Tuomas Marjamäki: Myöhäistä katua - kauno

Elämä on kuin verottaja. Aina kun luulet, että se on jo vienyt kaiken, siltä löytyy vielä joku yllätys takataskusta.

Tuomas Marjamäki: Myöhäistä katua, 285 s.  - ilm. 2020 - kansi: Jyri Alanne - Docenco ******** Kirja kirjailijalta, kiitos!

Katsoin vaimoni arkkua ja yritin muistaa hänen kasvonsa. Seisoin alttarin edessä kuin näyttämöllä (...) Tämä rooli oli minulle kaikkein vaikein.

Yli yhdeksänkymppinen Kauno Brandt on jättämässä hyvästejä vaimolleen Annikille, jonka kanssa on viettänyt yhteistä elämää yli seitsemänkymmentä vuotta. Laskiessaan kukkalaitteen arkulle Kauno kuiskaa:" Annikki. Sinä sait elämäsi valmiiksi. Nyt on minun vuoroni elää.

Kauno Brandt oli aikoinaan, 1950-luvulla, Suomen suosituimpia elokuvanäyttelijöitä, mutta jostain syystä lopettanut uransa, vetäytynyt kokonaan julkisuudesta ja palannut takaisin entiseen työpaikkaansa Valtiorautateiden konttoriin.

Eräänä päivänä vanhus on kävelemässä *) Gretan kanssa ja huomaa äkkiä seisovansa tutuilla kulmilla. Liisankatu 14. Paikka, jossa kuvattiin parinkymmenen vuoden ajan satoja suomalaisia elokuvia. Liisankadun Hollywood. Sisäpihan metalliportti jää hetkeksi auki ja Kauno vilahtaa siitä sisään, pyörii pihalla ja muistelee. Kuinka ollakaan katse kääntyy roskasäilöön, jonka takana on jotain. Kengätkö? Ei, on siellä enemmän, siellä on ihminen. Verinen, mutta elossaoleva ihminen. Kauno Brandt soittaa apua.

Pelastettu sattui olemaan ns. turha julkkis, entinen tosi-tv-tähti, ollut melkein Levyraadissakin ja esiintynyt Älä syö sitä -ohjelmassa. Julkkis soittaa innoissaan Kevyt-Uutisiin ja haluaisi, että "sairauskohtauksesta" tehtäisiin juttu lehteen. Puhelun vastaanottaja Ella Pöyhönen on skeptinen, mutta tekee pienen jutun " Tuntematon vanhus pelasti tosi-tv-tähden".
Juttu poikii vihjeen, että tuntematon vanhus olisi entinen filmitähti Kauno Brandt.

Ja tästä alkaa Kauno Brandtin, jos ei nyt ihan painajainen, niin ikävät ajat kuitenkin. Kauno halutaan vetää takaisin julkisuuteen. Kauno puolestaan ei halua, koska hänellä on omat salaisuutensa ja syynsä miksi on aikoinaan vetäytynyt julkisuudesta. Kevyt-Uutisten nuori ja kokematon Ella Pöyhönen ja erittäin härski ja sovinistinen juorutoimittaja Esko Kärkkäinen alkavat taistella Kaunosta.

Ellaa oli varoitettu Eskosta - julkkiksiin erikoistuneesta erikoistoimittajasta, joka oli julkkis itsekin.
Esko teki julkisuuden henkilöstä tähden, jos halusi. Ja jos joku käyttäytyi miehen mielestä huonosti, niin Esko ruoti tätä rumasti Kohukerma-palstallaan. Esko Ellasta:
- Hän oli sukupuoleltaan naaras, iältään raakile, hiuksiltaan maantie, neulepaidaltaan tapettia. 

Kevyt-Uutiset haluaisi  myös kiihkeästi jutun kuuluisasta ja menestyneestä kirjailijasta, Regina Kaarisillasta. Juttu on annettu Eskolle, mutta tämä ei tunnu onnistuvan. Regina Kaarisilta on ainoastaan kerran uransa aikana antanut haastattelun, mutta siitä on vuosikymmeniä aikaa. Sen jälkeen kirjailija on onnistuneesti vältellyt julkisuutta. Edes uutta kuvaa kirjailijasta ei ole saatu.
Miten salaperäinen Regina Kaarisilta liittyy tarinaan?

Kirjassa edetään kahdella aikajanalla. Kaunon elämässä 1950-luvulla ja vuonna 2020, jolloin kertojina ovat Kauno, Esko ja Ella.
Yli kuudessakymmenessä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon, myös siinä miten julkisuudessa käsitellään tunnettuja henkilöitä ja miten härskisti heitä metsästetään, millaisia otsikoita ja lööppejä väsätään. Julkkiksen rooli ei nykyään ole helppo ja kilpailun takia myös jotkut toimittajat käyttäytyvät tökerömmin. Niinpä yli yhdeksänkymmenvuotias Kauno ei millään voinut aavistaa millaiseen ryöpytykseen joutuisi. Kauno-parka.

Tarinan paras hahmo on eittämättä "ettekö te tiedä kuka minä olen"- Esko Kärkkäinen. Mies, joka toimii häikäilemättömästi, ainoastaan itseään ajatellen, päämääränään saada vain "kiinnostava" juttu lehteen. Ei väliä, vaikkei kaikki ole aivan todenmukaista. Marjamäki hallitsee oivasti etenkin Kärkkäisen kuvailun. En tiedä, onko Kärkkäisellä esikuvaa, mutta eräs toimittaja tuli kyllä mieleeni. Kirjan kertomus on fiktiota, mutta mukavasti mukaan on saatu esim. Siiri Angerkoski, Ansa Ikonen, maisteri Särkkä, Mika Waltari Marjatta-vaimoineen ja monet muut.
Kirjan (ehkä odottomatonkin) loppu on oivallinen päätös tälle tarinalle. Lopun tapahtumat vetävät hienosti koko stoorin yhteen. Hyvä, hyvä!
Pidin tästä kirjasta, jonka kirjoittajalla on sana hallussa. Teksti on paikoin hupaisaa, ja tarina pistää ajattelemaan myös toimittajan vastuuta: miten käyttäytyä, mitä kirjoittaa, miten kirjoittaa.
Eikä ihme, että kirjailija osaa sanojen pyörityksen, sillä Marjamäki on kirjoittanut koko elämänsä.
Lukekaa ihmiset, lukekaa Myöhäistä katua.

Tiedättekö, mikä teissä julkkiksissa on kaikkein tylsintä? (...) Se, että te ette osaa puhua kuin itsestänne. Aina vain minäminäminäminä. Kukaan teistä ei koskaan kysy haastattelijalta, mitä hänelle kuuluu.

P.S. *) Greta on Kauno Brandtin kävelykeppi :D

P.P.S. Taidanpa ottaa kirjan kansipaperit pois, sillä sieltä paljastui tyylikäs hopeinen herrasmies.

+++++++++
Kirjailija, toimittaja:
Tuomas Marjamäki, synt. 1978 Tampereella, asuu Helsingissä.
Marjamäki aloitti kirjoittamisen yksitoistavuotiaana perustamalla oman lehden  "Lyhtypirtin Viestin" ja siitä mies ajautui toimittajan uralle, Marjamäki on ollut töissä monissa lehdissä, niin toimittajana kuin toimituspäällikkönä.

Jos kiinnostaa lukea mistä kahdesta tosielämän tapauksesta kirjailija on saanut Myöhäistä katua -kirjaansa innoitusta, niin ohessa on linkki Lyhtypirtti -blogiin, jossa on muutakin tietoa Marjamäestä ja hänen kirjoistaan.

/http://www.lyhtypirtti.fi/elokuvanayttelijan-itkeva-leski-ja-toinen-tositarina/

*********
Ilmestyneet teokset:
Uuno Turhapuro - Juhlakirja 1998  / Stuntista toiseen 2001 (yhdessä Harri-Pekka Virkin kanssa) /
Uuno Turhapuron mietelmät: legendaarisia leffalausahduksia ja Uuno-triviaa  2006 (yhdessä Stiina Ikosen kanssa  / Naurattajat - Suomalaisen komiikan tekijät 2007 - 1907 2017  / Simo Salminen - Se se vaan on sillä lailla 2012  /  Kummeli - Erittäin hyvin sanottu 2015 - / Spede, nimittäin 2017 / Spede piirtää ja kirjoitttaa 2017 /  esikoisromaani: Siitä tulikin farssi 2018 /  Myöhäistä katua 2020  /  tulossa: Mikko Alatalon elämäkerta, ilm. syksyllä 2020

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

Lähetä kommentti