Mauri Nest: Controller - deittimurhaajan jäljillä - esikoisdekkari

 

Hän tutki puhelintaan, hän oli poistanut siitä kaikki viestit, jotka jollain tapaa liittäisivät hänet illan tapahtumiin. 

Mauri Nest: Controller - deittimurhaajan jäljillä - itsenäinen dekkari - 255 s. - ilm. 2021 - Aviador Kustannus 

Vuosi 2009
Liebkindien perheeseen kuuluu koti-isä Matias, vaimo Suvi ja kaksi lasta, neljävuotias Niilo ja kolmevuotias Nea. Eräänä päivänä Matias on lasten kanssa ulkona kun Niilo haluaa mennä tien toisella puolella sijaitsevalle mäelle. Niilo juoksee edeltä kunnes pysähtyy.
- Poika tuijotti jotain puiden ja kivien takana olevaa. Poika seisoi aivan jähmettyneenä ja katsoi eteensä. (...) "Mitä siellä on?" Matias kysyi. 
Siellä on ruumis. Mitä oli tapahtunut? 

Eronnut Kari Lumivaara on sairauslomalla oleva ylikomisario. Lumivaara oli revähdyttänyt nivusensa muttei millään tajua milloin ja missä tämä oli sattunut. Joka tapauksessa sairauslomaa olisi vielä jäljellä toista viikkoa. Puhelin soi.
- "Ajattelin ilmoittaa, se kadonnut tyttö on  nyt löytynyt, löytynyt kuolleena", Niemi totesi ykskantaan.
Lumivaara tietää heti mistä tapauksesta on kyse. 

Kollega, Anita Gladh tulee Lumivaaran kotiin antamaan tilannekatsausta. Anita on entinen ensihoitaja ja yksinhuoltaja. He olivat tunteneet toisensa puoli vuotta. Anita oli avioeron takia siirtynyt isommasta naapurikaupungista pienempään piiriin. Kuinka ollakaan, poistuessaan Anita oli suudellut suulle. Seuraako tästä jotain?

Anita oli juuri lähtenyt kun puhelin taas soi -tuntematon numero. Soittaja oli huomioinut, että Lumivaaralla oli käynyt joku nainen. Puhelun lopuksi henkilö sanoo:
- "Ruumis on nyt löytynyt, eikö niin? Monenko tytön tai pikkuhuoran on kuoltava, ennen kuin mitään tapahtuu?" Sen jälkeen hän katkaisi puhelun.

Michael82 on opiskelija, joka on kesätöissä puutarhalla ja käynyt samalla kesäyliopistoa. Kesä ei ollut sujunut odotetunlaisesti, sillä matkaoppaana oleva tyttöystävä oli tehnyt bänksit. Syyskuun loppu saapuu ja yksinäisyys alkaa ahdistaa. Mukavaa seuraa ei vain löydy, ei baareista eikä opiskelijapaikoista. Sitten mies keksii  internetin maailmasta deittipalvelun.
- Siellä kymmenet tai sadat kiinnostuneet ja halukkaat naiset odottavat yhteydenottoa, haluavat tutustua paremmin ja päästä treffeille. 
Ei kun profiilin tekoon. Ikää pari vuotta lisää ja pituutta neljä senttiä ylimääräistä, eikä kuvaa ja nimimerkiksi Michael82, josta ei voisi päätellä mitään.
Eikä aikaakaan kun ensimmäinen viesti tulee. Kuvan perusteella ihan hyvännäköinen, mutta ikää on aika paljon. Onko kyseessä joku opiskelupoikia saalistava puumanainen? Muitakin viestejä alkaa tulla ja lopulta mies alkaa viestitellä, mutta takaraivossa kolkuttaa epäily. Kuinka moni profiili on aito? Ja mistä tietää mikä saattaa olla deittimaailman valeprofiili? 

Eevi Elonen on jalkapalloa pelaava lukiolainen, jota ärsyttää kun pelien katsojamiehet ja pojat tuijottavat vain pomppivia rintoja eivätkä pallonkäsittelytaitoja tai maalintekoja. Joukkuetta valmentaa Jaakko Puska, joka viljelee välillä ärsyttävää leikkimielistä seksismiä. Eevi haluaisi päästä naisten edustusjoukkueseen ja päätyä ammattilaisjalkapalloilijaksi. Puska taas haluaisi pitää taitavan palloilijan omassa joukkueessaan. Valmentaja ehdottaa myös henkilökohtaista kuntosaliohjausta. Olisiko siitä hyötyä?

Matias ja lapset olivat löytäneen ruumiin vajaan kuukausi sitten, eikä aikaakaan kun löytyy toinen ruumis, mutta kuka hän on? Tapauksissa on yhteisiä piirteitä, joten onko tekijä sama? 
Mitä oli tapahtunut? Olivatko rikokset seurausta netissä tapahtuneesta deittailusta vai ihan jotain muuta? Kari Lumivaara, Anita Gladh, Emil Niemi ja kokeneet puurtajat Mäki ja Rönnholm tutkivat. Poliisit pohtivat pitäisikö heidän tehdä valeprofiili? Auttaisiko se löytämään syyllisen/syylliset? Entä olisiko se edes turvallista? Asiaa kannattaa miettiä.

Kirjailija sanoi Varkauden Dekkarit Festivaaleilla olevansa niukan tyylin kirjoittaja, jotta lukijalle jäisi tilaa pähkäillä itse. Nyt kun olen lukenut kirjan, niin en oikein tiedä mitä pitäisi pähkäillä. Kaipasin enemmän tapahtumia ja koukuttavuutta. Lopusta en pitänyt. Kutsun tällaista rikoksien ratkaisutapaa "helpoksi lopuksi". En nyt avaa tätä tässä enempää, sillä en halua paljastaa juonta. 

Tarina sijoittuu pääosin vuoteen 2009, jolloin internet alkoi olla arkipäivää. Tällöin monet yksinäiset ihmiset alkoivat käyttää erilaisia seuranhakupalveluita. Miksi tapahtumat oli sijoitettu vuoteen 2009? Miksei nykypäivään? 

Controller on kuitenkin kirjoitettu sujuvasti ja tekstistä näkyy, ettei olla ensimmäistä kertaa asialla. 
Silti olisin hieman hionut. Kirjassa on outoja sanajärjestyksiä ja kielioppivirheitä sekä muutamia sisällöllisiä juttuja, kuten esim. Lumivaaran suhteita olisi voinut avata lisää, poliisien perinteisiä "töppäyksiä" vähentää ja eräissä tilanteissa ihmisiä löytyy ja katoaa malliin simsalabim. Seikkoja, jotka eivät ehkä kaikkia haittaa...

Tarinassa on kuusi kertojaa. Se on aika paljon ja tässä tapauksessa ei pääse kunnolla tutustumaan hahmoihin. Muutamien henkilöiden kohdalla on onnistuttu kohtuullisesti, mutta vielä jää epäselväksi millaisia he ovat ihmisinä. Mukana myös murhaajan (tai oletetun murhaajan) lyhyitä lukuja.  Olivatko nämä luvut tarpeellisia? Antoivatko tarinalle jotain lisää, rikastuttivatko? Lukija saa itse päättää mitä tuumaa.

Summa summarum: jos pidät rauhallisesti etenevästä, väkivallattomasta ja paljon yksityiselämää sisältävistä dekkareista, niin tässäpä olisi. Nykyään on paljon dekkarisarjoja, joissa yksityiselämä tuntuu melkeinpä olevan pääasia, joten ei siinä mitään. Se on yksi tapa kirjoittaa, ja joskus pidän siitä ja joskus en. 
Ihan luettava kotimainen perusdekkari, jolle ei kuulema ole tulossa jatko-osaa, siitä plussaa.

P.S. Kannesta olisi voinut tehdä kiinnostavamman, dekkarimaisen. 

+++++++
Kirjailija, ent. sivistystoimen johtaja, kansalaisopiston rehtori ja luovan kirjoittamisen ohjaaja
Mauri Nest, synt. 1953. Asuu Tampereella.

Mauri Nest Varkauden Dekkarit Festivaaleilla elokuussa 2021.

*******
Ilmestyneet teokset:
Controller - deittimurhaajan jäljillä 2021

Lisäksi Nest on kirjoittanut tieto- ja oppikirjoja sekä näytelmän nimeltä Naisten matka. 

Kommentit