Jonas Bonnier: Lahkomurhat - true crime

 

Tämä on helvetti. Ajatus häivähtää hänen mielessään ilman, että hän ehtii kiinnittää siihen huomiota.

Jonas Bonnier: Lahkomurhat, 383 s. - suom. ilm. 2020 - true crime - Knutby 2019 - suomennos: Laura Kulmala - Tammi ********* arvostelukappale kustantajalta

On kesä ja vuosi 1997. Kristina ja Sindre Forsman ovat lastensa, kuusivuotiaan Iriksen ja viisivuotiaan Antonin kanssa matkalla pieneen Knutbyn kylään. Mäennyppylä päällä on viisi taloa. Kristina pysäyttää auton kaksikerroksisen talon eteen.
Sindre työskentelee osa-aikaisena kopiokoneita myyvässä liikkeessä. Muu aika kuluu seurakuntakodissa, jossa Sindren päätehtävänä oli jumalanpalvelusten hoitaminen. Lisäksi mies oli pastorineuvoston jäsen ja toimi raamattukoulussa opettajana. 

Kristina on lastentarhanopettaja, muttei ole vielä löytänyt töitä. Irma Flodqvist pyytää apua alueen  lapsikatraan hoidossa ja Kristina suostuu. Irmalla oli muutakin asiaa:
- Katsos kun me... äh, en oikeastaan haluaisi sanoa tätä. (...) Me emme katsos pukeudu täällä noin.
Valkoiset Puman lenkkarit, uudet H&M:n beiget housut ja sinivalkoraidallinen puseso, jossa on venepäätie. Mitä vikaa? 
- Niin, tuo on aika antava, jos ymmärrät mitä tarkoitan. (...) Varsinkin, kun kumarrut eteenpäin.
Uuden pastorin rouvalla on siis vielä opittavaa.

Paikkakunnalla vaikuttaa uskonliike, Knutby Filadelfia seurakunta, jonka 
- pastorit eivät olleet teologeja. He olivat kitaristeja, autonasentajia, taidepuuseppiä,sairaanhoitajia, jotka Eva oli kuin taikaiskusta muuttanut osa-aikaisiksi ilta- ja viikonloppupastoreiksi.
Niinpä monilta puuttui itsevarmuutta ja edellytyksiä puhua Raamatusta. 

Seurakunnan vanhempia ja vaikutusvaltaisimpia jäseniä on Olle Skoog. Mutta kaunis, tumma ja punahuulinen Eva Skoog on oikeasti se joka seurakuntaa johtaa. Eva Skoog on naimisissa Ollen pojan Peterin kanssa. Eva pyörittää seurakuntalaisia ja etenkin sen miehiä kyseenalaisilla tavoilla. Eikä kukaan normaali ihminen ryntää toisen makuuhuoneeseen haukkumaan imettämässä olevaa äitiä ja ryhdy heittämään tämän vaateita lattialle.
- Anteeksi, että sanon tämän, mutta tämä näyttää lähinnä naamiaisasulta. Aivan kun yrittäisit pukeutua kaniksi. (...) Eva penkoi laatikkoa, viskoi alusvaatteita lattialla olevaan kasaan...(...) Saatana etsii sieluja, joihin piiloutua. Etenkin nyt. Asuuko hän sinussa?

Kaksi seurakunnan naisista näkee samaa unta Evasta.
- Olit kappelissa ja menit naimisiin... Herramme Jeesuksen Krituksen kanssa.
Jeesus puhuttelee Evaa pyytäen tätä tekemään yhtä sun toista. Myös Jumala puhuu ja antaa Evalle uuden nimen, Tirsa.

Kristina Forsmania alkaa epäilyttää miehensä toimet. Vanhemmat ole koskaan pitäneet Sindrestä, jokin hänen olemuksessaan oli vaivannut. Vanhemmat eivät olleet kieltäneet avioliittoa, mutteivät olleet siitä onnellisia. 
Sitten Sindre alkaa toimia seurakunnan avioliittoneuvojana. Millä taidoilla? Mutta, mutta, tarjosiko Sindre sielunhoitoa yksinomaan naisille? Aamuisin ja iltaisin. Kristina kääntyy huolissaan Evan puoleen, mutta se oli virhetikki.
Tilanne pahenee kun vielä Sindrekin alkaa syyttää vaimoaan:
- Et usko samalla tavalla kuin me. (...) Et näe että Evaa ympäröi valo, että hän on johdattanut Herran tänne. Siksi paholainen on löytänyt tiensä sieluusi, ruumiiseesi.

Forsmanit eivät ole ainoita ihmisiä Evan "alaisuudessa". Eva on nostanut itsensä jalustalle, jolta hallitsee seurakuntaansa niin seksillä kuin kuolemallakin.

Tarina sijoittuu aikavälille 1997 - tammikuu 2004.
Minulle tässä kirjassa oli liikaa yhtä sun toista. Ensinnäkin liikaa sivuja, sillä samoja asioita pyöritellään ja toistetaan. Uskontoa ja sen varjolla tehtyjä juttuja, välillä iljettäviäkin on paljon (joka tietysti kuuluu tämän lahkon toimintaan). Varsinaisia tapahtumia on aika vähän ja seksi alkaa tympiä. Takakannessa "luvataan" murhia, mutta nekin jotenkin vain läiskäistään tekstiin.

Siinä mielessä tarina toimii, että se osoittaa kuinka karismaattinen henkilö pystyy ottamaan valtaansa ihmisiä ja saa heidät tekemään lähes mitä vain.

Kirja perustuu tositapahtumiin, mutta mikä tarinassa on faktaa ja mikä fiktiota? Tietokirjana aihe olisi voinut toimia paremmin. 
Knutbystä on kirjailijan mukaan kirjoitettu ainakin kahdeksan kirjaa, pääasiassa erilaisia reportaaseja, mutta myös yksi lastenkirja ja yksi rikosromaani.

Sindre: " Minä nimittäin tiedän että se, mitä teemme täällä Knutbyssä, on tärkeämpää kun yksikään ihminen tai yksikään ihmiskohtalo. Sinun on oltava kärsivällinen."

P.S. Oikeasti: Knutbyn Filadelfia-seurakunta on vapaakirkko, joka perustettiin vuonna 1921. Seurakunta on ollut viime vuosikymmeninä vahvasti lahkon maineessa. Vuonna 2004 tapahtui henkirikos ja sen yritys. Yksi syyllisistä määrättiin psykiatriseen hoitoon ja toinen sai elinkautisen. 
(Lähde: Wikipedia)

P.P.S. Yksi Suomen kuuluisimmista lahkojohtajista on Alma Kartano 1900-luvun alkupuolella. Jos suomalaiset lahkot kiinnostavat: Terho Miettisen & Raija Pellin kirjassa Harhaanjohtajat vahvassa uskossa voi eri lahkoihin perehtyä. En ole kirjaa lukenut, joten osaa sanoa siitä mitään.
Yksi kuuluisimmista ulkomaisista lahkoista on Kansan temppeli, jota johti yhdysvaltalainen Jim Jones. Lähes kaikki jäsenet, 900 henkilöä, tappoi itsensä tai surmattiin Guyanan viidakoissa 1978. 
Olen nähnyt televisiosta Jim Jonesista kertovan neliosaisen dokumenttisarjan Jonestownin tragedia, joka poistuu Areenasta 10.10.2020

+++++++
Kirjailija, ent. sukuyhtiö Bonnierin toimitusjohtaja 
Jonas Bonnier, synt. 1963 Tukholmassa. Asuu Miamissa. 

********
Ilmestyneet suomennokset:
Helikopteriryöstö (true crime) 2018 - Lahkomurhat 2020

Linkki edelliseen kirjaan:

Plus useita suomentamattomia teoksia.

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit