Anna-Leena Härkönen: Kenraaliharjoitus - parisuhdekaunoa


Kymmenen minuuttia ennen päivystyksen loppua myyn vielä Kanarian-matkan. Se pitää pintansa aina vain, Kanaria. Ymmärrän hyvin. 

Anna-Leena Härkönen: Kenraaliharjoitus, 212 s. - ilmestynyt 2019 - parisuhde - Otava ********** kirjaston kirja

Nelikymppinen Jane on töissä matkatoimistossa. Pitää työstään, jota voi välillä tehdä etänä kotonakin.
- Sovin tähän työhön täydellisesti. Kuuntelen hankaliakin asiakkaita hermojani menettämättä.

Kymmenen vuotta sitten Jane oli oppaana Kreetalla ja Mikki oli yksi pakettimatkalaisista. Katseet kohtasivat ja se oli menoa. Mikki on näyttelijä, jonka kanssa elämä ei aina ole niin helppoa. Näyttelijät elävät välillä omassa kuplassaan.
-Seurustelumme alku Kreetalla oli jännittävää. Piti piiloutua muilta matkalaisilta. Matkaoppaalla ei voi olla vapaa-aikaa. Kreetan tapaaminen johti siihen, että Jane muutti takaisin Suomeen ja ryhtyi työskentelemään toimistossa.

Pariskunnan parisuhde on toiminut suht'  hyvin, mutta viime aikoina seksi jotenkin alkanut muuttua ja siitä on tullut yksi kotityö muiden joukossa. Se on pakollista, joka hoidetaan pian alta pois.
- Seksi sotkee meikin ja muut asiat. Kaikki asennot on kokeiltu jo monta kertaa.
Myös Mikki on miettinyt ja niinpä hän ehdottaa parannukseksi parinvaihtoa.
- Että mitä että? minä kysyn.
- Parinvaihtoa.
- Mä olen tyytyväinen näin, vakuutan hengästyneenä.
- Mä en ole .... keskustelu jatkuu... Näin vanhan parin on päätettävä, että seksielämä ei surkastu, Mikki sanoo - Vaatii se sitten mitä tahansa.

Miten käy, saako Mikki puhutuksi Janen kokeilemaan parinvaihtoa? Kävi siinä miten tahansa, niin sillä samalla itseensätutustumismatkalla Jane tapaa erään henkilön ja joutuu syventymään omaan itseensä. Mikä ihmisenä on, mikä haluaa olla ja kenen kanssa? Jatkuuko avioelämä? Muuttuuko se? Paraneeko se?
Avioelämänsä koukeroiden lisäksi menneisyydestä putkahtaa yllätys, jolla tulee olemaan omat vaikutuksensa Janen elämään.

Kauhean syvällisesti sujuvakynäinen Härkönen ei pääse näillä sivumäärillä (212 s.) parisuhdeasioihin pureutumaan, mutta pistääpä ainakin jotakin ajattelemaan. Jos Jane ja Mikki ovat tympääntyneitä sänkyhommeleihinsa jo kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen, niin millaista olisikaan kahdenkymmen tai kolmenkymmen vuoden kuluttua. Parisuhde ei ole itsestäänselvyys, sitä pitää osata vaalia. Janella ja Mikillä on ainakin parannusyritystä.
Kaikkia Härkösen teoksia en ole lukenut, mutta aika suuren osan kuitenkin. Ihan kelpo opuksia, joistakin olen pitänyt enemmän kuin toisista. Suosikkejani ovat kuitenkin Härkösen oivaltavat kolumnit.

Olet sä muuten koskaan tullut ajatelleeksi sellaista mahdollisuutta, että tää elämä on vain unta josta me voidaan herätä koska vaan?

++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Anna- Leena Härkönen, kirjailija, näyttelijä ja käsikirjoittaja, synt. 1965 Limingalla, asuu Helsingissä. Härkösellä on ollut rooleja myös tv-sarjoissa ja elokuvissa, mm. Metsolat, Harvoin tarjolla, Onnen varjot, Tyttö sinä olet tähti jne.

***********
Ilmestyneet teokset:
Häräntappoase 1984 - Sotilaan tarina 1986 - Akvaariorakkautta 1990 - Avoimien ovien päivä 1998 - Juhannusvieras 2006 - Ei kiitos 2008 - Onnen tunti 2011 - Kaikki oikein 2014 - Valomerkki 2017 - Kenraaliharjoitus 2019
Lisäksi monia kolumni- ja novellikokoelmia, omakerrallisia teoksia  plus muita teoksia sekä käsikirjoituksia että sanoituksia.

Kirjablogeissa vietetään naistenviikkoa. Haasteen järjestää Tuija Tuijata-blogista.
https://tuijata.com/

Kirjoittaja on nimipäiväsankaritar, Anna-Leena. Onnittelut: Leena, Matleena, Leeni ja Lenita!

                                                     naistenviikko 2019

kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Instagram: #pirittaolen

Kommentit

 1. Sattuipa sopivasti! Ehdin juuri kysellä somessa, onko joku lukenut tämän - ja kohtasin juttusi! Samoilla linjoilla olemme keveyden suhteen ja tuotannon epätasaisuudesta.

  Kiitos osallistumisestasi naistenviikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattumaa, totisesti. Kävin lukemassa kirjoituksesi ja samalla linjalla näköjään ollaan.
   Haasteet ovat ihan mukavia ja pääsee samalla purkamaan sumaa.

   Poista
 2. Minäkin tykkään Härkösen kolumneista, jotka osuvat ja uppoavat. Tämä kirja on kirjaston varauslistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni olen lukenut jonkun kolumnikoostekirjankin. Hyvä että kootaan samojen kansien väliin, sillä luen tosi harvoin aikakausilehtiä.

   Poista
 3. Härkösen uusin teos valitettavasti kiitos. Ei Kiitos!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti