Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa & Annala: Kuutio - lyhyehkösti - kauno


Kaksi lukemisarvoista teosta. Rautiaisen vahva esikoisteos 1940-luvun Lapista ja Annalan romaani yhteishuoltajaisästä, jolla on kymmenvuotias erityislapsi. 

Kello taisi olla kolme viisitoista kun taivaalta tipahti alas yksinäinen tähti. Mutta en minä mitään uskaltanut toivoa. Tällä maalla ei ole sellaiseen enää varaa. Tämä maa on menetetty maa.

Petra Rautianen: Tuhkaan piirretty maa, 298 s. - ilm. 2020 - kansi: Tuomo Parikka - Otava ******* kirjaston kirja

Kirjassa kulkee rinnakkain kaksi tarinaa. Toisessa luetaan Väinö Remeksen vankileiripäiväkirjaa Inarissa helmikuusta 1944 saman vuoden syyskuuhun. Väinö Remes, sotilasviranomainen ja tulkki on saapunut saksalaisten johtamaan vankileiriin, joka sijaitsee kaksikymmentä kilometriä Inarista itäkoilliseen päin. Leirin neljässä teltassa on ulkomaalaisia, mm. ukrainalaisia, neuvostoliittolaisia ja serbilaisia vankeja. Keitä on neljännessä teltassa? Väinö Remeksen on tulkin työn lisäksi toimitttava myös vartijana ja tässä tehtävässä joutuu todistamaan joidenkin vankien kaltoin kohtelua, jopa teloituksia. Mukana myös rodunjalostusta.

Toinen tarina sijoittuu Enontekijölle ja vuosiin 1947 - 1950. Toimittaja ja valokuvaaja Inkeri Lindqvist muuttaa pohjoiseen ja asettuu asumaan ostamaansa taloon. Talossa asuu ennestään Olavi Heiskanen, joka haluaisi jäädä taloon Inkerin vuokralaiseksi, sillä alueella on pulaa asunnoista ja sota on tuhonnut loput. 
Inkerin muuton tarkoituksena oli kirjoittaa reportaasisarja sodasta toipuvasta Lapista. Inkerillä on myös toinen tavoite, selvittää sodan aikana kadonneen Kaarlo-miehensä kohtalo. Miten käy, saako Inkeri tietää mitä aviomiehelle on tapahtunut?
Inkerin oppaana on saamelainen Piera-ukko, jonka pojantyttäreen Bigga-Marjaan Inkeri myös tutustuu ja saa tytön kiinnostumaan valokuvauksesta. Matildaa ei myöskään saa unohtaa. Matilda on Pieran sika, joka seuraa isäntäänsä koiran lailla.

Hyvin kirjoitettu romaani  tärkeästä aiheesta. Kirja kertoo sodanaikaisista vankileireistä ja vankien sekä saamelaisten huonosta kohtelusta. Tarinassa on myös salaisuuksia. Kieli on kaunista, osin kuvailevaa. Lapin luonto ja sen eläimet, etenkin kasvit ovat isossa osassa. Ja valo, sitä ei voi sivuuttaa, sillä valo on tärkeä Inkerille - valokuvauksen takia.
Kääntämättömiä saamenkielisiä tekstejä on jonkin verran, mutta ehken menettänyt mitään kovin tärkeätä. Hieno kirja, kannattaa lukea!

Taustaa kirjalle:
Rautainen sai ajatuksen kirjaansa isoisänsä elämästä, johon tarina löyhästi perustuu. Ennen Petran syntymää isoisä oli paennut poliiseja Kajaanin linja-autoaseman vessan ikkunasta. Ukin kohtalo alkoi myöhemmin kiinnostaa ja Rautiainen etsi miehen käsiinsä ja kävi ilmi, että isoisä oli piileskellyt Lapissa ennen Ruotsiin muuttoaan. Valitettavasti kahdeksankymppinen ukki ehti kuolla ennen tapaamista ja menneisyys jäi hämärän peittoon.
Rautiainen alkoi miettiä miten ihminen toimii paetessaan jotakin. Siitä lähti kirjan juoni. Myös tarinan Olavi on lähtenyt pakoon entistä elämäänsä. 
(Lähde: Anna-lehti 22.8.2020 / Miia Siistonen)

Laajemmin mm. näissä blogeissa: 

Ohoh! Kirjailija on syntynyt alle 700 gramman painoisena keskosena. Kirjoittamista on hankaloittanut lukihäiriö, jonka takia Rautiainen on koko elämänsä saanut kuulla ettei osaa kirjoittaa. Onneksi viisaat opettajat ja kustantaja ovat löytäneet virheiden takaa sen tärkeimmän eli hyvän tarinan. 

P.S. Ensimmäisen kerran kävi niin, että kirjan alle valitsemani kuvateksti sattuu olemaan sama kuin kirjan takana oleva teksti. En muuta omaani, sillä olin itse sen valinnut.

+++++++
Kirjailija 
Petra Rautiainen, synt. 1988 ja asuu Helsingissä.

*******
Ilmestyneet teokset:
Tuhkaan piirretty maa 2020 (esikoisteos)
Kirja voitti v. 2020 Savonia -kirjallisuuspalkinnon.

Tulossa: Uusi kirja käsittelee ilmastomuutoksen historiaa ja sijoittuu kveeniyhteisöön arktiselle alueelle Pohjois-Norjaan. Ilmestymisaika auki.
 

......................................

Tässä oli hänen elämänsä suurin saavutus ja tavoite samoissa kapaloissa. Poika. Isä. Tehtävä. Olla isä.

Marko Annala: Kuutio, 308 s. - ilm. 2020 - kansi: Tuomo Parikka - Like Kustannus ******** kirjaston kirja

Kirja käsittelee tumman huumorin keinoin avioeroa, vanhemmuutta, isäksi tulemisen onnea ja isänä olemisen vaikeutta. 

Päähenkilö on nelikymppinen Kilke-nimisen verkkopelilehden päätoimittaja ja -osakas, jolla on ala-asteikäinen Aatos-poika. Avioero on meneillään.  

Mies oli ollut onnellinen tullessaan Aatoksen isäksi.
- Mies katsoi lumoutuneena vaimoaan ja poikaansa. Hän oli nyt enemmän kuin mies. Enemmän kuin yksinäinen susi tai oman onnensa sepppä. Hän oli isä. Hän itki onnesta ja tärisi.

Kuluu kymmenen vuotta, ja Aatoksen äiti, Virpi, on ottanut asumuseron. Aatos asuu vuorotellen isänsä ja äitinsä kanssa. Tarina kerrotaan isän kantilta eikä äidin puolta tuoda esille. Mies (jolla ei ole nimeä) kamppailee paitsi avioeronsa myös Aatoksen kera, sillä poika on erityislapsi, jonka kanssa ei ole kovin helppoa. Aatos  kiljuu, saa raivareita, solvaa itseään eikä koulussakaan mene kovin hyvin. Eikä mies  tahdo uskoa, että liitto Virpin kanssa olisi ohi. Niinpä mies ei uskalla oikein sitoutua, vaikka tilaisuus olisi.

Miehen ja Aatoksen välit tuntuvat lukijasta lämpöisiltä ja miehellä on pitkä pinna. Ei hermostu vaikka Aatos venyttää hermoja. 

Lisäksi mies on ruvennut tutkimaan sukuaan ja nämä kirjoitukset, joissa kerrotaan lähinnä suvun miehistä, muodostavat kirjassa omat lukunsa. Näista tapahtumista olisin mielelläni lukenut enemmänkin. 

Kuutio on ainoa Annalan kirjoista, jonka olen lukenut, vaikka hyllyssä on jo jonkin aikaa maannut kirjailijan esikoisteos Värityskirja. Kiinnostusta Annalan kirjoihin on siis ollut jo ennen Kuutiota. Pidin tästä helppolukuisesta ja selkeästi kirjoitetusta kirjasta, jossa ei ole unohdettu huumoriakaan. Rocklyyrikkona Annalalla on teksti hallussa. Oli mielenkiintoista lukea isän kantilta kirjoitettua tarinaa, johon en edes kaivannut Virpin osuuksia.

Lapsiarki tuntui todelta ja siihen lienee syynä se, että Annalalla on 12-vuotias tytär ja 10-vuotias poika, eli Aatoksen ikäinen. Eikä tarvitse olla erityislapsi heittäytyäkseen kadulla tai kaupassa selälleen kiljumaan. Eiköhän monessa perheessä ole käytetty samoja keinoja kuin mitä mies käyttää Aatokseen:
- Joskus tehoaa kova sana, joskus mairittelu, joskus lahjonta ja joskus harvoin jopa kiristys, mutta lähes aina valitsen väärän välineen. Nyt tarvittaisiin haarukkaa. Lusikalla ei tee velton spagettikasan kanssa mitään.

Kävin kuuntelemassa Annalaa Tampereen Kirjaviikolla ja siellä bongasin tiedon, että kirjan tapahtumat  sijoittuvat vuoteen 2024, jolloin Rubikin kuutio täyttää viisikymmentä vuotta. Tarinassa on myös Rubikin kuutio, jonka ratkaisussa Aatos on kovin taitava.
Kirjan luvut on nimetty Rubikin kuution värien mukaan: Sininen, Vihreä, Oranssi, Valkoinen, Keltainen ja Punainen. Kirjan Kuutio-nimi ei kuitenkaan viittaa Rubikin kuutioon, vaan nimi tulee kerrostalokuutiosta. Mies kutsuu asuintaloaan kuutioksi.

Pidin Kuutiosta ja voisin kuvitella, että muutkin pitävät, etenkin miehet. 

P.S. Rubikin kuutio on unkarilaisen Ernȍ Rubikin vuonna 1974 kehittämä älypeli. Rubikin kuutio koostuu 26 palasta, jotka muodostavat kuution. Kuution ratkaisemisesta on järjestetty useita kilpailuja ja virallinen maailmanennätys on 3,47 sekuntia (2018). Ennätyksen haltija on Yusheng Du. On myös kilpailtu sokkona ja jalkoja käyttäen. YouTubesta löytyy jos kiinnostaa katsoa miten homma onnistuu (maailmanennätys 16,96 sek., tekijä Daniel Rose- Levine 2018) 
(Lähde: Wikipedia)

+++++++
Kirjailija, metalliyhtye Mokoman muusikko ja rocklyyrikko
Marko Annala, synt. 1972 Joutsenossa ja asuu Tampereella.

********
Ilmestyneet teokset:
Värityskirja 2017 -  Paasto 2018 - Kuutio 2020

Kuution pitempi arvostelu: Kirsin kirjanurkka

Marko Annala Tampereen Kirjaviikolla marraskuun lopussa 2020. 
Kirjailijat saivat halutessaan ottaa mukaansa jotain rekvisiittaa. Annala oli ajatellut ottavansa Rubikin kuutio, ehjän sellaisen. Kirjailijan poika oli kuitenkin pistänyt kuution päreiksi, siksi pöydällä vain kuution kappaleita. 
(ⓒ Piritta's photo)

Kommentit

  1. Minä aloittelen juuri tuota Annalan kirjaa. Suosittelen lämpimästi myös niitä aiempia, tosi hienoja teoksia!

    VastaaPoista
  2. Tuhkaan piirretty maa on hieno kirja tärkeästä aihepiiristä, suomalaiset keskitysleirit Lapissa toisen maailmansodan aikana.
    Uskomattoman kaunista tekstiä. Lukihäiriö ei näy tekstistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitava esikoisteos, kyllä. Ja veikkaan, että monilla kustannustoimittajilla on iso työ kirjailijoiden tekstien kanssa, vaikkei lukihäiriötä olisikaan

      Poista

Lähetä kommentti