Harri Nykänen: Arvokuljetusryöstäjä & Pekka Lehtinen: Wanted - rikosmuistelmia


Tosielämän rikostarinoita. Toinen kirja kertoo elämästä arvokuljetusryöstäjänä ja toinen ajasta moottoripyöräjengissä.


Harri Nykänen (toim.): Arvokuljetusryöstäjä - Matti Sarénin mafiaelämä, 227 s. - ilmestynyt 2019 - kansi: Jarkko Lemetyinen - Crime Time ******** saatu kirja

Matti Sarén on mies, joka syyllistyi Ruotsissa aseellisiin arvokuljetusryöstöihin: Ludvika, Kista, Täby, Upsala, Örebro, Sigtuna, Djurgården, Bålsta, Sollentuna...miljoonakeikka myös Etelä-Ranskassa sekä Turussa Suomen pankin konttori.

Matti Sarén on syntynyt Helsingissä. Isä oli yrittäjä ja perhe asui Kulosaaressa. Isä kuoli Matin ollessa 6-vuotias, jonka jälkeen äiti, Matti ja veli muuttivat Tukholman lähiöön, jossa lyhytpinnainen Matti joutui usein tappeluihin. Äitiään Matti kehuu.
Hän opetti mikä oli oikein ja mikä väärin. Häntä en voi syyttää rikollisesta urastani.

Maahanmuuttajana Matti tutustui toisiin maahanmuuttajiin ja sai heistä kavereita. Viidestä parhaasta kaverista muodostui jengi, joka alkoi pikkuhiljaa tehdä rikoksia. Viisi isätöntä poikaa, joiden perään ei kyselty, ei neuvottu eikä ohjattu. Sai tehdä mitä lystäsi.

Alussa rötökset olivat pieniä, kauppoihin ja omakotitaloihin murtautumisia. Ja koska koskaan ei jääty kiinni oli helppo jatkaa. Ensimmäisen linnareissun jälkeen alkoivat viinaa ja tupakkaa sisältävien rekkojen varastamiset sekä todelliset arvoryöstöt, pankkiautomaattiryöstöt, huumekaupat yms.
Tähän vaiheeseen liittyi myös mafia. Italialaisia miehiä, joilla oli Tukholmassa ravintoloita. 1990-luvulla toiminta oli mafiaperheen sisäistä, eikä mitään saanut valua julkisuuteen. Nämä miehet mm. opettivat kuinka ryöstölaukun saa auki niin etteivät väripanokset värjää seteleitä. Kirjassa kerrotaan miten se tapahtui. Asian voi paljastaa nyt, sillä enää ei ole tällaisia systeemejä.

Matti Sarén kertoo myös, miten kokematonta rikollista koutsataan. Vanhempi ja kokeneempi henkilö  kertoo mm. mitä virheitä ei kannata tehdä ja minne kannattaa sijoittaa rahaa,
- Pointti on kumminkin se, että nämä vanhemmat ukot tekevät sinusta ammattirikollisen.

Ja sitten.
Viidestä isättömästä rötöstelevästä  pojasta kasvaa viisi aikuista miestä, joilla on vähän isommat ryöstöt mielessä kuin kaupat tai omakotitalot. Joukkion jäsenet olivat erilaisia luonteiltaan ja taidoiltaan, joten "osaamista" porukalla riitti. Heillä oli paljon rahaa käytössään, sillä keikoista miehet saivat jättisaaliita, joilla saattoivat ostaa hienot autot ja asunnot. Mutta mihin muuhun ja miten miehet käyttivät näitä saalisrahoja? Siitäkin Sarén kertoo.

Sarén on asunut ja toiminut myös ulkomailla, mm. Ranskassa, Italiassa, Thaimaassa ja Etelä-Amerikassa. Kolumbiassa mies tutustui paikalliseen kartelliin, jossa otettiin heti luulot pois. Tästä(kin) enemmän kirjassa.
- Ne luulee, että Eurooppa on niin kuin Etelä-Amerikka, ja että tullit ja poliisi ovat yhtä korruptoituneita kuin siellä. 

