S. S. & S. Montefiore: Lontoon kuninkaalliset kanit - Suuri timanttijahti - lastenkirja


Buckinghamin palatsissa oli täysi rähinä päällä! Vahtivuorossa oli Sulo Ruskeahäntä, kuninkaallisista kaneista kaikkien pienin, mutta se veteli sikeitä.

Simon Sebag-Montefiore & Santa Montefiore: Lontoon kuninkaalliset kanit - Suuri timanttijahti, 195 s. - lastenkirja -  mv piirroskuvitus - suom. ilm. 2019 - Royal Rabbits of London, The Great Diamondchase  2018 - suomennos: Maija Heikinheimo - kansi ja kirjan piirroskuvat: Kate Hindley - Sitruuna Kustannus - arvostelukappale kustantajalta

Kirja alkaa esittelyllä, jossa kerrotaan keitä kaikkia kanien valtakuntaan kuuluu. (Kuva yllä)

Auts, kuninkaallinen pikkukani Sulo Ruskeahäntä nukkuu ja vielä vahtivuorossaan:
- Hälytys ja huudot kantautuivat vaimeina unen keskelle, mutta Sulo ei liikahtanut. 
Lopulta Sulo havahtuu ja näkee kuinka poliisit johdattivat kuningasta ja kuningatarta timantttisaliin. Ei kai vaan valtavan arvokkaalle Siperian timantille ole käynyt mitään? Kyllä vain, se on varastettu - ja Sulon nukkuessa.

Jalokivi on suurin ja kaunein timantti koko maailmassa ja lisäksi kuningattaren lempikoru.
Kerran vuodessa kuningatar antoi viedä timantin Towerin linnaan, jossa se asetettiin näytteille viikon ajaksi.
- Tuhannet ihmiset jonottivat päästäkseen ihailemaan kaunista jalokiveä. Se pantiin esille luodinkestävään vitriiniin, jonka oli tarkoitus tehdä korun varastamisesta mahdotonta.

Ja sehän on selvää, että Sulo-kani saa satikutia. Sulon olisi pitänyt vartioida ja tehdä ilmoitus, mutta nyt komentohuone saakin tietää varkaudesta vasta kuullessaan hälytyskellot suureen koloverkostoon.

Timantti on alkuaan löytynyt Venäjältä, mutta päätynyt Britanniaan. Ovatko venäläiset ryöstäneet jalokiven takaisin? Niin venäläiset, mutta ei ole mitään todisteita heitä vastaan.

Samaan aikaan suuri minkkijohtaja Minski Julma on kaupungissa. Ja nyt kanit pohtivat mahtaako Venäjän minkkiagenteilla olla kyntensä pelissä?

Onneksi ylipäällikkö Nelsonin veli Horatio saapuu paikalle auttamaan.
- Tulin takaisin, koska luin lehdestä varastetusta timantista ja ajattelin, että saatatte tarvita apua...
- Kukaan ei tiedä enempää Venäjästä ja sen kansasta kuin minä. Kukaan ei myöskään tiedä enempää Kremlin minkeistä kuin minä. 

Horatio on ainoa, joka pystyy tunnistamaan Minski Julman. Ja nyt Horatiolla on oiva suunnitelma.

Pikkukani Sulo Ruskeahäntä halaa Horatiota.

Pohjois-Lontoossa on asuinalue nimeltään Hampstead, jossa asuvaa ihmislajia kutsutaan nimellä homo kroisos. Paksu valkoinen Amura-niminen siperiantiikerinaaras asuu tuolla, komeassa arvotalossa. Amura kuluttaa aikaansa ja omistajansa rahoja tilaamalla netistä muotisuunnittelijoiden mekkoluomuksia, hajuvesiä, kenkiä ja käsilaukkuja. Kaikkein kalleimpia tietysti.
- Amuran omisti eriskummallinen venäläinen miljonäärinainen, joka huvikseen keräsi eksoottisia eläimiä.
Parhaillaan Amurasta oli huolehtimassa kolme naarassutta. Yksi lakkasi kynsiä kullanvärisellä lakalla, toinen tarjoili puuterinvärisiä vaahtokarkkeja, joiden päällä oli mustaa kaviaaria. Kolmas susi purki, esitteli ja palautti Amuran tilaamia luomuksia.

Amurakin on kuullut televisiosta timanttivarkaudesta. Poliisi epäili Venäjän salaista palvelua, mutta he kieltävät anastuksen. Mitäköhän mieltä Amura on?

Timantin on vienyt XX eli sitä en nyt paljasta, mutta jalokiven sen hetkisellä haltijalla on yksi suuri huoli:
- "Mitä järkeä sen omistamisessa on, jos kukaan ei tiedä että se on minulla!"

Kuka sitten loppujen lopuksi on tihutyön tehnyt ja saadaanko timantti takaisin?

Sulo haluaisi ihan itse löytää timantin, koska tuntee huonoa omatuntoa vahtivuorossa nukkumisestaan. Niinpä Sulolla on suuri rooli timantin pelastusoperaatiossa.

Mukavasti etenevä lastenkirja, jossa on selkeä juoni ja hauskat hahmot, vähän jännitystä ja seikkailua, mutta ei pelottavaa. Tarinaa tehostavat hauskat mustavalkoiset piirroskuvat. Kirjan pääosassa ovat kuninkaalliset kanit, jotka asuvat Buckinghamin palatsin alla olevissa onkaloissa. Kanien valtakuntassa kullakin yksilöllä on omat tehtävänsä (ylin kuva). Pikkukani Sulo on kutsuttu liittymään Lontoon kuninkaallisiin kaneihin, salaseuraan, jonka tehtävänä on suojella kuninkaallista perhettä ja taistella maailman pahuutta vastaan. Sulo on kirjan päähenkilö, joka osoittaa, että pikkuinenkin voi olla iso. Lisäksi tarinan edetessä isommat kanit neuvovat ja ohjeistavat Suloa:
- "Sulo, tiedät  kyllä mikä on oikea tapa toimia. Tunnet sen sydämessäsi. Kuuntele sydäntäsi. Se antaa hyviä neuvoja."
- "Joskus täytyy tehdä se mikä on oikein, vaikka se ei olisi helppoa", Horatio sanoi. " Jos suojelet ystävääsi, petät samalla itsesi ja myös kaikki toverisi, jotka ovat hyviä ja rehellisiä."

Oikein mukava kirja kouluikäisille lapsille. Teksti on helppolukuista ja väljästi painettua. Lisäksi hyviä kuvia. Kirjan lopussa on vielä tarinaan liittyviä tehtäviä ja mm. timanttitietoutta.

Näin tunnistaa Kremlin minkin.

Elämä on seikkailu. Kaikki on maailmassa mahdollista, kun on tahtoa ja onnea, mehevä porkkana, tarkka nenä ja ripaus hullunrohkeutta.
(Horation neuvo Sulolle.)

+++++++
Pari sanaa kirjailijoista
Simon Sebag-Montefiore, synt. 1965, on brittiläinen historioitsija ja kirjailija, joka on tunnetuin historiallisista teoksistaan.

Vaimon Santa Montefioren, synt. 1970,  kirjoja on käännetty yli 20 kielelle ja niitä on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta Euroopassa ja Englannissa.

*********
SSM:n ilmestyneitä teoksia ovat mm:
Ruhtinas Potemkin ja Katariina Suuri 2006?  - Nuori Stalin 2008

SSM & SM: Kuninkaalliset kanit-sarja:
Lontoon kuninkaalliset kanit 2018 - Lontoon kuninkaalliset kanit  - Pako tornista 2019 - Lontoon kuninkaalliset kanit - Suuri timanttijahti 2019

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest

Kommentit