Marianne Kiskola: Toiskan filosofia - tieto

"Jos kaikki mahdollinen on jo kokeiltu, niin sitten on enää kaikki mahdottomat jäljellä, ja niitä on paljon." (Keijo, Toiskan vanhaisäntä)

Marianne Kiskola: Toiskan filosofia - Hyvän elämän avaimia etsimässä, 263 s. - ilm. 2019 - tietokirja - kuvat: AJ Savolainen ja Toiskan kotialbumi - kannen suunnittelu: Tiia Javanainen - Into Kustannus Oy - kustantajalta saatu kirja, kiitos!

Kiskola sanoo esipuheessaan kirjasta mm. näin: Kirja, jonka kantava elementti on toivo. Positiivinen kirja lastensuojelusta. Hyvästä elämästä. Siitä, miten yksikin hyvä kohtaaminen saattaa riittää kantamaan kohti parempaa... Nuorisopsykiatrian linjajohtaja Klaus Ranta kertoi, että jopa 2/3 nuorista kärsii masennuksesta tai ahdistuneisuudesta...  Maallamme ei ole varaa menettää yhtäkään nuorta, eikä yhdelläkään perheellä lastaan...

Mutta mikä on Toiska?
Toiska tarjoaa ammatillista perhehoitoa ja vahvistavaa eläin- ja luontoavusteista toimintaa 13-21 - vuotiaille tytöille. (Kirj. huom: Aluksi Toiskassa oli myös poikia, mutta myöhemmin profiloitui vain tytöille.) Tavoitteena on tarjota nuorille välittävä perheyhteisö turvallisessa ja toiminnallisessa yhteisössä. Toiska tarjoaa sekä sijais- että jälkihuoltoa.
(Lähde: Toiskan nettisivut)

Perhekoti Toiska aloitti toimintansa vuonna 1992 Tiinan kotitilalla. Toiskan tilan historia löytyy kirjan lopusta. Toiska on toiminut jo 26 vuotta erittäin hyvin tuloksin. Perhekoti on onnistunut luotsaamaan nuoret ja heidän perheensä kiinni elämään ja yhteiskuntaan.


Perhekoti Toiskan ovat perustaneet Tiina (Toiskan äiti ja talon emäntä) ja Keijo (Perhekodin isä, talon vanhaisäntä). Vetovastuun otti 2018-2019 heidän poikansa Kalle (Toiskan nuori isäntä). Kalle oli 7-vuotias, kun perhekoti perustettiin. Kuten alakuvasta näkyy, heillä kaikilla on alan koulutus, joka on ehdoton edellytys perhekodin pitäjille.
Perheellä on apunaan henkilökuntaa, joista lisää kirjan lopussa.


Perhekoti Toiskan onnistumisprosentti on iso. Miten rakennetaan hyvä itsetunto? Ja miten Toiska on onnistunut siinä? Siitä tämä kirja kertoo.
Kirjaa varten haastateltiin Toiskassa asuneita nuoria, heidän vanhempiaan, sosiaalityöntekijöitä ja Toiskan työntekijöitä. Kirjassa suuren äänen ovat saaneet nuoret:


Minuun teki heti aluksi suuren vaikutuksen kuva, jossa Tiina kutoo sukkaa. "Asioita on helpompi lähteä purkamaan ja pohtimaan, kun maailman viimoissa jalat pysyvät lämpöisinä."
Mikä ihana ajattelutapa.


Paitsi nuorten haastatteluita, kirjassa on tietoa, joista osa on tiivistetty fakta- ja vinkkilaatikoihin ja osa on purettu pidempään tekstimuotoon.


Laatikoissa on myös erilaisia toimintalistoja:


Teoksesta löytyy myös mm. Marin sosekeiton ohje ja Venla Villmanin runoja.





Toiskassa Green care tarkoittaa luonto- eläin- ja maatila-avusteista toimintaa. Toiminnalla pyritään edistämään nuorten ja heidän perheidensä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia ja elämänlaatua. 

Niinpä eräs oleellisen tärkeä asia Toiskassa on talli. Paitsi hevosia, tilalla on myös mm. kissoja, koiria, kanoja, lampaita, aasi ja pupuja.


Toiskassa arvostetaan myös kulttuuria, koska se auttaa tunteiden käsittelyssä ja tuo kaikille iloa.
- Kulttuurin arvostaminen näkyy musiikin ja taiteeen vaalimisessa - haluna rakentaa sellainen ympäristö, jossa on tarjolla kauneutta. Taidenäyttelyt, konsertit ja nuorten kannustaminen luovuuteen toimivat isona osana toipumisprosessia. Toiskalla on läheiset suhteet muusikoihin.

Marko Hietala ja Leo

Elonkerjuu ja Vesterinen & Kaija

Kaikkien haastatteluiden, infon ja faktan lisäksi kirjassa on todella kauniita valokuvia.


Kirja on kirjoitettu taidolla, lämmöllä, arvostuksella ja hyvin tehdyllä taustatyöllä. (Haastattelut. Lähteitä ja viitteitä on teoksen lopussa useampi sivu).
Teksti on helppolukuista ja ammattitermistöä on avattu ns. tavalliselle ihmiselle ymmärrettäväksi. Ja jos joku faktalaatikko tuntuu liian vaikealta, niin sen voi jättää lukematta.
Kenelle suosittelisin? Kaikille ammatti-ihmisille, jotka ovat tekemisissä lasten ja nuorten kanssa: mm. sosiaalitoimi, koulut, päiväkodit, perhekodit. Kaikille alaa opiskeleville. Kaikille vanhemmille. Eikä kyseessä tarvitse olla ongelmianuoret, sillä kirja antaa ohjeita ja neuvoja ennakoivaan toimintaan.
Ja etenkin ihan kaikille meille, jotka olemme kiinnostuneita yhteiskunnasta, lapsista, nuorista, lastensuojelusta ja sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta.

Kirjoitukseni on vain hentoinen raapaisu Toiskasta ja sen toiminnasta. Toiskan filosofia on kirja, joka ansaitsi tulla kirjoitetuksi ja ansaitsee tulla luetuksi. Kannattaa tutustua.

Kiitos kirjasta Marianne Kiskola ja onnittelut Toiskan väelle ja sieltä elämään ponnistaneille nuorille! Olen samaa mieltä, ettei yhteiskunnallamme ole varaa hukata ainuttakaan lasta tai nuorta.
Toivottavasti kaikki löytävät oman elämänsä avaimet ja oppivat arvostamaan itseään. Lähtökohtamme ovat erilaisia, mutta olemme kaikki ihan yhtä tärkeitä.💜

Toivon, että onnistun tekemään tällä kirjalla kunniaa kaikille niille upeille ihmisille ja eläimille, jotka kutsuvat Toiskaa kodikseen. He eivät ole hiljaista sakkia. Tämä on heidän tarinansa, kuinka löytää hyvän elämän avaimet.
Ne avaimet sopivat kaikkiin lukkoihin.
(Marianne Kiskola)

P. S. Ammatillisten perhekotien liitossa, perustettu 1992, on jäseninä noin 80 ammatillista perhekotia, joiden hoidossa on yli 400 nuorta ja lasta.
(Lähde: Ammatillisten perhekotien liitto ry:n kotisivut. https://www.apkl.fi

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Marianne Kiskola, synt 1972 on tehnyt kansainvälisen työuran media-alalla ja yritysjohtajana. Kirjailija on kirjoittanut monipuolisesti elokuvakäsikirjoituksista poliittisiin puheisiin.
Kiskola on toiminut aikuisikänsä tukiaikuis- ja eläinsuojelutoiminnassa. Toiskan filosofia on Kiskolan yhdeksäs tietokirja.
(Lähde: Into Kustannus)

Marianne Kiskola Helsingin Kirjamessuilla 2019
(ⓒPiritta's photo)

Marianne Kiskola Juha Roihan haastattelussa Helsingin Kirjamessuilla 27.10.2019
(Kuva: Reetta Miettinen)

Kirjan kuvat ovat AJ Savolaisen ottamia tai peräisin Toiskan kotialbumista ja käyttöoikeus on saatu kirjailijalta.

***********
Ilmestyneet teokset:
Tofukeittokirja (+ Sanna Miettunen) 2005   -   Animalian Kuuluisa Kasviskeittokirja II (+ Kia Herold), julkaistu hyväntekeväisyyskirjana 2005    -   Pikkujätkien keittokirja (+Alex  ja Antrea Kiskola) 2006  -   Hot: chiliä ja muita mauste-elämyksiä (+ Sanna Miettunen) 2006  -   Kasvisruokia Aasiasta: makumuistoja Intiasta ja Kaukoidästä 2007 -   Pikkumimmien keittokirja 2008  -  Papu, porkkana ja hillopulla: kasvisruokaa perheelle  2008  -  Koti: ruokaa koko perheelle 2009 - Toiskan filosofia 2019

Muiden keittokirjojen paitsi hyväntekeväisyyskirjan valokuvat Pia Inberg.

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen

Kommentit