Pasi Lampela: Luottomies - kauno - dekkari

 

Tositilanteet paljastavat millaisia ihmisiä me oikein olemme, pelkuri saattaa osoittautua sankariksi ja päinvastoin.

Pasi Lampela: Luottomies, 172 s - ilm. 2020 - proosaa dekkarimaustein - kansi: Tuomo Parikka - Like Kustanus ********* kirja kustantajalta

Eronnut viisikymppinen Olli työskentelee turvallisuusalalla. Häntä oli arvostettu ja hän oli tehnyt kelpo uran, mutta nyt ei mene riittävän hyvin. Ex-vaimo on asianajaja, jolla on oma toimisto Kampissa. Pariskunnalla on tytär, Elli, yliopisto-opiskelija, joka oli nyt keskeyttänyt opintonsa. Vanhemmat haluaisivat, että Elli jatkaisi lukujaan.

Poikola oli Ollin ikäinen, lyhyt, jäntevä ja harteikas mies, jolla oli romaaniverta suonissaan. 

Olli ja Poikola omistavat firman nimeltä Defend survive.
- Opiskeltuaan monenlaisia itsepuolustus- ja taistelulajeja Olli ja Poikola olivat valikoineet parhaiten toimivia tekniikoita ja kehitelleet niistä oman kokonaisuutensa. 
Firma järjestää erilaisia kursseja ja käy esitelmöimässä. Olli oli aikoinaan 90-luvun lopulla perehtynyt Krav Magaan ja kouluttautunut ohjaajaksi. Niinpä omat salikäynnit ovat myös tärkeitä. Olli oli toiminut myös Madonnan ja Metallican kaltaisten maailmantähtien turvamiehenä Suomen keikoilla ja vastannut suurten festivaalien turvallisuusjärjestelmistä.

Nyt firman kevään ja kesän kalenteri näyttää huolestuttavan tyhjältä, ja tilannetta huonontaa ettei koulutusreissun palkkiota ole maksettu. Olli pohtii kirjanpitäjän kanssa mitä tehdä. Pitäisikö peräti matkustaa Nigeriaan peräämään rahoja, kun Kenewa ei ole vastannut puheluihin eikä meileihin. Nigerian matka tosin maksaisi jonkun verran eikä olisi ehkä turvallinenkaan. Olli oli kouluttanut Kenawen vartijoita ja tiesi mihin he pystyisivät. Kannattaisiko heittäytyä vaaralle altiiksi. Henkikin voisi mennä, jos Kenawe suuttuisi. Asiaa pitää pohtia.

Sataviisikymmentäkiloinen väljiin kukkamekkoihin pukeutuva Sirkku oli hoitanut firman kirjanpitoa jo parikymmentä vuotta. Miehet eivät ymmärtäneet tileistä tai taloudesta mitään, joten Sirkku oli luottohenkilö. Sirkulla on myös ehdotuksia taloustilanteen parantamiseksi. Voisi ruveta hoitamaan yritysmaailman turvapalveluja, mutta ensin nettisivut olisi uudistettava, brändiä nykyaikaistettava ja kehitettävä uusi konsepti.

Olli tapaa vanhan salikaverinsa, joka oli aikoinaan touhunnut kaikenlaista ja päätynyt vankilaan. Nyt pitkän ajan jälkeen miehellä on asiaa. Tarvitsisi apua, mutta Olli ei innostu, ei vaikka saisi tehtävästä hyvän korvauksen. Tällaiset hommat eivät kuulu toimenkuvaan. 
- Me tiedämme että kaikkien sodassa kaikkia vastaan kukaan ei voita. Ja sinä, Olli, sinä olet minun veljeni. Me olemme veljiä, olemme aina olleet. Ja minä sanon sinulle: minä tarvitsen ne rahat.
Olli on turvamies ei hitman, mutta pitäisikö silti taipua pyyntöön? 

Olli kuuluu facebookissa Kannibaalit-nimiseen kirjaryhmään, joka keskustelee nyt D.H. Lawrencen *) Lady Chatterleyn rakastaja -kirjasta. Ryhmän uusi jäsen yllätti Ollin kertomalla kirjan taustoista ja henkilöistä. Olli on vaikuttunut.
- Ollin vanha valloittajan rooli nosti päätään.
Olli tutkii naisen sivuja ja pääsee katsomaan muutamia kuvia. Googlatessa löytyi valitettavan monta samannimistä. Arvaisikohan lähettää yksityisviestin? Mitä jos nainen on naimisissa? 

Saako firma ikinä rahojaan? Mitä Olli tekee pelastaakseen yrityksen? Joutuuko mies ylittämään omia rajojaan? Rakkausasiatkin ovat vuosien saatossa saaneet kolahduksia, uskaltasiko taas yrittää?  

Pasi Lampela näyttää olevan pienoisromaanien kirjoittaja, eikä Luottomiehessäkään ole kuin 172 sivua. Silti yllättävän paljon tapahtumia on saatu mahtumaan näiden kansien sisään. Joskin lyhyys tekee sen, että joihinkin asiohin ei ehditä paneutua riittävästi. Mm. Poikola jäi kovin etäiseksi, oikeastaan vain vilahdukseksi, mutta se on ehkä tahallista. Pääasia on Olli. 
Vähän jäin miettimään mihin genreen tämän sijoittaisin, sillä tarinassa on aineksia sekä proosaan että dekkariin, rakkautta ja alamaailman viitteitä. Päätin, että kellukoon siinä puolivälissä.

Sutjakkaan sujuva pienoisromaani, joka tosin loppui mielestäni vähän töks töks. 
 
P.S. Teatteri Jurkassa menee tällä hetkellä näytelmä *) Lady Chatterleyn rakastaja, pääosissa Matleena Kuusniemi ja Jari Virman. Näytelmää esitetään 4.9. - 28.11.2020 ja ohjaajana Pasi Lampela

++++++++
Kirjailija, teatterinohjaaja
Pasi Lampela, synt. 1969 Mikkelissä.

********
Ilmestyneet teokset:
Hellekausi 2007 - Kuolemansairauksia 2009 - Kiusaajat 2011 - Kirottujen ilot 2014 - Nyt kun olet minun 2015 - Kehä 2017 - Luottomies 2020
Plus useita näytelmiä

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit