Murata: Lähikaupan nainen & Lundberg: Tapaa minut tammen alla - kauno

Toinen nainen istuu tammen alla ja toinen työskentelee lähikaupassa. Kumpi mahtaa olla onnellisempi - tai onnettomampi?

Sofia Lundberg: Tapaa minut tammen alla, 365 s. - suom. ilm. 2020 - Och eken står där än 2019 - suomennos: Terhi Vartia - Otava ******** kirjaston kirja

Esther on eronnut, ja ikävöi pikkupoikaansa Adriania, joka viettää joka toisen viikonlopun isänsä Alexin luona.
Saadakseen surra rauhassa Esther kävelee vapaina viikonloppuinaan meren rannalle ja istahtaa tammen alla olevalle penkille. 
- Perjantait ovat hänen lempipäiviään. Ei siksi, että on työviikon viimeinen päivä, vaan koska perjantaisin hän voi itkeä (...) perjantaisin hän voi antaa kaiken tulla niin että silmät verestävät ja posket punoittavat.
Erään kerran ollessaan taas tammen alla, Esther tapaa vanhan harmaatukkaisen naisen ja he alkavat jutella. Tapaamisesta tulee tapa. Naiset varustautuvat eväillä ja alkavat kertoa elämästään. Rutilla on päiväkirjoja, joita Esther lukee ääneen ja Esther puolestaan kertoo avioliitostaan, avioerostaaan ja pojastaan. 
Kunnes noin vuoden tapaamisen jälkeen Rutia ei enää näy. Esther istuu monta  perjantaina odottamassa, mutta rouva ei tule. Lopulta Esther ajattelee, että joko vanhus on lähtenyt toiseen kotimaahansa Italiaan tai sitten rouvalle on sattunut jotain. Esther päättää  ottaa asiasta selvää.

Tarina rakentuu nykyisyydestä ja Estherin kertomasta menneisyydestä: Miten on tavannut miehensä, millaista heillä oli ja miksi erosivat. 
Alkupuoli oli vähän junnaamista. Jotenkin alkoi jopa ärsyttää kun Esther koko ajan ruinasi: "Kerro lisää. Mitä tapahtui? Kerro lisää,.. Eikä Estherin itkemisestäkään ollut tulla loppua... silmät turvoksissa ... silmät verestivät... poskiet punoittavat.. - Sinulla on ollut itkemisessäsi täysi työ...   
Tarinassa itsessään ei ole mitään vikaa, mutta en jotenkin päässyt siihen kiinni. Ehkä alkupuolen junnaus nitisti mielenkiintoni. Luin tietysti kirjan loppuun, jotta sain tietää löysikö Esther Rutin.
Kolme kirjailijan kirjaa luettuani sanon edelleen, että viehätyin eniten Punaisesta osoitekirjasta.  

++++++++
Kirjailija, toimittaja: Sofia Lundberg, synt. 1974.
Asuu Tukholmassa.

********
Ilmestyneet teokset:
Punainen osoitekirja 2018 - Toinen puoli sydäntä 2019 - Tapaa minut tammen alla 2020

Linkin tuplassa jälkimmäinen kirja on Lundbergin edellinen teos: Toinen puoli sydäntä:
------------------------


Sayaka Murata: Lähikaupan nainen, 126 s. - suom. ilm. 2020 - kauno - Konbini ningen 2016  - suomennos: Raisa Porrasmaa - Gummerus ******** kirjaston kirja

Kirja kertoo 36-vuotiaasta naimattomasta Keiko Furukurasta, joka opiskeluaikanaan menee osa-aikatyöhän lähikauppaan, eli japanittalaisittain konbiniin. Keiko ei osannut olla tavallinen ihminen ohjeiden ulkopuolisessa maailmassa ja niin jää kauppaan osa-aikaiseksi työntekijäksi.
Keiko on epävarma nainen, joka ottaa mallia muilta samanikäisiltä naisilta sekä pukeutumisessa että puhumistyylissään.
Keiko on taitava työssään ja pitää kovasti siitä. Mutta, Japanissa on noloa olla vielä tuon ikäisenä osa-aikatöissä. Toinen nolouden aihe on naimattomuus ja ikävä kyllä Keikolla ei ole edes miesystävää. Koska perhe, ystävät ja työtoverit eivät ymmärrä Keikon valintoja nainen päätyy tekemään omanlaisiaan valintoja - tyydyttääkseeen ympäristönsä toiveet.

Olipas "jännä" kirja. Kirjassa on vain vaatimattomat 126 sivua, mutta ne ovatkin sitten täyttä tavaraa.
Kannessa sanotaan, että kirja olisi hauska. Minusta se ei ollut. Minusta se on surullinen. Tarina on hyvin kirjoitettu ja tempaa mukaansa. Lukija haluaa tietää, mitä Keiko aikoo tehdä tai tekee. Kirja on myös kurkistus japanilaiseen yhteiskuntaan ja sen tiettyihin vaatimuksiin ja odotuksiin. Pidin.

+++++++++
Kirjailija:
Sayaka Murata, synt, 1979 Inzai, Chiban prefektuuri, Japani. Kirjailija on yksi Japanin merkittävimpiä nykykirjailijoita. Ko. kirjaa on yksin Japanissa myyty 650 000 kappaletta. Kirjailija on voittanut teoksillaan useita palkintoja.
Murata on itse ollut osa-aikatöissä tokiolaisessa lähikaupassa.

**********
Suomennetut teokset:
Lähikaupan nainen 2020
Wikipedian mukaan Murata on kirjoittanut kymmenen teosta, mutta yo. kirja on ainoa, joka on sekä suomeksi että englanniksi.

^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit