Aki Virtanen: Merenneitomurhat - dekkari - esikoisteos - dekkariviikko

 

Kuin kohtalon oikusta veden virtaus meressä näytti kääntyvän. Vesimassa alkoi vyöryä ojaa ylöspäin napaten x:n ruumiin mukaansa.

Aki Virtanen: Merenneitomurhat, 364 s. esikoisteos - ilm. 2021 - Myllylahti ********* arvostelukappale

#dekkariviikko ja 6/7 teos. Huomenna viikko loppuu ja silloin on vuorossa niin ikään esikoisdekkari.

Eläkkeellä oleva Taisto Puhakka on aamulla varhain kalastamassa Sokkasaaren kivikkoisella merenrannalla. 
- Reilun kymmenen heiton jälkeen jokin iso tarttui koukkuun ja siima kiristyi.
Ja uistin jäi kiinni johonkin. Kala se ei ollut kuitenkaan. Puhakka näkee rantavedessä jotain suurta ja vaaleaa. Mies lähtee hivuttautumaan kohti möhkälettä ja järkyttyy tajutessaan mitä näki - ruumis ajehtimassa kohti kivikkoa. 
Kuka kuollut on ja mistä on päätynyt Sokkasaaren rantaan? Voisiko jopa olla ajelehtinut niin kaukaa kuin Venäjältä. 

Kaupungin satamassa hiipii kaksi tummaa hahmoa öljytankkerin varjoissa. Hahmot livahtavat alukseen sisälle ja varttia myöhemmin juoksevat kovaa vauhtia pois laivasta. Mitä hahmot olivat puuhaamassa?

Jukka Tuusola on keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli, jolla on tällä hetkellä kaamea kankkunen tai saattoi huono olo johtua vieroitusoreistakin. Tuusola oli haavoittunut parikymmentä vuotta sitten Yk-tehtävässään ja saanut kivunlievitykseen vahvoja lääkkeitä, joihin oli valitettavasti jäänyt koukkuun. 
Tuusolan ongelmat tiedettiin töissä, mutta aika vähän oli tehty miehen auttamiseksi. Eikä apua tunnu tulevan perheeltäkään, vaikka vaimo on lääkäri ja aikuinen tytär opiskelee lääketiedettä. 

Tuusolan vapaapäivä keskeytyy kun esimies Kaarimäki määrää oikeuslääkärin juttusille, joka kertoo ettei ruumiin kuolinsyy ole vielä ratkennut. 
Samalla keikalla selviää, että Interpol oli saanut vihiä biologisesta terrori-iskusta. 

Tuusolan tiet vievät myös Pietariin ja vanhan tuttunsa poliisimajuri Mihail Titovin puheille. Titov kertoo yrityksestä nimeltä Factumo Corporation, jonka kotimaa on Venäjä. Yhtiöllä on työntekijöitä toistakymmentä tuhatta ympäri maailmaa. Firman toiminnasta selviää yhtä sun toista epäilyttävää...

Tutkiessaan eteen tulevia tapauksia Jukka Tuusola muistelee myös YK-tehtäviään, joukkohautoja  Kosovossa, tekemiään iskuja jne.

Tarinassa on aika paljon mutkia, joten hieman joutuu keskittymään. Henkilömäärä on onneksi pidetty kohtuullisena. Päähenkilö Tuusola on ongelmainen, eikä muihin hahmoihin oikein pääse käsiksi, koskei heitä käsitelty. Paitsi Anne-vaimoa hieman enemmän.
Teksti on kuitenkin sujuvaa.

Mistä en pitänyt: Vitun liiallinen hokeminen, alkaa lyömään -muodot sekä se, että päähenkilöhahmosta (Tuusola) tehtiin heti alkuun ikävä tyyppi riippuvuuksineen, ja vaikeine menneisyyksineen. 

Silti, kaiken kaikkiaan pidin kyllä menevätarinaisesta dekkarista, mutta onkohan aiheita tai niiden pyöritystä liikaa. Joka tapauksessa Merenneitomurhat mahtuu luettavien esikoisdekkareiden alati kasvavaan ryhmään. 

Suuren lasi-ikkunan takaa paistava aurinko osui suoraan Jukan kasvoille. Hän antoi säteiden lämmittää ja katsoi Pietarin katuvilinää mietteliäänä. 

+++++++
Kirjailija
Aki Virtanen, synt. 1965 Tamperella ja toimii mainos- ja markkinointialalla. Asuu Kouvolassa

*******
Ilmestyneet teokset:
Merenneitomurhat 2021

Uusi dekkari on jo työn alla ja sitä seuraavakin aihe muhii jo mielessä.

:::::::::::::

Kirjablogistien kirjaviikkoa emännöi tänä vuonna Niina Kirjakissa  -blogista.


Kirjakaupat nostavat esiin kesän lukusuosikkeihin kuuluvaa rikoskirjallisuutta viettämällä kahdeksatta valtakunnallista Dekkariviikkoa. 


Kommentit

  1. Tämä vaikuttaa varsin kiinnostavalta esikoisteokselta. Varmaan tulee luettua jossain vaiheessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti