjailijalla on teoksia alkaen vuodesta 1982.

Kommentit