Hyyrynen: Murtumispiste & Raake: Jää - dekkarit


Näissä molemmissa dekkareissa on jäätävän kylmää. Seikkailut Jäämerellä ja Pohjoisnavalla saavat lukijat hytisemään kylmästä ja jännityksestä. 

Otto Hyyrynen: Murtumispiste, 235 s. - ilm. 2019 - kansi: Markko Taina - Tammi ****** kirjaston kirja

Kalle on saapunut Jäämerellä sijaitsevalle tutkimusasemalle unohtakseen. Mutta mitä? 
- Yhdeksänvuotias tutkimuskeskus on epätavallisen ulkomuotonsa takia nimetty Jääpiikiksi. 
Asemalla asuu erakkomainen venäläinen, Boris, jota Kallen olisi tarkoitus avustaa tekemällä jotain mittauksia. Mutta mitä? 
Boris on vähän outo ja epäilyttävä hiippari, sillä hän on huonokäytöksinen ja tökerö. Käy öisin kolistelemassa keittiössä kun Kalle yrittää nukkua, ei pihtaile äänenvoimakkuuden kanssa kuunnellessaan radiota tai katsellessaan vanhoja vhs-nauhoja, joilla on roskakomedioita tai pornoa. Ainoa asia josta Boris välittää on oma muistikirja. Miehet tekevät kiusaa toisilleen. Miksi ihmeessä? Vai onko osa kuvittelusta harhaa? Miten lie miehet lopulta pärjäävät ja pystyvät hoitamaan mittaukset? 

Eikä tilanne muutu yhtään parempaan suuntaan siinä vaiheessa kun Kalle tekee rannalta erään löydön, päin vastoin. Boriksen kiusaaminen vain yltyy. Yksi asia johtaa toiseen ja tilanne kiristyy lopulta hengenvaaralliseksi. 

Olen hieman ristiriitaisissa tunnelmissa, sillä pidin ja en pitänyt tarinasta, koska se on vähän outo. Paljon jäi auki asioita, joista olisin halunnut tietää. Kysymykseni liittyivät niin Kalleen kuin hänen löytöönsä, Borikseen ja myös loppupuolen tapahtumiin, jotka lähtivät vähän "liitoon". Mietin myös, millainen mies Kalle on, vainoharhainen lienee ainakin, ja mikä loppujen lopuksi oli tarinan pääpointti? Hyvin Hyyrynen kuitenkin kuljettaa juonta, joten mitä väliä ymmärränkö vai en, sillä teksti on kirjoitettu hyvin. Ehkä on tarkoituskin, että jokainen lukija saa pohtia tykönänsä oman versionsa tarinasta. Jännitystä on ainakin saatu mukaan ja Jäämeri hohkasi kylmyyttään kotisohvalle asti, hrrr.

P.S. Kirjan nimeä olisi voinut miettiä, sillä Arttu Tuomisella on myös Murtumispiste -niminen dekkari. Tälle psykologiselle trillerille olisi varmasti keksinyt jonkun hyytävän jäisen nimen.

++++++++
Kirjailija ja it-alalla työskentelevä
Otto Hyyrynen on syntynyt 1987. Vapaa-ajallaan mies kirjoittaa lyriikoita ja soittaa bassoa. 

Otto Hyyrynen Dekkarifestivaaleilla syksyllä 2019

********
Ilmestyneet teokset:
Tuulen laulaessa 2011 - Ihmisjahti 2012 - Murtumispiste 2019
---------------------------

John Kåre Raake: Jää, 350 s. - suom. ilm. 2019 - esikoisteos - Isen 2019 - suomennos: Virpi Vainikainen - Bazar ********* kirjaston kirja

36-vuotias Anna Aune on päätynyt Pohjoisnavalle auttamaan73-vuotiasta professori Daniel Zakariassenia. He ovat majoittuneet ilmatyynyalus Sabvabaalle, jossa kahden hengen retkikunta Fram X:n tarkoitus olisi selvittää Pohjoisnavalla tapahtuneita muutoksia. Sveitsiläinen tutkimuslaitos on myöntänyt Danielille lähes kolme miljoonaa kruunua, mutta laitos edellyttää, että matkaan pitäisi lähteä heti. Daniel kuitenkin on vain tutkija, joka tarvitsisi mukaansa jonkun, jolla olisi mm. kokemusta talvileirinnästä.
Anna lähtee, mutta ei kovin innokaasti, koska kärsii traumaperäisestä stressistä, jonka on saanut palvellessaan erikoisjoukkojen kommandona mm. Somalian sisällissodassa.

Ollaan Pohjoisnavalla ja tarina voi alkaa.
Anna herää ilmatyynyaluksella kylmyyteen ja sattuu vilkaisemaan ikkunasta ulos.
- Taivaalla loisti punainen tähti. Hitonmoisen kokoinen... Nyt hän näki punaisen tähden yläpuolella jotakin. Valkoista savua ja laskuvarjon.

Punainen tähti on hätäraketti. Ei auta muu kuin lähteä Danielin kanssa katsomaan kuka tarvitsee apua. Kuinka kaukaa raketti ammuttiin? Arviolta neljän, viiden kilometrin päästä. Mutta eihän siellä pitäisi olla ketään. Hieman kauempana on kuitenkin kiinalaisten tukikohta Jäälohikäärme. Jospa joku sieltä on hädässä.

- "Fram X kutsuu Jäälohikäärmettä, kuuleeko Jäälohikäärme, kuuntelen."
Kukaan ei vastaan. Ei myöskään Boris, joka on venäläisellä sääasemalla Taimyrin niemimaalla pohjoisimmassa Siperiassa, ei ole kuullut hätäkutsua.
Päästyään perille Anna ja Daniel kohtavat jotain järkyttävää, mutta silti vieläkään ei ole tietoa kuka hätäraketin laukaisi.

Mitä kamalaa kiinalaisten tukikohdassa on tapahtunut? Lisäksi näyttää olevan odotettavissa, että kauheudet eivät jää tähän. Anna ja Daniel ovat vaarassa keskellä järkyttävän kylmää Pohjoisnapaa. Paitsi mahdollisia vihollisia, ovat uhkana myös jääkarhut ja yllättävät railot jäässä. Lisäksi alkava myrsky katkaisee kaikki yhteydet ulkomaailmaan. Miten Anna ja Daniel aikovat selvittää tapaukset ja pysyä hengissä? Ilmeisesti Annan täytyy ottaa käyttöönsä ammattisotilaan keinot, vaikka jopa aseen pitäminen kädessä ahdistaa.

Onhan "Jää" hieman erilainen dekkari jo tapahtumasijaintinsakin puolesta. Pohjoisnapa ja sen vaarat saavat ahdistumaan. Tarinana kaipasin lisähiontaa. Alkupuoli etenee turhan hitaasti, tuntuu että Anna ei tee muuta kuin säntäilee. Ja sitten kun alkaa tapahtua niin tapahtumat ja yksityiskohdat vyöryvvät yhtenä sekamelskana, tai niin minä sen koin. Ihmisiä eri maista: kuka /ketkä tekevät mitä ja miksi? Kirjailijalla oli ehkä tarkoitus harhauttaa lukijaa.
Tähänkin dekkariin oli sotkettu kaksi aikajanaa, jossa toisessa ollaan Annan menneisyydessä. Ajassa, jolloin hän palveli erikoisjoukoissa. Olisin jättänyt takaumat joko pois tai ainakin vähentänyt niitä
koska olivat aika kaukana itse päätarinasta.
Vaikka päähenkilön Anna Auneen menneisyyttäkin kuvataan, niin minulle Anna jäi etäiseksi.

Se mistä kirjassa pidin oli tapahtumapaikka, arktinen Pohjoisnapa, koska se jo itsessään loi jännitystä. Kurjat säät, jäät, railot ja jäätävä kylmyys oli kuvailtu hyvin. Tuli melkein kylmä lukiessa, joten olin tyytyväinen, että sain olla kotilämmössä.
Olen törmännyt kirjaa kehuviin arvosteluihin, mutta minun kirjani tämä ei oikein ollut. Ihan luettava, mutta eipä muuta, tällä kertaa.

Olga Tokarczuk sanoo kirjassaan Vaeltajat näin : Tanskalaispapit olivat joskus Tanskan suurvalta- aikaan julistaneet kirkoissa, että se joka lähtee naparetkelle Pohjoisnavalle saa helpommin osakseen sielun pelastuksen. Saivatko tämän kirjan henkilöt pelastuksen? Tuskinpa tai jos saivat, niin millainenkohan mahtoi olla.

++++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja:
John Kåre Raake

********
Ilmestyneet teokset:
Jää 2019
Nordisk Film on tekemässä kirjasta tv-sarjaa.

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest

Kommentit

  1. Tykkäsin molemmista, ja sama fiilis että palelsi lukiessa :) Sen verran oikaisen, että Murtumispiste on Hyyrysen kolmas kirja, aiemmat ovat tulleet ulos Nordbooksilta (lähteenä Tamperelaisen artikkeli: https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/814902-koodari-kirjoitti-kolmannen-trillerin-otto-hyyrynen-arvostaa-osa-aikaista-tyota)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos korjauksesta! En googlettaessani törmännyt missään tähän tietoon.

      Poista

Lähetä kommentti