Millaista oli vankilaelämä? Monesta "kivitalosta" Matilla riittää kerrottavaa. Entä muu elämä? Mies nimittäin eli kaksoiselämää. Toisessa elämässsään kulki puvussa ja piti ravintoloita milloin missäkin maassa, mm. jetset-paikassa Saint-Tropezissa, Ranskan Rivieralla. Toisessa elämässä mies oli ammattirikollinen, joka viikkokausia suunnitteli isoja ryöstöjä ja oli niissä asemiehenä.

Paljon on mies elämänsä aikana ehtinyt ja päässyt (joutunut) rikoshierarkian huipulle, mutta mikä oli se viimeinen keikka, josta Matti Sarén käryää? Ja mikä sai miehen lopettamaan? Tässä yksi syy:
Luulen, että kun ihminen lähestyy viittäkymmentä, hän alkaa katsoa taakseen ja miettiä, mitä haluaa tehdä loppuelämällään. Oli pakko tehdä muutos ja alkaa ottaa vastuuta lapsista ja perheestä.

47-vuotias Matti Sarén on istunut vankilassa neljä kertaa, saanut lapsia, muuttanut arvomaailmaansa ja näkemyksiään. Moni asia kaduttaa, mutta aina mies sanoo olleensa lojaali kavereilleen, eikä ole ikinä varastanut tai pettänyt heitä. Eikä tappanut. Lisäksi Sarén sanoo olleeensa "huomaavainen roisto":
- Hankimme jopa kaksi makuupussia vartijoille, koska he joutuisivat huonolla tuurilla olemaan kylmässä autossa sidottuina koko yön, sillä hälutys huomattaisiin vasta aamulla, kun henkilökunta tulisi.

Moni tulee ehkä ihmettelemään, miten mies pystyi tuhlaamaan kaikki ne rahat. Mutta Matti Sarén tuumaa:" Ne olivat minun rahojani, jos ei omia niin ainakin itse hankittuja!"

Uusi elämä on alkanut opiskelun parissa. Lisäksi Sarén on ollut perustamassa Irti Rikoksista ry:tä, joka pyrkii auttamaan rikollisia irti rikoskierteestä.

Ovathan nämä rikollisten muistelmateokset varsinaisia tarinoita. Maailmoja, joista tavis ei tiedä hölkäsen pöläystä. Tässäkin, kuten alla olevassa kirjassa, toimitustyön on tehnyt ammattilainen, joten teksti on säällistä. Ihan kuin olisi lukenut rikosromaania, sillä erolla, että tämä tarina oli tosi.

Näitä todellisuuspohjaisia rikosmuistelukirjoja on viime vuosina ilmestynyt muutamia, ja mitä olen seurannut asiaa, niin näillä kirjoilla on aika paljon lukijoita. Ihmisiä kiinnostaa se toisenlainen maailma. Huvikseni katsoin molempien kirjojen paikalliset kirjastovaraukset ja kumpaakin varataan. Ei kylläkään ole sellaisia jonoja kuin erään tamperelaisen dekkarikirjailijan kirjoihin, mutta varataan kuitenkin.

Matti Sarénista on tehty myös ohjelma MTV:n Rikospaikka -ohjelmaan (5. kausi/1.ohjelma 9.1.2019), mutta käsittääkseni ei ole enää katsottavissa??? Olisiko C Moressa?

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Harri Nykänen, synt. 1953 Helsingissä, toimittaja, rikoskirjailija. Mies työskenteli Helsingin Sanomissa rikostoimittajana kesään 2001 asti, jonka jälkeen ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi. Kirjoissaan Nykänen kuvaa Helsingin alamaalmaa, sen toimintatapoja ja pelisääntöjä rikollisen silmin. Nykänen on saanut Vuoden johtolankapalkinnon vuosina 1990 ja 2001
(Lähde: Wikipedia)

*********
Nykäsen ilmestyneistä teoksista:
Kirjoja on kymmeniä, joista tunnetuin lienee Raid-sarja. Raidista on tehty myös tv-sarja ja elokuva. Muita: Ariel Kafka -sarja, Johnny & Bantso -sarja sekä itsenäisiä teoksia.

Matti Sarén, 46 vuotta. Syntynyt Suomessa, mutta muuttanut 6-vuotiaana Ruotsiin äitinsä ja veljensä kanssa. Ensimmäisen rikoksensa Matti on tehnyt 10-vuotiaana.
Ohoh: Sarénilla ei ole lentolupakirjaa, mutta on silti ohjannut lentokonetta.

Arvokuljetusryöstäjän filmatisointioikeudet on myyty Solarille.


Harri Nykänen ja Matti Sarén Varkauden Dekkarit-festivaaleilla 3.8.2019
(ⓒ Piritta's foto)

--------------------


"On jengipomoja ja kuolleita jengipomoja. Ei ex-jengipomoja." (Janne "Nacci" Tranberg)

Pekka Lehtinen (toim.): Wanted - Janne Nacci Tranberg - Suomen etsityimmän rikollisen tarina - 268 s. + 8 kuvasivua - ilm. 2019 - kansi: Jaakko Lemetyinen - Crime Time ******** kirjaston kirja

Miksi Pekka Lehtinen ryhtyi toimittamaan tätä kirjaa? Koska toimittajaa kiinnosti, miksi Tranberg ajautui jengimaailmaan? Mitä hän haki sieltä? Mitä oli hänen jengipotkujensa taustalla? Äidin mukaan Pete oli ollut normaali pikkupoika, mutta armeija-aikana jokin meni pieleen, ilmeisesti väärän seuran takia,
Esipuheessa Pekka  Lehtinen sanoo mm. näin: Olen rikostoimittajana seurannut jengirikollisuutta ja Janne "Nacci" Tranbergin rikollista uraa. Olen kirjoittanut Tranbergin rikosepäilyistä ja tuomioista sekä haastatellut häntä.
Lehtinen sai aineiston kirjaan Tranbergilta sähköpostitse sekä salaisesta kännynumerosta. Olinpaikka oli tuolloin tuntematon.

45-vuotias Janne Petteri "Nacci" Hampunen. Liikanimen "Nacci" mies sai 22-vuotiaana ajaessaan tahallaan autolla nakkikioskin jonoon, jolloin useat ihmiset olivat hengenvaarassa. Myöhemmin, kerhoaikoina, vanhempi jäsen alkoi kutsua Hampusta "Snagariksi", josta nimi muuntui "Nakiksi" ja päähenkilö itse muokkasi vielä muotoon "Nacci". Ensimmäisen pakomatkansa aikana Espanjassa sukunimi vaihtui Tranbergiksi.

Janne "Nacci" Tranberg oli kahdeksantoista vuotta moottoripyöräjengi MC Cannonballin jäsen. Nacci aloitti kerhohierarkian pohjalta. Ensin hangaroundina, joka siivoilee ja remontoi ja on apuna missä ikinä tarvitaan ja milloin tarvitaan. Tästä mies kohosi pikkuhiljaa ylemmäksi ja ylemmäksi. Hierarkiassa on seitsemän eri virkaa: handaroudista presidenttiin eli päällikköön. Vuonna 2017 Nacci sai potkut. -  Kerhon sisällä jotkut epäilivät, että Tranberg olisi vienyt suuria summia, jopa satoja tuhansia euroja, omiin taskuihinsa tai toiminut muuten kyseenalaisella tavalla muita kohtaan.  

