Villy Lindfelt: Miltä tuntuu tappaa - dekkari - esikoisteos

Tämä ihminen pitäisi tappaa. Ei ollut muuta vaihtoehtoa. Hän oli täällä sitä varten. Mutta se ei vaan onnistunut, hän ei kyennyt laukaisemaan pistoolia. Ei, vaikka puristi liipasinta niin lujaa, että ase alkoi täristä, Sitten hän heräsi.

Villy Lindfelt: Miltä tuntuu tappaa, 277 s. - esikoistrilleri - ilm. 2020 - kansi: StockSnap - graafinen suunnittelu: Tuula Mäkiä - Kustannusosakeyhtiö Siltala ******** ennakkokappale

Mia Lund  on kolmekymmentäviisivuotias yksinhuoltaja ja teknologiajuristi. Mia oli kolme vuotta sitten jättänyt hyväpalkkaisen työnsä isossa liikejuridiikan toimistossa ja päättänyt ryhtyä yrittäjäksi ostamalla pienen yhden hengen asianajotoimiston. Näin aikaa jäisi enemmän äitiydelle.

Robert Holmster on AR Combat Technologiesin eli taistelusimulaatioita kehittävän firman toinen perustajista ja firma on ollut Mian iso asiakas, joka oli tuonut lakifirmaan melkein puolet ensimmäisen yrittäjävuoden liikevaihdosta. Sitten sijoittajat halusivat, että firma vaihtaa isompaan ja kansainväliseen lakifirmaan. Näin Mian tulot vähenivät kertaheitolla. Nyt rahaa tarvittaisiin, sillä Mian ex-mies ei liiemmin osallistu yhteisen lapsen kuluihin, yrittäjyys maksaa ja avioerokin toi omat rahanmenonsa.
- Kuka maksaa Emelien uuden pyörän? Entä talvivaatteet? Tai baletin kaksi kertaa viikossa?

Kuinka ollakaan Robert Homsterilta tulee sähköposti, jossa ilmaisee halunsa tavata. Mian toiveet heräävät ja hän lähtee optimistisena tapaamiseen. Holmster tarjoaa töitä ja maksukin pelastaisi Mian talouden, mutta... toimeksianto onkin erilainen mitä Mia on kuvitellut. Erilainen ja hyvin erikoinen. Mia alkaa olla huolissaan.
- Epäsiisti Robert. Urheiluauto pihalla (...) Hälytyskellot soivat vaimeasti Mian pään sisällä.

Lisäksi Miaa epäilyttää miehen epävakaus. Mitä jos kaikki onkin vain Robertin mielikuvituksen tuotetta?

Voisiko näin oudon tarjouksen ottaa vastaan? Lisäksi tehtävä ei olisi hänen erikoisosaamistaan.
- En hoida rikosjuttuja lainkaan. En ole oikeudenkäyntijuristi. En ole puolustusasianajaja.
Robert kuitenkin jatkaa Mian taivuttelelmista:
- Kukaan ei tiedä tästä (...) Eikä tästä ole minkäänlaisia todisteita.

Tuntuva palkkio kuitenkin houkuttelee ja Mia allekirjoittaa toimeksiannon, osaamattta aavistaa mihin kaikkeen vielä joutuu.

Vuonna 2000
Rolle, alakoululainen, makasi sängyssä liikkumatta, pelosta täristen, ja tuijotti herkeämättä huoneensa nurkassa selin seisovaa tummaa, säkkipäistä hahmoa.
Perheen muut jäsenet nukkuvat jo, mutta Rolle ei pysty, sillä puhumaton, paikallaan seisova hahmo pelottaa. Isoveli ymmärtää ja ottaa usein Rollen yöksi viereensä nukkumaan. Äiti puolestaan viittaa kintaalla säkkipäälle.
- Äsh, ne on vain vilkkaita unia. Kyllä se siitä.
Onneksi on isoveli huolehtimassa ja välittämässä. Sitten tapahtuu jotain tosi ikävää... onnettomuus.

Mitä on tapahtunut vuonna 2000? Mitä Mian erikoinen toimeksianto sisälsi?

Aihe on uusi, siitä plussaa. En ole tällaiseen ennen törmännyt. Kirja on kirjoitettu sujuvasti ja selkeästi, mutta kaipasin lisää lihaa luiden ympärille. Puoliväliin asti tarina kulkee ja on mielenkiintoinen. Sitten alan odottaa lisää tapahtumia, mutta alkaakin toisto. Muista juonenpätkistä tai jostain ihan uudesta aiheesta olisi voinut kehittää lisää, sillä juonipolut tukevat valmiiksi päätarinaa. Onneksi loppupuolella on taas enemmän menoa ja meininkiä.

Päähenkilö Mia jää henkilöhahmona hieman liian ohueksi. Mian yksityiselämää (ja ehkä menneisyyttäkin) olisi voinut taustoittaa lisää. Lisäksi kaipasin tietoja etenkin Mian exästä, joka jotenkin putkahtaa tarinaan ja jää kovin etäiseksi. Mies kun tuntuu olevan kovin epäluotettava ja varsin kettumainen tyyppi. Onko mies aina ollut tällainen vai onko avioeron tuomaa ärhentelyä?
Muutama kielioppivirhe oli jäänyt tekstiin: esim. verbin taivutus te-sanan kanssa silloin kun puhutaan yksikössä. Ei: te olette hoitaneet vaan: te olette hoitanut eli verbi yksikkömuodossa.

Kokonaisuutena minusta "Miltä tuntuu tappaa" on kelpo esikoisdekkari, jossa on paljon hyviä aineksia. Jäin miettimään onko tarkoitus kirjoittaa Miasta lisää. Jos on, niin tarina tarjoaa muutaman hyvän koukun, josta olisi hyvä jatkaa. Niin tai näin, niin jään mielenkiinnolla odottamaan mitä seuraavaksi on tulossa.

Jos haluat lukea kirjan syntyprosessista, niin ohessa linkki
https://www.villylindfelt.com/ajankohtaista/esikoisromaanin-kirjoittamisesta

++++++++
Kirjailija, juristi
Villy Lindfelt, synt. 1976, kotoisin Pohjanmaalta ja asuu Helsingissä.

********
Ilmestyneet teokset:
Miltä tuntuu tappaa 2020

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit