Joona Keskitalo: Tottelemattomat osa 1/3. - esikoisdekkari

 

Kaikki alkoi siitä, kun vein markkinoinnin sinne, mihin se ei missään nimessä kuulunut. 

Joona Keskitalo: Tottelemattomat, osa 1/3 - 378 s. - ilm. 2021 - Bazar  ******* arvostelukappale kustantajalta

Tottelemattomat aloittaa kolmiosaisen sarjan, joka sijoittuu huumemaailmaan. Pääosassa on kaveriporukka, joka on tuntenut toisensa jo kouluajoista lähtien. Porukka päätyy oikeastaan vahingossa rikoksen poluille ja kun menestystä ja rahaa alkaa tulla, niin verkosta onkin yllättävän vaikea pyristellä irti.
Keskitalon sanoin:" Tässä tarinassa ei selvitetä rikosta vaan yritetään selvitä siitä jäämättä kiinni. Se ei ala murhalla vaan...no, se selviää vain lukemalla."

Olipa kerran neljä miestä.
Oli nelikymppinen Pete Vaarno, mainostoimistomies ja tapahtumatoimisto Vainun omistaja. Mies oli tehnyt keksinnön ja investoinut kehitystyöhön kaikki rahansa ja vielä tyttöystävänkin asuntosäästötilin rahat - tosin tämä ei tiedä siitä. 

Oli Max Amadeus Muser. 
- Hän perusti yrityksen valmistuttuaan ammattikoulusta ja siitä lähtien riistänyt hyväuskoisilta asiakkailta kaiken mummon perinnöstä lomasäästöihin. 
Maxilla on MAM-työvaatefirma, jolla ei mene hyvin. Max painanut jo viisi vuotta 50-tuntista työviikkoa, mutta silti ulosottovelka ei tunnu pienenevän. Lisäksi Max on alkoholisoitunut.

Oli myös menestynyt Jesse Korpimaa, jolla on kyberturvallisuuteen erikoistunut toimisto. Jesse on perheenisä, jolla on kaksi pientä lasta.

Ja oli vielä Jonas Störman, joka on työlleen omistautunut lakimies, joka uhraa perheen yhteiset lomatkin työlle. Lisäksi Jonas on pahasti työtoverinsa Ellin pompoteltavana. Jonas tekee hommat ja Elli kahmii kiitokset.

Nämä neljä miestä olivat kouluaikoina olleet parhaat kaverukset ja ansainneet rahaa myymällä koulukavereilleen itärajan puolelta tuotua tupakkaa. Nelikko tunnettiin yhteisnimellä Yhtiö tai Mallurinki, sillä salakuljetettu tupakka oli Marlboroa. 
Sittemmin miesten tiet ovat erkaantuneet ja nykyään kahdella neljästä menee hyvin ja kahdella huonosti. 

Varsinaiset vaikeudet alkavat kun juopunut Max tutustuu moottoripyöräkerhon presidenttiin ja menee varomattomuudessaan lupaamaan, että ostaisi mieheltä ison huume-erän, jolla ajatteli selviävänsä rahahuolistaan. Ongelma on vain siinä ettei Maxilla ole sellaisia rahoja. Mies menee ravintolaan hukuttamaan surujaan ja miettimään mistä saisi fyffeä. Kuinka ollakaan myös Pete päätyy samaan juottolaan. Miehet lyöttäyvät yhteen ja alkavat miettiä ratkaisuja rahaongelmiin. 
Jonkinlainen idea syntyy, mutta avuksi tarvittaisiin kouluaikaiset ystävät Jesse ja Jonas. Miten ihmeessä nykyään menestyvät entiset koulutoverit saataisiin mukaan hämäriin huumehommiin? 

Kirja alkaa kun Pete Vaarno oli soittanut toimittajalle ja kertonut haluavansa kertoa tarinan. Mutta mistä aloittaa? Bitcoinista? Silkkitiestä? 
- Ei, pitäisi aloittaa alusta. Ihan alusta. 
- Tiedätkö, mikä on ihmiskunnan vaarallisin keksintö? kysyin.
- Olisiko ydinase? toimittaja vastasi. (...) 
- Hyvä arvaus, mutta ei. Vastaus on markkinointi. 

Kirjan muiden lukujen väleissä on näitä Peten haastattelulukuja, joissa mies kertoo neljän kaveruksen tarinaa aloittaen vuodesta 2011. Mihin haastattelussa päädytään ja miksi Pete on halunnut tarinansa kertoa? Se jäi hieman epäselväksi, mutta vastaus saadaan ehkä (toivottavasti) seuraavissa osissa.
Dekkari on helppolukuinen, sillä tarina on jaettu mieskohtaisiin lukuihin ja mukana kertomassa on nelikon lisäksi myös muita henkilöitä, mm. Ari Kaarna, huumepoliisin johtaja.

Henkilöhahmot ovat erilaisia keskenään ja hieman yliampuvia, mutta sehän sopii tähän soppaan.

Keskitalo on haastatellut kirjaa varten oikeita rikollisia ja tarinan sanotaan vihjaavan niin Katiska-vyyhtiin kuin huumepoliisi Jari Aarnion tapaukseenkin.
Tapahtumat etenevät hurjaa vauhtia, hyvä kun kyydissä pysyy. Kuka loppupeleissä "voittaa"? Nelikko, roistot, molemmat vai ei kukaan? Sitä voi tarinaa lukiessa miettiä (jos ehtii). 

En ole voinut etukäteen välttyä näkemästä kirjasta paljon kehuja, joten olinkin utelias avatessani kannet. Ja sitten mentiin. Minusta kirja on - ja tätä sanon tosi, tosi harvoin - äijädekkari. Miksi? Muun muassa siksi, että tarina on aika miesmäinen: ronskia tekstiä, väkivaltaa, paljon kiroilua, naisia, ryyppäämistä, huumeita ja rällästämistä. 

Silti, vaikka onkin äijädekkari, niin onhan kirja hyvä, sujuvasti kirjoitettu ja näppärä tarina. Eritoten pidin poikkeavasta katsantokannasta: tee rikos, mutta älä jää kiinni. Tekstissä on myös huumoria tasoittamassa raakaa väkivaltaa. Hurja tarina, lue jos uskallat. Ja jos tohdit, niin seuraava osa on tulossa ensi syksyn kynnyksellä. Minä ainakin aion äijäytyä silloin uudelleen. 

Hän kääntää katseen kohti tulevaisuutta. Kohti puhelimen näyttöä, jolla viesti hohtaa aivan liian kirkkaana hänen verestäville silmilleen.

P.S. Bitcoin (BTC) on ensimmäinen onnistuneesti luotu hajautettu kryptovaluutta, jonka loi Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho vuonna 2008. 
Bitcoinin kurssi vaihtelee: joulukuun lopussa 2021 bitcoin = 41 992,19 € ja tänään 9.1.2022 36.817,73 €

++++++
Kirjailija ja omien sanojensa mukaan entinen varastomies, raudoittaja, tuolinkantaja, yrittäjä, urheilumanageri, applikaatiosuunnittelija ja tapahtumatuottaja
Joona Keskitalo, synt. 1992 Oulussa. Asuu Espoossa.

******
Ilmestyneet teokset:
Tottelemattomat 2021 1. osa - 
Tulossa: Kunniattomat ilm. elokuussa 2022

Tottelemattomat on optioitu tv-sarjaksi.

Kommentit

  1. Enpä tiennytkään, että Keskitalo on noinkin nuori ihminen. Tästä on näkynyt kehuja, mutta en tiedä, tohdinko hypätä kyytiin. :D Huumedekkarit eivät yleensä kiinnosta paljoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkei sitten ole sinun dekkarisi. Onneksi valinnanvaraa löytyy.

      Poista

Lähetä kommentti