Tina Frennstedt: Epäilys, 2. osa - dekkari

 

Rikosylikonstaapeli Tess Hjalmarsson ei hermostunut kovin vähästä. Pahimmissakin myrskyissä hän seisoi yleensä vankasti molemmat jalat skånelaisessa mullassa. Mutta nyt häntä puistatti...

Tina Frennstedt: Epäilys, 453 s. - 2. osa Cold Case -sarjaan - suom. ilm. 2020 - suomennos: Petri Stenman - Cold Case: Väg 9 2020 - Like Kustannus / Otava ********* arvostelukappale

2004
Ystadin liepeillä oli tapahtunut murha, jossa nuori ja lupaava muusikko oli surmattu. Henkilöä oli kuvailtu iloiseksi ja mukavaksi tyypiksi, jolla oli mahtava oikeudentunto. Tapausta oli tuolloin tutkittu ja ihmetelty kuka voisi noin kivan henkilön tappaa. Mitään motiivia ei löytynyt. 

Nykyisyys
Cold Case -ryhmän päällikkö Tess Hjalmarsson on työssään selvittänyt monia vaikeita tapauksia ja tunsi myös vuoden 2004 rikoksen, koska oli käynyt keissin pääpiirteittäin läpi ja etsinyt mahdollisia avauksia, joilla olisi päässyt eteenpäin. Tess oli rikoksen tapahtuessa työskennellyt ensimmäisiä vuosiaan Malmön poliisitalossa, mutta ei ollut silloin päässyt jutun lähelle. 
Löytöpaikalla oli ollut myös erästä ainetta, jonka alkuperää ei tuolloin pystytty jäljittämään. Rikos jäi selvittämättä...

...kunnes eräs tunnettu taiteilija löytyy murhattuna ja tapauksessa ilmenee yhtäläisyyksiä viisitoista vuotta vanhaan rikokseen. Voisiko tekijä olla jopa sama, sillä mystisestä aineesta ei koskaan puhuttu julkisuudessa. 

Tessillä ja tiimillä on vaikea tilanne päällä, sillä Cold Case -ryhmä haluttaisiin lopettaa. Poliisilla on nimittäin nyt hirveästi töitä. On vallasta taistelevia jengejä, jotka ratkovat välejään asein. Ja huumeita.
- Ja sitten poliisipäällikkö haluaa lakkauttaa CC-ryhmän.
- Mitäh?
- Tess sai tuskin sanaa suustaan. Vaikka hän oli jotenkin ymmärtänyt, että käytäväkeskustelulla saattoi olla heille jossain mielessä kielteinen merkitys, hän ei ollut osannut kuvitella mitään tällaista.
- Et voi olla tosissasi. Me olemme Ruotsin menestynein CC-ryhmä, ei kai sellaista voi jestas sentään lakkauttaa?

Lisäksi olisi riski, että tiimit jäsenet erotettaisiin toisistaan ja osa sijoitettaisiin esimerkiksi Helsingboriin. Ryhmä saa kuitenkin armonaikaa työn alla oleviin tapauksiin ja siinä samalla Tess joutuu miettimään mitä voisi tehdä estääkseen ryhmän lakkautuksen.

Pariskunta on asunut neljä vuotta syrjäseudulla, mutta vaimo on turhautunut:
- Elämä, heidän jännittävä projektinsa, unelma rauhallisemmasta elämästä omilla ehdoilla, ei ollut lainkaan sellaista kuin he olivat kuvitelleet. Ei sinne päinkään. 

Mies oli se, joka alunperin oli halunnut muuttaa, mutta vaimo oli ollut epäileväinen. Mies oli luvannut enemmän aikaa perheen kanssa. Toisin oli käynyt. Nyt aikaa tuhraantuu jo pelkästään paikasta toiseen siirtymiseen ja lasten jatkuviin kuskaamisiin. Talouskin on huonommalla tolalla. 
Kaiken tämän lisäksi mies ei tunnu voivan kovin hyvin. Ihan kuin häntä vaivaisi joku asia.
Miehellä ja vaimolla on tietokoneeseen yhteiset salasanat, sillä se on kätevää ja eihän heillä ole toisiltaan mitään salattavaa. Vai onko? Eräänä iltana vaimo on koneella ja löytää kansion, joka herättää hänen mielenkiintonsa.

Mielestäni tämä toinen osa oli esikoista parempi. Molemmissa dekkareissa on jonkin verran yksityiselämää. Tess on nelikymppinen nainen, jolle on sattunut kaikenlaisia juttuja: parisuhdeongelmia, vanhemmat eronneet ja lapsen kaipuukin puskee päälle.
Tiimissä on mukana samoja henkilöitä, kuten Marie Erling sekä ryhmän vanhin Lundberg. Aina välillä katoava huippuprofiloija Carsten Morris on sanonut ettei halua enää työskennellä poliisille, mutta Tess on päättänyt kääntää miehen pään. Saapa nähdä onnistuuko.

Päällikkönä toimii nykyään Sandra Edding, jonka roolista Tess ei oikein tiedä. Onko Edding palkattu uudelleenorganisoimaan ja miten nainen mahtaa suhtautua vanhoihin ratkaisemattomiin tapauksiin. 
Uutena ryhmässä on myös 185-senttinen Rafaela Cruz, jonka ennätys penkkipunnerruksessa on satakolmekymmentä kun Tessin tulos on vain seitsemänkymmentä.

Kysymykset: selviääkö vanha tapaus ja linkkautuuko se uuteen? Mikä on se mystinen aine, jonka alkuperää ei aikoinaan pystetty selvittämään? Mitä nainen löysi tietokoneelta?

Frennstedt on "Epäilyksessä" parantanut sen verran paljon, että aion lukea seuraavankin osan. Sujuvaa perusdekkaria, jossa tarinan lomaan on ujutettu sopivasti hahmojen yksityiselämää.

Kirjassa on yksi virhe: luvusta "Keskiviikkona 17. huhtikuuta" siirrytään eteenpäin päivämäärään "Torstai 16. huhtikuuta" kun pitäisi olla "Torstai 18. huhtikuuta". Pieni asia, mutta tarttuipa silmään.

Kirjailija on suunnitellut Cold Case -sarjaa viisiosaiseksi. Loputkin teokset olisivat fiktiivisiä, mutta perustuisivat tositapauksiin. 

P.S. Frennstedt kertoo, että Epäilys pohjautuu tositapaukseen, jossa 20-vuotias mies murhattiin Lundissa vuonna 1991. Netistä löytyy lisätietoja, mm: että mies oli pyöräillyt kirjailijan kotikadun ohi ennen katoamistaan. Kadonnut ja Frennstedt olivat olleet tuolloin samanikäisiä ja heillä oli yhteisiä tuttuja. Tositapauksessa nuorukainen oli ollut juhlimassa ja lähtenyt yöllä pyöräilemään kotiinsa. Ajanut kuitenkin väärälle tielle... 

+++++++
Kirjailija, rikostoimittaja
Tina Frennstedt, synt. 1969 Lundissa. Kirjailija on yksi Ruotsin tunnetuimmista rikostoimittajista ja on työskennellyt sekä sanomalehdissä että televisiossa. 

********
Ilmestyneet teokset:
Lupaus  2019  -  Epäilys 2020

Linkki 1. osaan, Lupaus - (bonuksena Colen Loppupeli):

http://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/10/cole-loppupeli-frennstedt-lupaus.html

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit