Cecelia Ahern: Nainen joka sai siivet selkäänsä ja muita kertomuksia - kauno - viihde -fantasia

 

Häntä suututtaa, että hänet on ahdettu tähän lokeroon. Hän on paljon enemmn kuin tämä yksi laatikko - hän olisi sopinut niin moneen muuhunkin.

Cecelia Ahern: Nainen joka sai siivet selkäänsä ja muita kertomuksia 299 s. - suom. ilm. 2021 - Roar 2018 - suomennos: Heidi Tihveräinen ja Lauri Sallamo - kansi: Eevaliina Rusanen - Gummerus ********* kirjaston kirja

Tämä on oiva opus naistenpäiväksi, sillä kirja sisältää kolmekymmentä naisaiheista novellia. Kaikkien kertomuksien nimet alkavat samalla tavalla: Nainen joka...
Jokaisessa tarinassa on joku opetus, ohjenuora tai elämänviisaus. Useimmat ihmiset ovat joskus joutuneet tilanteesen, jossa tekee tai sanoo jotain hävettävää ja tekisi mieli vaipua maan alle. On ollut kateellinen, tuntenut syyllisyyttä. Tai on pohtinut elämässä eteen tulevia valintoja ja luopumisia. Näitä kaikkia ja monia muita aiheita Ahern käsittelee lyhyissä kertomuksissaan, suurinta osaa fantasian keinoin.
 
Muutamia esimerkkejä:

2. Kertomus: Nainen jota pidettiin hyllyllä.
- Mitä sinä puuhailet? (...)  Rakennan sinulle hyllyä. (...) Ja haluan, että lopetat työsi ja istut tässä hyllyllä, jossa kaikki voivat ihailla sinua ja näkevät saman kuin minäkin: maailman kauneimman naisen. 
Aluksi kaikki tuntui ihanalta. Naista ihailtiin ja hoivattiin, palvottiin, rakastetttiin ja kadehdittiin. Kahdenkymmenen vuoden kuluttua nainen huomasi olevansa yksinäinen ja tunsi ettei enää ollut osa miehen eläämää. Mitä sitten tapahtuu kun arvostus loppuu?

8. kertomus: Nainen joka tilasi sokerisuolattua siikaa
Nuorella naisella on ässävika, jonka takia on joutunut kiusatuksi koulussa ja tottunut siihen, että puheviat ovat muista vaivaannuttavia. Sarahin lähiympäristö ja ravintolan asiakkaat hymähtelevät usein puheelle ja niin Sarah yrittää välttää sanoja, joissa on s-kirjain.

Kauhistuttavin tilanne on että asiakas tilaa jotain sellaista ruokaa, jossa on s-kirjain. Tarjoilija joutuu nimittäin pyytämään suullisesti ruuat kiireiseltä ja pahansisuiselta kokilta.
Kerran ravintolaan saapuu tyylikäs ja itsevarman oloinen nainen, joka tilaa sokarisuolattua siikaa salottisipulien sekä sellerisalaatin kera. Naisen puheessa on sama suhahdus kuin Sarahillakin. Wau, joku uskaltaa. Miten Sarah selviää tilaukseksesta? 
Opetus: Voi hyväksyä itsensä ja olla avoimesti sellainen kuin on. 
 
13. kertomus: Nainen joka palasi vaihtamaan aviomiehensä uuteen
Nainen aikoo palauttaa miehensä Paddyn neljänkymmen vuoden avioliiton jälkeen. 
-Aviomiehillä on elinikäinen takuu. Ne voi palauttaa milloin tahansa ja saada täyden hyvityksen.
Kuusikymppinen nainen haluaa oman elämänsä ja itsensä takaisin. Naiset pohtivat joukolla onko Paddyn arvo noussut?  Saisiko palautuksessa välirahaa, jolla voisi hankkia uuden miehen? Palautustilanteessa nainen joutuu pohtimaan palauksen syytä ja päätyy ruksaamaan kohdan "Ei sovi minulle". Koska Paddy oli aikanaan ollut erikoistarjouksessa saa nainen hyvityslaskun tai valita vaihdossa uuden samanarvoisen miehen. Mihin ratkaisuun nainen päätyy? Ja oliko päätös oikea? Onko nainen nyt onnellinen?

27. kertomus: Nainen joka luuli ruohon olevan vihreämpää toisella puolella.
Nainen perheineen asuu kauniilla paikalla vuoristossa, mutta kukkulan rinteessä oleva mökki aiheuttaa naiselle tuskaa. Nainen ei voi olla kiikaroimatta. 
- Heillä on uusi auto. (...) Mies sai ylennyksen. (...) He taitavat laajentaa taloa. 
Naisen äidistä kiikaroiminen on typerää.
- Tällainen vakoileminen on naurettavaa! Siitä ei seuraa muuta kuin että olette onnettomia ettekä osaa arvostaa sitä, mitä teillä jo on. (...) Olkaa kiitollisia älkääkä vertailko elämäänne muihin.

Pisteenä i:n päälle nainen huomaa, että rinnetalon pihan ruoho on vihreämpää. Toden totta, vastapäistä mökkiä ympäröivät nurmialueet olivat selvästi vihreämpiä. Miten se voi olla mahdollista?

Rotkon toisella puolella oleva nainen on tietoinen siitä, että heitä kiikaroidaan ja kuulee joskus jopa kinastelun ääniä. Tämä toinen perhe on lopen kyllästynyt vakoilemiseen ja eräänä päivänä nainen saa oivan aatteen. Hän tekee jotain jolla varmistaa sen, että ruoho tulisi olemaan heidän puolellaan aina vihreämpi. Ovela veto!

Kolmekymmentä kertomusta, joista toiset olivat oivaltavia, toiset hauskoja, toiset surullisia ja toiset sekavia. Monissa novelleissa sukupuoliroolien asema oli asenteinen, esim. kertomus 2. Valitettavasti en pitänyt ihan kaikista tarinoista, sillä joistakin tuntui hävinneen punainen lanka, muutamia en ymmärtänyt ollenkaan (voi olla oma vika) ja muutamat olivat vain hieman tylsiä. 

Ajatuksena tällainen kokoomakirja on todella hyvä, mutta mietin, että olisinko pitänyt enemmän jos kaikki tarinat olisivat olleet "oikeasta" elämästä, eikä fantasian keinoin kirjoitettuja. Ja naisten rooleja olisi voinut vielä miettiä. 
Kirjassa on kätevästi kolmekymmentä tarinaa, joten sopii vaikka kuukausikirjaksi. Yksi tarina per päivä. Tai vaikka luettavaksi ääneen. Joka tapauksessa romaani sopii hyvin naisten päiväksi.

Sydän paljasti myös sen, jos hän kiintyi johonkuhun liian nopeasti, ja samoin sen, jos hän ei kiintynyt ollenkaan. Se paljasti usein hänen intonsa tai innottomuutensa väärällä hetkellä vaivaannuttavin seurauksin. Se paljasti hänestä kaiken.

Kirjoituksen lopussa on muutama suomennettu teos nuorille aikuisille.

++++++++
Kirjailija, journalisti
Cecelia Ahern, synt. 1981 Dublinissa, jossa myös asuu.

********
Suomennetut teokset:
P.S. Rakastan sinua 2005 - Sateenkaaren tuolla puolen 2006 - Yllätysvieras 2007 - Ihmemaa 2008 - Suoraan sydämestä 2009 - Lahja 2009 - Mitä huominen tuo tullessaan 2011 - Tyttö peilissä (novelleja) 2012 - Tapaaminen Elämän kanssa 2012 -  Sadan nimen mittainen matka 2014 - Kuinka rakastutaan 2015 - Valintojen vuosi 2016 - Muistojen kerääjä 2017 - Lyyralintu 2019   - Loppusanat  2020 - Nainen joka sai siivet selkäänsä ja muita kertomuksia 2021

YA-romaanit:
Viallinen 2018 - Täydellinen 2018 - 

Kommentit