Vappu-Tuuli Fagerson: Maa hänen jalkojensa alla - dekkari

Ummehtunut haju leijaili hänen sieraimiinsa. Kaikkein voimakkaimmin se tuntui tulevan lattianrajasta, aivan kuin jotakin olisi maatunut lattiakaakeleiden alla.

Vappu-Tuuli Fagerson: Maa hänen jalkojensa alla, 388 s. - itsenäinen psykologinen jännitysromaani - ilmestynyt 2020 - Books on Demand ********* arvostelukappale

Aino Palojärvi on entinen kuvataiteilija, entinen kuuluisa ja menestynyt taiteilija, jonka tauluissa esiintyy maahisia.
- Ainosta oli nopeasti tullut erityinen (...) Häneltä on kysytty neuvoja. Hänen töitään oli matkittu.

Tilauksia oli ollut paljon, eniten Japanista, joka oli henkiolentoihin, demoneihin ja lamauttavaan kauhuun mieltynyt kulttuuri. Ainosta tuli kuuluisa taiteilija, jota sanottiin oman sukupolvensa Tove Janssoniksi.
Aino maalaa kauhua ja on maahistaulujen luoja. Sitten tapahtuu jotakin, joka saa Ainon lopettamaan maalaamisen. Hän ei enää ikinä halua maalata ainoatakaan siveltimenvetoa.

Henkensä pitimiksi Aino alkaa opettaa ja on tällä hetkellä lukion kuvataiteen sijaisopettaja. Mutta mikä on vienyt tälle opettajan tielle, mitä on tapahtunut kymmenen vuotta sitten? Helpottaakseen oloaan Aino alkaa julkaista You Tube-videoita, joissa kertoo tapahtumista. Videoita katsotaan ja kommentoidaan, joskus hyvinkin ikävästi:
- Kuvien perusteella näytät paviaanilta.

Aino yrittää olla välittämättä pahantahtoisista teksteistä, mutta sitten alkaa tulla oudon henkilökohtaisia kommentteja. Samaan aikaan Aino on huomaavinaan, että joku seuraa häntä. Joku huppupäinen, voisi olla mies tai nainen. Ainoa alkaa pelottaa. Onko kommentoija joku läheinen henkilö, joka haluaa hänelle pahaa? Kehen uskaltaa luottaa?

Myös menneisyydessä on tapahtunut jotakin ja Aino haluaa tietää mitä. Niinpä tie vie Lappiin, Näkäränkönkäälle. Löytyisikö sieltä vastauksia. Onko siellä mahdollisesti myös maahisia? Aino oli perehtynyt maahisista kertoviin artikkelihin jo maalatessaan, mutta onko kyse muusta? Maahiset ovat liittyneet jotenkin myös Ainon lapsuuteen. Aino ei vain muista kunnolla:
- Maahiset eivät liittyneet pelkästään hänen taiteilijanuraansa, vaan johonkin, mitä hän ei itse edes voinut kuvitella.

Kirjassa on erilaisia lukuja, eri aikakausia ja useampia kertojia. Välillä oli hieman haastavaa tietää missä mennään. Kuka on kertojana kulloinkin? Eletäänkö nykyisyyttä vai menneisyyttä kymmenen tai kolmenkymmenen vuoden takaa? Lukija joutuu olemaan tarkkana. Poikkeuksina lyhyet video-luvut, jotka oli selkeästi otsikoitu: Ensimmäinen video, Toinen video jne. Muihinkin lukuihin olisi voinut laittaa ajan vaihtumistekstin.

Lisäksi, pieni asia sinänsä, mutta lukemistani häiritsivät jokasivuiset sanavälit. Oliko vain yritetty välttää sanojen tavuttamista rivinvaihdon kohdalla vai miksi näin? Joskus välit olivat lisäksi turhia, sanat olisivat mahtuneet riville. Tällainen pieni seikka antaa kirjasta hutiloidun vaikutelman.


Mystisyyttä (vai kauhua?) sisältävä tarina on ihan ok ja jännitystä kehitellään mukavasti, alusta alkaen: "Ei epäilystäkään, etteikö tyttö ollut sama ihminen. Se, joka ansaitsi kuolla." Loppua kohden kerronta hieman hajosi ja rakennetta olisi voinut hieman vielä miettiä. Ihan luettava esikoisdekkari kuitenkin.

Tuntemattoman, hallitsemattoman aiheuttama sietämätön epämukavuus on pelon ydin. Se hetki kun saalis kuulee epäilyttävää ääntä ja pyrähtää pakoon toivoen, ettei se olisi saalistaja. Kauhu on pelon muuttumista väistämättömäksi. Se hetki, jolloin saalis tajuaa tulevansa syödyksi.

P.S. Maahiset (eli maanväki) ovat pieniä ihmismuotoisia olentoja, joista on paljon kansantarinoita. Maahiset asuvat maan alla omassa maailmassaan. Maahisten kerrotaan myös lumoavan ihmisiä jäämään luokseen, jos ottaa vastaan heidän tarjoamiaan lahjoja, ruokaa tai juomaa.
(Lähde Wikipedia, jossa lisää maahisista.)

++++++++
Kirjailija
Vappu-Tuuli Fagerson (pseud), 35-v ?   Asuu Turussa. Kirjailija sanoo kirjoittavansa, piirtävänsä ja luovansa jotain uutta joka päivä. Motto: Parasta mitä elämässä voi tehdä on uskaltaa olla oma itsensä.
(Lähde: Kirjasampo)

*********
Ilmestyneet teokset:
Special edition - erikoispainos 2018 - Maa hänen jalkojensa alla 2020 (esikoisdekkari)
........................

Kirjablogeissa vietetään naistenviikkoa 18.7. - 24.7.2020. 
Haasteen järjestää Tuija Tuijata.Kulttuuripohdintoja -blogista. https://tuijata.com/


                                                         
Haastekirjassa tänään naiskirjailija ja naispäähenkilö.

Nimipäiväänsä viettävät tänään Oili ja Olga! Onnittelut! 🌼

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit