E. O. Chirovici: Pahaa verta - hyvä trilleri

Hyvät naiset ja herrat, hyvää iltaa. Nimeni on James Cobb, ja kuten jotkut teistä jo tietävätkin, olen parin viimeisen vuoden ajan keskittynyt tutkimaan niin kutsuttuja muuntautuineita tajunnan tiloja - varsinkin hypnoosia.

E.O. Chirovici: Paha verta, 266 s. - suom. ilm. 2019 - Bad Blood 2018 - suomennos: Inka Parpola - Otava ******** kirjaston kirja

 James Cobb on luennoimassa, mutta ei vastailmestyneestä kirjastaan vaan niistä poluista, joita seuraamalla mies on päätynyt tutkimustuloksiinsa. Eli Cobb kertoo hypnoosista ja valheenpaljastuksesta.
- Hypnoosissa kohteen tahdonvoima on dramaattisesti muuntunut ja hänen vapaa tahtonsa on lähes murrettu. Tämän vuoksi henkilö kykenee asioihin, joita hän normaalitilassa kieltäytyisi tekemästä, mikäli hypnotisoija häneltä niitä pyytää.

Poistuessaan luentopaikalta Cobbin pysäyttää henkilö, joka pyytää kanssaan illalliselle. Tohtori Cobb kieltäytyy kohteliaasti. Henkilö ei jää jankkaamaan, mutta sanoo:
-"Olen tutustunut työhönne ja tiedän mistä puhun. Luin kirjanne kuukausi sitten, heti sen julkaisun jälkeen, ja tiesin oitis, että olette etsimäni henkilö."

Koska Cobb ei jää illalliselle, niin henkilö sanoo lähettävänsä sähköpostia. Asia on tärkeä, joten tohtorin olisi varottava ettei meili joutuisi roskapostien joukkoon. Kahden päivän kuluttua James Cobbin sähköposti kilahtaa. En kerro muuta kuin, että henkilöä vaivaa eräs menneisyyden tapahtuma, johon haluaisi selvyyden /totuuden ja toivoisi, että asia selkenisi hypnoosin avulla.

Apua pyytänyt henkilö ei olekaan ihan kuka vain, joten Cobb ottaa tehtävän vastaan. Tästä alkaakin varsinainen muistin, muistojen ja tapahtumien vyöry. Juttu kiinnostaa Cobbia niin paljon, että mies alkaa myös yksityisesti tutkia lisää.

Chirovici pyörittää hienosti juonia, ja kohta ei enää tiedä kuka on kuka ja mikä on mitä. Kuka puhuu totta ja kuka valehtelee, tietoisesti tai tiedostamattaan ja mikä on harhaa. Vaikka harhoistakin puhutaan, niin kirjailija ei jätä lukijaa pulaan eli miettimään oikeita tai vääriä ratkaisuja, vaan kaikki asiat saavat lopulta jonkinlaisen selityksensä. Käsittämätöntä, että kirjailija on saanut mahtumaan vain 266 sivuun näin paljon kuvioita. Tämä todistaa taas sen, ettei sivumäärä ole ratkaiseva. Taitavasti kirjoitettuna vähäiseen sivumäärään saa kaiken tarvittavan.
Vaikka ahmaisin kirjan lähes yhtäkyytiä, niin se ei tarkoita, että dekkari olisi helppolukuinen. Kyllä vähän  joutui miettimään, vaikkapa kaikenlaisia "totuuden" sanoja: Meidän kaikkien on tehtävä valintoja ja elettävä seurausten kanssa loppuelämämme. Niin, näinhän se on. Pelottavaa myös ajatella miten muisti toimii, ja miten siihen voi vaikuttaa, sekä itse että ulkopuolisesti.

Trilleristä pidin, jopa niin paljon, että päätyi käännösdekkareiden v. 2019 top 10-listaan. Täytyy ehdottomasti lukea myös toinen, aiemmin suomennettu kirja  - Peilien kirja.

Sanotaan, että aika parantaa. Se ei pidä paikkaansa. Kun ihmiselle tapahtuu jotakin todella pahaa, aika vain jakaantuu kahteen eri virtaan. Toisessa niistä ihminen jatkaa elämäänsä, ainakin näennäisesti. Mutta toisessa on vain tuo hetki, joka ryskyy hänen ylitsee, kerran toisensa jälkeen.


P.S. Mitä tarkoittaa "troglodyytti"? - "Toivottavasti ette ole jo päätynyt siihen tulokseen, että olen erakko ja ihmisvihaaja, omaisuutensa ja sen suomaan vaikutusvallan takana lymyilevä troglodyytti." -
Troglodyytti on haukkumanimi, joka tarkoittaa luolaihmistä. Käytetään puhekielessä vaihtoehtona sanoille "tyhmä" ja  "idiootti".
(Lähde: Urbaani Sanakirja)

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Romanialaissyntyinen Eugen O. eli E.O. Chirovici, synt.  1964 ja asuu nykyään Isossa-Britanniassa.

*********
Ilmestyneet suomennokset:
Peilien kirja 2017 - Pahaa verta 2019

Romaniassa asuessaan kirjailija julkaisi kymmenen salapoliisiromaania. Peilien kirja on ensimmäinen jonka kirjailija kirjoitti englanniksi.

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest

Kommentit

  1. Kiitos kirjavinkistä. Hypnoosi kiinnostaa kovasti, joten kirja hyppätä pomppasi suoraan lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu. Toivottavasti pidät yhtä paljon kuin minä pidin 👍

      Poista

Lähetä kommentti