Bagge: Pirunsaari & Lehtolainen: Tappajan tyttöystävä - dekkari - äänikirjat - lyhyesti

 

Kaksi kirjailijaa, joita ei tarvitse esitellä dekkarilukijoille. Usein palkituilla Baggella ja Lehtolaisella on yhteensä ilmestyneitä teoksia iso läjä. Baggella yli sata ja Lehtolaisellakin kymmenittäin.

Äänikirjat eivät ole minun juttuni, mutta aina joskus kuuntelen muutaman. Kuuntelutilanteissa minulla on harvoin muistiinpanovälineitä lähettyvillä, joten molempien kirjojen sisällöstä vain lyhyesti.


Tapani Bagge: Pirunsaari, 2. osa Elviira Noir -sarjaan, äänikirja - 6 h 38 min - lukija Markus Bäckman - kirjassa 277 s. - ilm. 2017 - kansi: Jussi Kaakinen - CrimeTime ****** Piki verkkokirjasto / Ellibs

Kaksi murhaa, kaksi erilaista tarinaa ja kaksi tapahtumapaikkaa. Kaupungissa kuolee Vanhan viinatehtaan omistaja ja kunnostaja Arvo Sjöbacka, joka oli myös alkoholisti ja ties mitä muuta. Arvo oli ehtinyt muhia tuokion vuokra-asunnossaan ennen löytymistä.

Pirunsaaresta puolestaan löytyy raa'asti tapettuna IT-firman toimitusjohtaja Pilvinen. Tutkinnan aikana puhkeaa myrsky ja sekä poliisit että epäillyt jäävät saarelle jumiin. 

Rikoksia tutkivat mm. komisario Sundman, Oskari Töltti, Jane Korhonen ja Taina Repo. 

Kirjassa nämä kaksi tapausta vuorottelevat. Jostain syystä alussa kesti tovi ennen kuin älysin kummassa keississä ollaan. Tätä ei olisi varmaankaan tapahtunut jos olisin lukenut. 
Liittyvätkö nämä tapaukset yhteen, sitä voi mietiskellä.

Tiesittekö tätä? Bagge kertoo blogissaan, että kirjan Pirunsaari oli ollut ensin Pikisaari, mutta sitä ei hyväksytty. Pirunsaaren esikuvana on ollut Loviisan edustan Svartholm. 

Entäs se oikea Pirunsaari. Se on saari Ranskan Guayanan rannikon edustalla, noin 50 km Caynnesta luoteeseen. Saari oli vuosina 1852 - 1946 osa Ranskan pahamaineisinta rangaistussiirtokuntaa, jossa vangeilla oli todella kurjat olot. (Lisää Wikipediassa)

Toinen tarinan tärkeä paikka on Vanha viinatehdas eli Viinatorni, jonka esikuva sijaitsee Loviisan Garnisoonin alueella.

Jäin miettimään, että miksi tarinassa on Elviira-kaupunki kun kuitenkin mainitaan Kotka, Karhula ja  Liljendal. Bagge tarkoittanee Elviiralla Loviisaa, mutta miksei Loviisa voinut olla Loviisa?

Tarinassa on huumoria, muttei ärsyttävyyteen asti ja hauskoja sukunimiä riittää: Töltti, Miekka, Talli ja Kattila. Teksti etenee sujuvasti ja tapahtumia on riittävästi. Ihan mukava kuunneltava vaikken olekaan lukenut ensimmäistä osaa Pikku enkeli.

+++++++
Kirjailija
Tapani Bagge, synt. 1962 Keravalla ja asuu Hämeenlinnassa. Mies on kirjoittanut päätoimisesti aina vuodesta 1983 alkaen ja sen kyllä huomaa, sillä ilmestyneitä kirjoja on toistasataa: rikosromaaneja, novellikokoelmia, nuortenromaaneja, lastenkirjoja ja muutakin tuotantoa, kuten näytelmiä, kuunnelmia jne. 
Bagge on saanut useita palkintoja tuotannostaan. Lisäksi kirjailija on opettanut vuosia Oriveden opistossa = Dekkaripaja.
Jos haluatte tutustua kirjailijan tuotantoon, niin suosittelen poikkeamaan kotisivuilla:
Tapani Bagge - kirjailijan nettisivut

********
Ilmestyneitä teoksia on niin paljon, etten luetteloi niitä tässä. Jokainen voi halutessaan itse googlailla.
Elviira Noir -sarja:
Pikku enkeli 2016 - Pirunsaari 2017 - Pitkä kosto 2019 
Tuleeko tähän sarjaan jatkoa? Mahtaako tuottelias kirjailija sitä itsekään tietää.

.......................................

Leena Lehtolainen: Tappajan tyttöystävä ja muita rikoksia - novellikokoelma - äänikirja - 9 h 30 min. - lukija Krista Putkonen-Örn - kirjassa 326 s. - kansi: Markko Taina -  ilm. 2018 - Tammi ******* Piki verkkokirjaso /Ellibs

Kirjassa on viisitoista lyhyttä tarinaa, joissa joistakin esiintyvät komisario Maria Kallio tai henkivartija Hilja Ilveskero tai yksikönjohtaja Jyrki Taskinen. 

Muutamista tarinoista kirjasin seuraavanlaista:
* Nuoret ovat saaresssa ja yksi henkilö katoaa. 
* Ylipainoinen, entinen koulukiusattu, toimistosiivooja saa huomata, että toimisto ei olekaan turvallinen työympäristö. Tämä oli yksi suosikkitarinoista tai ainakin jäi aiheensa puolesta mieleeni. Linda oli aika reppana ja sitten vielä joutuu ikävään tilanteeseen.
* Rekkakuski Outi kohtaa petetyn ja jätetyn naisen, joka hautoo synkkämielisiä ajatuksia. 
Metsänpeitto, jossa nuori Oona on autoilemassa poikaystävänsä vanhempien kesämökille, mutta eksyy matkalla. Tässä tarinassa on mukana kauhua. 
* Vanha mies suree kuollutta vaimoaan niin paljon, että tekee odottamattoman teon.
* Tappajan tyttöystävä? Hanne on kirjastovirkailija. Eräs mies alkaa käydä päivittäin kirjastossa. Sininen Nissan on usein parkissa kirjaston luona tai Hannen kodin ulkopuolella. Kuka on tämä pakkomielteinen ihailija? 

Novellit on jaoiteltu osiin ja kolmannessa eli viimeisessä osassa on jouluisia ja talvisia tarinoita. Esim. 
Joulukinkkuvarkaan pääosassa on varaton yksinhuoltajaäiti, joka näkee erään varkaustapauksen.
* Hilja on Lapissa henkilönsuojaustehtävissä.

Ihan luettavia ja monipuolisia rikoskertomuksia, joissa mukana myös kauhua. Joistakin tarinoista pidin enemmän ja joistakin vähemmän. Mitenkään jännittäviksi en kertomuksia sanoisi ja kauhukin oli aika laimeaa. Jotkut tarinat etenivät aika verkkaiseen tahtiin ja ehdin jo odotella milloin se rikos oikein tapahtuu. Kiva kuunneltava välipala kuitenkin.

++++++++
Kirjailija, kirjallisuuden tutkija, kriitikko, kolumnisti
Leena Lehtolainen, synt. 1964 Vesannolla. Lehtolainen on tunnetuin Maria Kallio- ja Hilja Ilveskero -sarjoistaan. Maria Kalliosta on tehty myös televisiosarja, joka on esitetty MTV3:lla nimellä: "Rikospoliisi Maria Kallio". Yllämainittujen sarjojen  lisäksi kirjailijalta on ilmestynyt muita rikosromaaneja sekä nuortenkirjoja. Teoksia on käännetty 29 kielelle. 
Tapani Bagge on palkittu usein, mutta niin on myös Leena Lehtolainen.

Tiesittekö tätä? Lehtolainen on työskennellyt myös Tapiolan kuoron intendenttinä.

********
Leena Lehtolaiselta on ilmestynyt kymmeniä teoksia, joita en listaa tähän.
Kirjoja voi käydä etsimässä vaikkapa wikipediasta tai Tammen sivuilta. 


Kommentit