Kirja alkaa Helsingin Myllypuron ostarilta 1990-luvulla ja kertoo sitten miehen vankila-ajoista, tuomioista, paoista ja siitä miten ja miksi moottoripyöräjengien toiminta alkoi nuorta miestä kiinnostaa.
- Se kiinnosti minua jo pelkästään maineen takia. Siellä tehtiin mitä haluttiin eikä tuomittu ketään, vaikka olisit syyllistynyt rikoksiin... En myöskään ollut kovin auktoriteetteja kunnioittavaa sorttia, joten senkin puolesta kerhoajatus tuntui hyvältä. Siinä elämäntyylissä oli oma glaumourinsa. 

Tranbergilla on tosi paljon tatuointeja ja niistäkin kirjassa on oma lukunsa.
- On tatuointeja ja kerhotatuointeja. Minulla on niitä molempia kehossani. Määrää en edes tiedä, mutta paljon niitä on. (kirjassa kuva)

Kirjan kansikuvasta näkee, että tatskoja on myös kasvoissa. Leuan MRN = Mister Nacci. Nomad on nimike, jota osa jengistä käyttää liiveissä. Se tarkoittaa kiertolaista. Silmäkulmassa lukee Bitch keep walking. Myöhemmin Tranberg on poistattanut kasvotatuoinnit.

Edelleen. Kirjassa kerrotaan myös Tranbergin rötöksistä, joita onkin aika liuta: mm. veropetoksia, varastettua tavaraaa, huijattua romua, törkeitä huumausainerikoksia, laitonta uhkailua, pahoinpitelyjä, väärennöksiä, tapon yrityksiä jne jne. Ei siis ihme, että Tranbergia on sanottu Suomen etsityimmäksi rikolliseksi. Tosin mies on saatu jo kiinni Espanjassa ja tuotu Suomeen.

Kirjassa on myös miehen toisenlaisesta elämästä. Parisuhteita on ollut, mutta niiden ylläpito oli hankalaa mm. päihteidenkäytön ja vankilareissujen takia.

Että tällainen tapaus ja tällainen kirja. Onneksi nytkin kirjoittaja on ollut toimittaja, sillä teksti on purettu "kunnolliseksi"ja "siistiksi" eli ymmärrettävään muotoon. Lisäksi kirjassa on valokuvia, sitaatteja Janne Tranbergin ex-vaimolta ja äidiltä sekä muutamilta poliiseilta.

P.S.
Tranberg on tällä hetkellä kovasti esillä, sillä hän ja muutamat muut ovat syytettyjen penkillä. Kyseessä on tiettävästi Suomen suurin huumevyyhti, jossa syytettyjä henkilöitä on kaikkiaan 54. Syytteet koskevat pääasiassa törkeitä huumausainerikoksia (satoja kiloja huumeita ja miljoonia lääkepillereitä), törkeitä dopingrikoksia ja törkeää rahanpesua. Pääkäsittely alkoi 30.1.2020 ja jatkuu toukokuuhun saakka.
(Lähde MTV:n uutiset 1/2020)

Janne "Nacci" Tranberg oli ollut pakosalla ulkomailla puolitoista vuotta ja 7.10.2019 pakomatka päättyi Espanjan aurinkorannalla. Kaasugrilli oli lopulta se, joka paljasti Tranbergin olinpaikan. Tranberg on palautettu Suomeen. Asiasta lisää MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa 5.2.2020.

P.P.S. Tranberg oli aloittanut kirjoittamisen jo paljon ennen kuin päätyi kerhosta erottamiseen. Lopullinen nykäys tuli, kun Tranberg tapasi Harri Nykäsen, joka ehdotti kirjan julkaisua.

+++++++
Toimittaja Pekka Lehtinen työskentelee MTV:n rikostoimittajana ja tekee tällä hetkellä Jarkko Sipilän kanssa rikos- ja oikeusalan ajankohtaisohjelmaa Rikospaikka.

Pekka Lehtinen Helsingin Kirjamessuilla 2019
(ⓒPiritta's foto)

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blospot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit