Tuula Ranta: Totuus on vaihtuva maisema - esikoisdekkari

 

Tabletit ja puhelimet eivät enää räpsähdelleet, sihahdelleet eivätkä välähdelleet, vaikka monen katse hakeutui uudelleen vajoaman pohjalla makaavaan naiseen.

Tuula Ranta: Totuus on vaihtuva maisema, 350 s. - esikoisdekkari - ilm. 2020 - kansi: Sini Törönen - Myllylahti **********arvostelukappale


Tarina alkaa suoraan:
- Maaret Jokihaaran ruumis löytyi Santakarista. 
Merihaan alakoulun luokka on lähtenyt opettajansa Sari Summalan kanssa ulos kuvaamaan syksyistä luontoa. Tunti loppuu kuitenkin lyhyeen kun lapset löytävät vajoaman pohjalta kuolleen naisen, jonka yksi oppilasta tunnistaa isosiskonsa englanninopettajaksi. Apua odoteltaessa Summalalla on täysi työ saada kerätyiksi lapsilta tabletit ja puhelimet. Onko joku jo ehtinyt lähettää kuvia eteenpäin?

Maaret oli löydettäessä lähes vaatteeton , niinpä ajatellaan, että murhan tekijä on joku seksuaalisesti häiriintynyt henkilö. Kun sitten koulun infotaululle ilmestyy paperituloste rikospaikalta ja kuvassa on solvaava teksti, alkaa poliisi miettiä toisia vaihtoehtoja.
Tutkimuksia johtaa rikoskomisario Tapani Mikkonen. 

Opettajanhuoneessa tietysti kiehuu ja kuohuu. Maaret oli aika uusi opettaja Merihaan koulussa ja käy ilmi ettei kukaan, Sonja Koskista lukuunottamatta, oikeastaan ole tuntenut Maaretia kovin hyvin. 
- Millainen ihminen ja opettaja Maaret Jokihaara oli? (...) Nuori. Viimeisen päälle tyylikäs. Suosittu. Erittäin pätevä.  Kovin kaunis ja miesten mieleen. 

Maaretin ainoa ystävä Laaksalassa oli ollut Sonja Koskinen, saman koulun opettaja hänkin. Sonjaa rasittaa tulevaisuus, Maaretin kuva tulee lehtiin ja telkkariin ja Seiskat ja Alibit alkavat tonkia josko löytyisi jotain kansaa kiinnostavaa tongittavaa, juoruja. Sonja oli päättänyt, ettei häneltä irtoa mitään, ei haastattelun haastattelua.

Rikoskomisario Mikkosta turhauttaa. Tutkimukset ovat alkaneet polkea tyhjää. Yleisöstä ei ole ollut apua eikä haasteltavista ole irronnut olellisia tietoja. Maaret ei ole Facebookissa eikä käytä mitään sosiaalista mediaa. Edes Maaretin äidistä ei ole ollut apua. Missä kohden tutkinnassa on menty pieleen? Mikkonen on sitä mieltä, että tarvitaan uusi näkökulma ja sen voisi antaa Aira Karhu. Nainen on tutkija, kriminaalipsykologian ja psykopatian asiantuntija, jonka osaamista KRP:kin on hyödyntänyt. Aira on eläkkeellä, mutta saattaisi auttaa. Ja auttaakin. 

Kuka lopujen lopuksi oli tämä liukastakin liukkaampi kaunis nainen, joka asuu hulppeassa asunnossa ja josta kukaan ei tunnu tietävän mitään?

Tarinassa on muutamia asioita liikaa: a) henkilöhahmoja. Olin aluksi opettajista vähän pihalla. Rehtoreitakin on kolme: Piritta Tapola, Marko Pennanen ja Juhani Korpela. Lukiessa tosin selvisi, että Piritta on alakoulun rehtori, Marko yläkoulun ja Juhani entinen rehtori. 
b) yksityiskohtaisia kuvailuja, niin vaatteissa kuin muissakin jutuissa: kolmikerroksisen leivonnaisten tarjoilutelineen alimpana oli englantilaisia appelsiinihillokkeella päällystettyjä water crackereita, keskikerroksessa... ja ylimpänä...

Nyt seuraa pientä nimirutinaa:
Onko A-studion juontajan nimi virhe vai tahallaan eri? Juontajan nimi on Annika Damström eikä Dahlström. Minusta näissä tapauksissa voisi käyttää oikeata nimeä (Arvi Lind, Matti Rönkä, Annika Damström jne.) tai sitten antaa erilainen nimi.
Sanotaan nyt vielä sekin, että edellisen lukemani kirjan päähenkilö on Karhu (Voitto, Pekka Hyytin dekkarit) ja nyt tässäkin on Karhu (Aira). 

Jos ei ajatella näitä ylimääräisiä tilkkeitä eli liian tarkkoja kuvailuja, niin minusta kirja on helppolukuinen ja tarina etenee mallikkaasti. Rannan teksti kulkee vaivattomasti ja juonipolut risteävät selkeästi. Aira Karhu on hahmona hyvä, etenkin kun hänelle oli kirjoitettu yksityiselämän ongelmia. Perheellinen Tapani Mikkonen on sympaattinen hahmo, mutta valitettavasti jäi turhan etäiseksi. Olisi ollut mukava tutustua häneen enemmänkin, mutta ehkä sitten seuraavassa teoksessa, sikäli kun jatkoa on tulossa. 
Opettajien yksityiselämää on paljon, mutta kirjoitettu niin hyvin, ettei häirinnyt. 

Opettajanhuone-elämä oli kiintoisaa luettavaa ja opettajien väliset suhteet tuntuivat aidoilta, etenkin kun se maailma on itselleni ihan vieras. 
Pari opettajaystävääni on sanonut, että opettajanhuoneet ovat pahemmanlaisia hullunmyllyjä. Onko? Sen tietävät vain opettajat.

Kirjan nimi on hieman outo dekkarille, vaikka se viittaakin etusivun lainauksen tekstiin.  

P.S. Vast'ikään lukemassani dekkarissa esiintyi sukunimikaimani ja nyt alakoulun rehtorin etunimi on Piritta. Tosin itse taivutan nimeni samoin kuin esim. Riitta, Riitan eli Piritta, Piritan. Mutta kukin voi valita miten nimensä taivuttaa tai miten sen lausuu.

++++++++
Kirjailija, eläkkeellä oleva äidinkielen opettaja
Tuula Ranta (74)

Ohoh!
Kuinka ollakaan, Suomessa on toinenkin kirjailija Tuula Ranta. Häneltä on ilmestynyt teos Orvot (2018 Kustannus HD)

*********
Ilmestyneet teokset:
Totuus on vaihtuva maisema 2020
Tulossa: Jotka varjoissa kulkevat - syyskuu 2021

Kommentit