Ingrid & Joachim Wall: Kun sanat loppuvat - Kim Wallin tarina - muistelmateosPuhelimen ääni rikkoo makuuhuoneen hiljaisuuden. Kattoon heijastuu punaisin numeroin kellonaika 05.31. On perjantaiaamu, 11. elokuuta 2017.

Ingrid & Joachim Wall: Kun sanat loppuvat - Kim Wallin tarina, 250 sivua + 16 kuvasivua - ilmestynyt 2019 - tositarina - Boken on Kim Wall - när orden tar slut 2018 - suomennos: Ida Takala - kannen kuva: Benjamin Haas - WSOY ********kirjaston kirja

Kim Isabel Fredrika Wall oli ruotsalainen toimittaja, joka vietti nuoruutensa Malmössä, mutta asui suurimman osan elämästään ulkomailla. Wall kirjoitti mm. hakkereista, huijareista, voodoosta, vampyreista, Chinatownista, ydinkokeista, ilmastonmuutoksesta, köyhyydestä, ulkopolitiikasta, feminismistä jne.

Kim Wall oli lapsesta alkaen onnellinen ja lahjakas tyttö. Vanhemmat ovat toimittajia, ja he olivat matkustelleet ympäri maailmaa. Päiväkodin jälkeen Kim menee kouluun, viihtyy siellä, muttei iltapäiväkerhossa. Siellä on Kimin mielestä liikaa lapsia ja liian meluisaa. Mieluiten tyttö istuu ja lukee tai piirtää.
Kun Kim on ensimmäisellä luokalla, perhe matkustaa talvikuukaudeksi Australiaan, jossa he näkevät sademetsiä, kenguruita ja tutustuvat orpojen koalanpentujen turvakotiin.
7-vuotias Kim oli saanut opettajaltaan tehtävän: piirrä ja kirjoita matkakokemuskirja. Siitä tulee niin hieno, että opettaja pyytää esitelmöimään sademetsistä vanhemmillekin oppilaille.
Samanlainen kiinnostus vallitseviin olosuhteisiin, kaikenlaisiin epäkohtiin  ja historiaan säilyy, mutta mikä ammatti kiinnostaisi? Miettiessään asiaa Kim opiskelee IB-lukiossa, josta saa kansainvälisesti huippuluokkaa olevat pisteet. Opinnot jatkuvat: Pariisin Sorbonne, Lontoon LSE, New Yorkin Columbian yliopisto. Kim on aktiivinen ja osallistuu moniin projekteihin. Kim matkustaa lukemattomissa maissa, kuten Sri Lankassa (aiheena: tamilitiikereiden riveissä taistelleet naiset), Intiassa, Pekingissä, Hongkongissa, Mumbaissa, Australiassa, Ugandassa (aiheena: Idi Aminin kidutuskammiot), Kuubassa ja monissa monissa muissa maissa.
- Kimillä oli ainutlaatuinen kyky kertoa tarinoita, lukija jäi sen pauloihin. Kolmekymmentävuotiaana Kim oli vakiinnuttamassa paikkaansa journalistien kärkikastissa.

Vaikka elämä on kuljettanut Kimiä moniin maailman maihin, on hän silti ehtinyt tutustua ja rakastua Oleen. Pariskunnan oli tarkoitus muuttaa Kiinaan lähipäivinä.
-Edessä oli vuosi Pekingissä yhdessä hänen elämänsä rakkauden kanssa. Kim oli onnellinen, tulevaisuus näytti valoisalta - taivaalla ei ollut pilvenhäivääkään.

Olemme kaikki lukeneet lehdistä ja kuulleet tiedotusvälineistä kuinka aina välillä toimittajia, valokuvaajia, kuvaajia yms. tiedotusvälineiden edustajia katoaa, kidnapataan tai jopa tapetaan. Kim Wall on yksi heistä.  Monet maat ja työtehtävät olivat vaarallisia, mutta Wall oli niistä selvinnyt, kunnes kotinurkilla kohtalo puuttuu peliin.

Kim Wallin oli päättänyt haastatella tanskalaista keksijää Peter Madsenia. Kim astuu miehen tekemään sukellusveneeseen Kööpehaminan rannalla. Sukellusvene lähtee, mutta Kim ei palaa.
Ole, Kimin kumppani, soittaa vanhemmille:
Kim on kadonnut sukellusvenematkalla Kööpenhaminan lähettyvillä. 
Ole oli odottanut Kimiä koko yön, pyöräillyt ja etsinyt, soittanut poliisille, meripelastusseuralle ja sukulaisille. Olelle oli kerrottu, että happi riittää kahdelle hengelle kahdeksitoista tunniksi... Aika on käymässä vähiin.
Etsintä on käynnissä, mutta tilanne on hankala, koska etsittävä alue on niin laaja.
- Meri on suuri, ja tyttäremme on siellä jossain. Tavallisen veneenkin löytäminen voi olla vaikeaa, mutta nyt vene voi olla jopa veden alla.

Paljon kysymyksiä pyörii mielessä: Missä vene? Missä Kim? Kuinka syvä on Juutinrauma? Voiko aluksesta pelastautua, jos on pohjassa? 
Hetkessä uutinen katoamisesta leviää tiedotusvälineihin, ensin lähistölle ja sitten ympäri maailmaa.

Lopulta tulee tieto,että sukellusvene on nähty ja matkustajat ovat kunnossa... Mutta sitten tulee uusi tieto: sukellusvene on uponnut ja vain yksi ihminen pelastettu, eikä kyseessä ole Kim. Sukellusvene tutkitaan, mutta siellä ei ole ketään. Missä Kim on?  Epätietoisuuden jälkeen tulee paljastuu kauhea totuus. Totuus, jollaista ei ikinä haluaisi kuulla. Kim on kuollut, mutta miten?

Ingrid ja Joachim Wall päättivät, että tyttären muisto ei saa hävitä ja maailman on saatava tietää Kimistä. Vanhemmat perustavat säätiön Kim Wall Memorial Fundin, johon ihmiset voivat lahjoittaa rahaa. Säätiön tarkoitus on tukea alakulttuureista juttuja tekeviä naistoimittajia.
Lisäksi Kimin tueksi järjestetään Run for Kim-tapahtumia ympäri maailmaa sekä näyttelyitä Kimin ottamista valokuvista. Pari tv-dokumenttiakin on esitetty. .

Aihe on rankka. Vanhemmat kirjoittamassa kuolleesta lapsestaan. Kirja on hyvin ja kauniisti kirjoitettu. Teoksesssa kerrotaan vuorotellen tapauksen jälkeisistä päivistä aina aikaan, jolloin on kulunut 365 päivää ja 365 yötä. On kulunut vuosi siitä kun Kim nousi kotitekoisen sukellusveneen kyytiin Kööpenhaminassa. Toisissa osuuksissa kerrotaan Kimin lapsuudesta, nuoruudesta, opiskeluista ja toimittajauran vaiheista. Sanat ovat ylistäviä, ehkä vähän liikaakin. Koskettava kirja.

Ensimmäisen kuukauden aikana ilmestyi 44 000 artikkelia sadoissa eri lehdissä ympäri maailmaa.
Palkittu Kim Wall asetettiin postuumisti ehdolle 2017 Vuoden paras eurooppalainen journalisti-palkinnolle.

P.S. Peter Madsenia syytettiin Wallin murhasta, mutta mies kiisti tämän, vaikka veneestä löydettiin tavaroita, jotka todistivat teon suunnitelluksi. Lopulta mies tuomittiin neljästä eri tapaukseen liittyvästä rikoksesta ja sai elinkautisen vankeustuomion, josta vetosi ylempään oikeusasteeseen. Elinkautinen tuomio jäi voimaan.

Peder Madsen s. 1971 on tanskalainen keksijä, joka oli suunnitellut matkustavansa avaruuteen omatekoisella raketilla. Mies on rakentanut myös Tanskan suurimman yksityisen sukellusveneen. Tanskassa miestä kutsutaan Raketti-Madseniksi.

P.P.S. Nautilus-sukellusvene purettiin ja tuhottiin.

Kim Wall 1987 - 2017 

Ayi bobo Kim - Kim on valo 

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit