Sarah Penner: Myrkynkeittäjä - kauno dekkarimaustein - esikoisteos

 

Kyllä, minä kirjoitin oman kirjani sivuille sellaisia asioita kuin nokkonen ja iisoppi ja revonhäntä, mutta myös pahaenteisempien rohtojen nimiä: koiso ja jouluruusu ja arsenikki. Minun kirjani mustesipaisujen alla piilivät petos, ahdistus ja... synkät salaisuudet.

Sarah Penner: Myrkynkeittäjä, 348 s. - esikoisromaani - suom. ilm. 2021 - The Lost Apothecary 2021 - suomennos: Päivi Paju - kannen suunnittelu: Elita Sidiropoulou - HarperCollins *******arvostelukappale

Caroline Parcewell on lähtenyt Lontooseen kymmenvuotishäämatkalleen - yksin. Yksin koska aviomies oli tehnyt jotain sellaista jota Caroline ei voi antaa anteeksi tai ainakin haluaa olla tuokion itsekseen ja miettiä.
Lontoossa Caroline kuluttaa aikaansa osallistumalla mudantongintaan. Mihin? Mudantonginnassa ihmiset hakevat joen pohjasta mitä tahansa vanhaa tai arvokasta. Tonginta kiinnosti koska Caroline oli valmistunut yliopistosta pääaineenaan Britannian historia.
- Thames virtaa aivan Lontoon kaupungin läpi ja vieläpä pitkän matkan. Täältä mudan keskelta voi löytyä pieniä jäänteitä historiasta aina Rooman valtakunnan ajoilta saakka, jos etsii riittävän pitkään.  

Caroline löytää mudasta pienen alle kolmetoistasenttisen taivaansinisen lasipullon.
Tutkimukset vievät naisen Lontoon sivukaduille, suljetulle alueelle, josta löytyy jotakin mielenkiiintoista. Caroline innostuu ja alkaa tutkia lisää. Löytö mullistaa koko Carolinen tulevaisuuden.

1790-luvun Lontoossa Nella valmistaa salaisessa apteekissaan oivasti naamioituja myrkkyjä, joita paikalliset naiset käyttävät heitä tavalla tai toisella pettäneisiin miehiin. 
Nellalla oli kaksi sääntöä:
Sääntö #1: Myrkkyä ei saa ikinä käyttää toisen naisen vahingoittamiseen.
Sääntö #2: Murhaajan ja uhrin nimet täytyy merkitä apteekkarin kirjoihin.

Nyt Nella odottaa uusinta asiakastaan, joka onkin yllättäen nuori tyttö. Kaksitoistavuotias Eliza Fanning on lähtenyt emäntänsä asialle Nellan apteekkiin ja kiinnostuu ympäristöstä.
- Mitä on tuo kulhollinen kermaista ainetta tuolla tulen vieressä? (...) Mistä sinä tiedät koska on aamu? Täällä ei ole ikkunoita. (...) Onko sinulla kana, joka munii myrkkymunia?

Nuori Eliza oli kymmenvuotiaana päätynyt pienestä kylästä Lontooseen ja palvelusväen värväystoimistoon. Tyttönen sai paikan erään avioparin luota, tarkoituksena työskennellä ensin keittiöapulaisena. Myöhemmin Eliza päätyy kirjoittamaan rouvan kirjeitä puhtaaksi. Kun emäntä sitten lähtee perheensä luokse ei Elizalla ole mitään tekemistä. Vanhempien luokse maalle on kuitenkin liian pitkä matka ja niin tyttö lähtee Nellan luo. 
- Haluaisin jäädä luoksesi ja auttaa sinua puodissa. (...) niin kuin oppityttönä, vain lyhyen ajan.

Nella ei haluaisi tyttöä puotiin, mutta suostuu lopulta. Auttamisella on tuhoisat seuraukset. 

Kirja kertoo naisista, jotka taistelevat kyseenalaisin menetelmin heitä sortavia miehiä vastaan. 
Tarina on erilainen, siitä plussaa. Henkilöhahmot, etenkin Nella ja Eliza ovat hyviä. Carolinen osuus on kliseinen ja ennalta-arvattava. 
Tarina etenee vaivattomasti 1700-luvulta nykypäivään eikä mukaan ole tungettu liikaa henkilöhahmoja. Myöskään romaanin pituudesta ei ole valittamista, se on juuri sopiva. 
Tarinassa on sekaisin kaikenlaista: historiaa, viihdettä ja dekkarimaisia piirteitä. Yllättävän hyvin nämä eri genret sulautuvat yhteen. Pidin eniten historiajaksoista.
Ihan mukava esikoisromaani, jossa on kaunis kansi.

"Minä vannon ja lupaan Jumalan, kaikkivaltiaan, silmien edessä...
* Etten koskaan opeta kiittämättömille tai typeryksille ammattisalaisuuksia...
* Etten koskaan paljasta minulle uskottuja salaisuuksia... en koskaan anna myrkkyjä...
* Että kaihdan ja kavahdan puoskarien, empiirikkojen ja alkemisten moraalittomia ja turmiollisia tapoja kuin ruttoa...
* Ja etten säilytä puodissani pilaantuneita tai kehnoja lääkkeitä...
Suokoon Jumala minulle siunauksensa niin kauan kuin noudatan näitä lupauksiani."
       Ikiaikainen apteekkarien vala

+++++++
Kirjailija ja finanssialalla työskennellyt
Sarah Penner on syntynyt ja varttunut Kansasissa ja asuu nykyään Floridassa.

******
Ilmestyneet teokset:
Myrkynkeittäjä 2021
Kirjaa ollaan tällä hetkellä kääntämässä 40 kielelle

Kommentit

  1. Tämä vähän kiinnostaisi. Melkoinen hitti se on ollut ainakin Instagramin puolella.

    VastaaPoista
  2. Hei :) Tämä oli kertakaikkisen mielenkiintoinen kirja. Tuo kahdessa aikajanassa juonikuvion kuljetus toimii loistavasti. Koen ensin, ettei Carolinen tekemistä ole niin kiinnostavia ja kun siinä ajassa kaikki alkaa niin kliseemäisesti, mutta kirjailija parantaa tarinaansa siltä osin tarinan edetessä. Mutta 1790-luvun tapahtumat ovat vaan niin mukaansa tempaavia, että siitä olisi voinut kirjoittaa ihan oman kirjansa. Edellyttäen, että kirjoittaja olisi laajentanut tarinaansa. En tiedä oliko kirja niin hyvin kirjoitettu vai tulinko piilomanipuloiduksi (heh), mutta en löytänyt itseäni tuomitsemasta Nellaa tai Elizaa heidän touhuistaan. Nella oli ikään kuin esiäiti feminismille niin vahva hänen motiivinsa olivat. Kun on paljon lukenut historiallista kirjallisuutta niin on kehkeytynyt aika vahva kuva siitä, miten heikolla kantimilla tai oikeammin olematon naisten oli saada oikeudenmukaista kohtelua kaksisataa vuotta sitten ja sen jälkeisenä aikoina eikä se ole hyvä joissain maissa vieläkään.
    En ole vielä kokeillut kirjojen kuuntelua. Rakastan siksi paljon lukemista, että ei ole vielä iskenyt kiinnostus. Sitä vastoin tyttäreni on niistä innostunut, mikä ei todellakaan ole ihme, kun hänellä on kolme valloittaa ja välillä turhankin kekseliästä poikaa. Hänelle on kätevää kotitoimia tehdessään kuunnella kirjaa. Suosittelen tätä kirjaa heille ketkä eivät halua lukea psykologista jännitystä verisenä ja raakana versiona.
    ps. olen juuri aloittanut bloggauksen ja kysyisin sinulta apua? Kiitos jo etukäteen <3
    https://kirjamummi.blogspot.com/?fbclid=IwAR0HV--n43lUQBVA8I0mnGjxMNgc5qsjW86IRvc2MfbMPdYBRCZLrRvRZ4U

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä kommentistasi. 😊Minäkin pidän enemmän lukemisesta, mutta silmäongelmani takia on ollut pakko taipua myös kuuntelemaan ä.
      Autan mielelläni. Laita yksityisviestiä, niin keskustellaan

      Poista

Lähetä kommentti