Audrain: Lapsi rakas & Skördeman: Geiger - lyhyehkösti - dekkari - esikoisteos


Lapsi rakas: Voiko huono äitiys periytyä? Geiger: Vakoilua, hunaja-ansoja, kylmää sotaa ja yllätyksiä. Kaksi esikoisdekkaria.

En enää nähnyt itseäni äitini tyttärenä. Näin itseni sinun vaimonasi. Olin teeskennellyt vuosikausia sopivani sinulle täydellisesti. Halusin pitää sinut tyytyväisenä. Halusin olla kuka muu tahansa kuin oma äitini. Joten minäkin halusin lapsen.

Ashley Audrain: Lapsi rakas, 317 s. - suom. ilm. 2021 - esikoisteos - The Push 2021 - suomennos: Oona Nyström - kansi: Tiia Javanainen / Purotie Design - Otava ******** kirjaston kirja

Blythe Connor päättää olla parempi äiti lapselleen kuin mitä hänen oman äitinsä oli ollut tai isoäiti äidille.
Alku on vaikeata sillä Violet ei nuku, on koliikkivauva ja äiti on koko ajan väsynyt. Vähän vanhempana tyttö puree äitiään ja on muutenkin mahdoton. Ja kun Violet vielä vähän kasvaa hän alkaa tehdä asioita, joita normaali terve lapsi ei tee. Blythe on kauhuissaan, millaisen lapsen hän on synnyttänytkään? 

Lisäksi Blythe tuntee koko ajan huonoa omaatuntoa siitä ettei pysty rakastamaan lastaan niin kuin äidin pitäisi. Perheen isä ei ymmärrä. Foxin mielestä lapsessa ei ole mitään vikaa. Onko Blythe siis vain kuvitellut kaiken? 

Blythe tuntee epäonnistuneensa ensimmäisen lapsen kanssa, mutta haluaisi silti toisen. Lapsen, jota voisi rakastaa, mutta miten Violet suhtautuisi uuteen tulokkaaseen? 

Takakannen olin lukenut, siinä kaikki mitä tiesin sisällöstä. Sen perusteella odotin hieman toisenlaista trilleriä. Tiettyihin tapahtumiin olisi voinut mennä nopeammin. Alkupuolen jatkuvien väsymystilojen kuvauksia oli liikaa ja aloin odottaa, että jotain tapahtuisi. Menneisyyden kuvaukset onneksi tasoittivat tarinaa. Tarina alkoi luistaa paremmin kun Violet kasvoi. 
Minä-muodosta kertojana en pitänyt. 
 
Aihe on hurja, etenkin menneisyyden rajut tapahtumat. Miten Blythen Cecelia-äiti oli äitiytensä hoitanut ja kuinka Cecilian Etta-äiti. Kertautuuko "huono" äitiys, sitä Blythe miettii.

Etukannessa kirjasta sanotaan, että se on hyytävä. On se sitäkin, muttei ihan alussa, vaan vasta kun päästään asiaan. Ja loppu... vaikka arvasin, niin olihan se... 
En suosittele tätä kirjaa, jos lapsiaihe järkyttää. 

 ++++++++
Kirjailija, ent. Penguin Booksin tiedotuspäällikkö
Ashley Audrain, synt. 1982 Ontario/Kanada. Asuu Torontossa.
Lapsi rakas -kirjan oikeudet on myyty jo yli 30 maahan. 

*******
Ilmestyneet teokset:
Lapsi rakas 2021
.................................................... 

...hän nousi portaat makuuhuoneeseen, avasi yöpöydän vetolaatikon, nosti kelloradion ja kylpyhuonevaa'an käyttöoppaita ja otti esiin suuren mustan Makarov-merkkisen pistoolin ja äänenvaimentimen, jonka hän ruuvasi kiinni aseeseen. 

Gustaf Skördeman: Geiger, 469 s. - alkuperäisteos ja suom. ilm. 2021 - esikoisteos - 
suomennos: Katarina Luoma - kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy - Minerva Kustannus Oy ********* kirjaston kirja

Kahdeksankymmentäviisivuotias Stellan Broman on julkisuudesta tuttu ja pidetty hahmo, jolla oli ollut aikoinaan omia televisio-ohjelmia. Lisäksi Bromanien kotona oli järjestetty loisteliaita juhlia, joissa oli ollut mukana maan kermaa. 
Vaimo Agneta oli ollut juhlien loistava emäntä, mutta pysynyt miehensä varjossa. 
Pariskunnalla on kaksi tytärtä, Lotta ja Malin.

Sitten Stellan Broman löydetään murhattuna kotoaan eikä Agneta-vaimoa näy missään. Mitä hänelle on mahtanut tapahtua? Kidnapattu? Yrittänyt karkuun ja joutunut pulaan? Onnettomuus? Sydänkohtaus? 

Stellan-setä. Viihdyttäjä-Stellan. Leikki-Stellan, koko Ruotsin Stellan. Miksi joku tahtoisi ampua hänet kuoliaaksi?

Sara Nowak on poliisi, joka työskentelee poliisin prostituutioryhmässä. Punatukkainen, entinen malli, 177 senttimetriä pitkä nainen, joka harrastaa kamppailulajeja. Sara on myös Lotan ja Malinin lapsuudenystävä, tosin vain kesäisin, sillä kun koulu alkoi sisarukset viihtyivät toisten lasten kanssa paremmin ja Sara jäi syrjään. Saran äiti oli Bromanien cleaning woman, kuten lapset häntä kutsuivat. 
Ensimmäiset kolmetoista elinvuottaan Sara asui äitinsä kanssa perheen piharakennuksessa.  

Sara oli kutsuttu rikospaikalle vain perheyhteyksiensä takia, mutta eihän tapauksesta voi pysyä erossa vaikkei kuulukaan tutkimusryhmään. Sara tekee oman työnsä ohella yksityisetsintöjä ja pelkää menneensä liian pitkälle niiden kanssa. Mutta mitä jos onkin oikeilla jäljillä? 
- Voisiko hän ottaa vastuulleen, että Stellanin kuolema jäisi selvittämättä?

Ja mihin kaikkeen tutkimukset vielä Saran johtavatkaan? 

Geiger on vakoojaromaani ja koska en erityisemmin ole niiden ystävä, niin tämäkään ei saanut ihastumaan: Neuvostoliitto, DDR,  Amerikan valta-asema, Ruotsi, Nato... Tarinassa oli minulle liikaa kaikenlaisia ko. aiheisiin liittyviä yksityiskohtia ja spekulointeja, politiikkaa, vakoojia, agentteja ja kylmää sotaa:
- Toisen maalmansodan jälkeen kukistettu Saksa jaettiin neljään vyöhykkeeseen, joita valvoivat neljä voittajavaltiota Englanti, Yhdysvallat, Ranska ja Neuvostoliitto. Kiitokseksi avusta Hitlerin nujertamisessa Neuvostoliiton sallittiin luoda oma valtio omasta vyöhykkeestään... jne. jne.

Kirja lähti kylmäävästi liikkeelle, joten ajattelin, että saattaisin jopa innostua. Puolessa välissä mukaan tuli toinen pääjuonihaara, joka mukavasti monipuolisti tarinaa. Minulle tämä uusi aihe tuli liian myöhään, en enää jaksanut kiinnostua. Jos uusi aihe olisi otettu esiin aiemmiin, niin olisin saattanut olla kirjasta toista mieltä. Plussaa annan eräästä yllätyksestä. 

Geiger on kolmas  peräkkäin lukemani dekkari, jossa päähenkilö, naispoliisi, asuu isossa ja hulppeassa asunnossa. Sara Nowak voittaa Vanessa Frankin ja Elena Blancon, joilla on vain parisataaneliöinen asunto, sillä Sara Nowakilla on kolmesataa, nih.  

Tarinaan on sekoitettu faktaa ja fiktiota. Geiger aloittaa Sara Nowak -sarjan. Jatkaako Skördeman vakoojateemalla seuraavissa osissa, nähtäväksi jää. 
Teosta on kovin kehuttu ja uskon, että onkin oivallista luettavaa vakoilutarinoista pitäville.

P.S. Hans Geiger oli saksalainen fyysikko, joka mm. oli mukana Uranvereinissa, jonka tehtävänä oli kehittää atomipommi natsi-Saksalle. Hans Geiger on myös kehittänyt laitteen, jota myöhemmn alettiin kutsua geigermittariksi. 

+++++++++
Kirjailija, ohjaaja, tuottaja
Gustaf Skördeman, synt. 1965 Kalixin kunnassa Ruotsissa. Kirjailija on käsikirjoittanut mm. Murha Sandhamissa- ja Varustamo- sarjoja. Geiger on esikoisromaani.

********
Ilmestyneet teokset:
Geiger 2021

Kommentit

  1. Lapsi rakas oli hyvä. Kirja sopii hyvin myös jännityksestä pitäville äideille.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti