Celeste Ng: Tulenarkoja asioita - kauno - äitiydestä ja nuoruudesta

Toukokuisena lauantaina vähän puolenpäivän jälkeen Heinenin ruokakaupassa ostoskärryjä työntävät asiakkaat kuulivat paloautojen syöksyvän sorsalammikon suuntaan sireenit ulvoen.

Tulenarkoja asioita, 384 s.
- suom. ilm. 2019
- kauno/äitiys/nuoruus
- Little Fires Everywhere 2017
- suomennos: Sari Karhulahti 
- kansi: Jenni Noponen
- Gummerus
- kirjaston kirja


Tulipalo. Tarina alkaa. Kirja kertoo kahdesta erilaisesta perheestä. Kahdesta erilaisesta äidistä. Kahdesta erilaisesta suhtautumisesta lapsiin ja kahden perheen erilaisista teini-ikäisistä.

Shaker Heightsin rakentajat olivat aikoinaan halunneet luoda ihanneyhdyskunnan.
- Järjestys ja sen isä, sääntely, olivat olleet entisajan sharien mielestä harmonian avaimet. He olivat säännelleet joka asiaa: mikä oli oikea ylösnousuaika, ikkunaverhojen väri, miesten hiusten väri jne.
Enää ei olla näin tarkkoja, mutta silti sääntöjä on vielä, kuten se että talot täytyi maalata tietyn värisiksi.

Tässä sääntömekassa asuu Richardsonin onnellinen perhe, johon kuuluvat herra Richardson eli Bill, joka on puolustusasianajaja sekä kaksi poikaa ja kaksi tytärtä: Lexie, Trip, Moody ja Izzy.
Elena-äiti on toimittajana pienessä Sun Press-paikallislehdessä.
- Rouva Richardsonin elämä on aina ollut kurinalaista ja järjestelmällistä. Hän punnitsi itsensä kerran viikossa ja varoi tarkoin lihomasta...Laittoi aina aamiaismuroja kulhoon yhtä paljon, kävi kolme kertaa viikossa aerobictunnilla ja noudatti kaikkia sääntöjä.
- Hänellä oli ollut tyttöiästä lähtien suunnitelma, jota hän noudatti pikkutarkasti: lukio, college, poikaystävä, avioliitto, työpaikka, asuntolaina, jälkikasvua. Henkilöauto. Ruohonleikkuri. Lumilinko.

Rouva Richardson on perinyt vanhempiensa ostaman pienen sijoitustalon Winslow Roadilta ja perhe vuokraa taloa.
- Raha ei kuitenkaan ollut tärkeintä vuokraustoiminnassa ...eikä summa ollut välttämätön heidän perheensä toimeentulon kannalta.

Pieni talo on rouvalle lähinnä eräänlainen hyväntekeväisyyden muoto. Vuokrat pidetään alhaisina ja vuokralaisina on vain sellaisia henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta ole saaneet elämäänsä ansaitsemiaan lähtökohtia. Herra Yang asuu alakerrassa ja tarvittaessa korjaa vuotavat hanat ja hoitaa puutarhaa.
Yläkertaan rouva Richardson ei ole onnistunut löytämään yhtä hyvää vuokralaista, kunnes paikkakunnalle saapuu yksinhuoltajaäiti, 36-vuotias Mia Warren ja hänen tyttärensä Pearl, 15.

Mia on taidevalokuvaaja ja koska sillä ei oikein elä, niin Mia siivoaa tai tarjoilee tai mitä milloinkin eteen tulee. Älykäs nuori neiti pitää uudesta kodista, sillä saa ensimmäistä kertaa elämässään oman huoneen. Rahaa on ollut aina niukasti, joten pikkuperhe hankkii tarvitsemansa tavarat usein käytettyinä ja mieluiten ilmaiseksi.
- He elivät niukoissa oloissa, mutta sitä ei huomannut äkkipäätä, koska Mia oli hyvä keksimään ruuille ja tavaroille uusia käyttötapoja.

Vuosia kestäneen kiertolaiselämän aikana Mia oli laatinut itselleen vain yhden säännön: Älä kiinny!
Ei paikkaan, ei asuntoon, eikä mihinkään eikä kehenkään.
Mia on laskenut, että he ovat asuneet neljässäkymmenessäkuudessa eri osoitteessa ja kuljettaneet mukanaan aina vain sen verran tavaraa kuin autoon mahtui.
- Me muutetaan usein. Aina kun äidin alkaa tehdä mieli nostaa kytkintä.

Perheiden lapset tutustuvat ja tuntevat vetoa toistensa erilaisiin perheisin. Lopulta äiditkin tutustuvat, tavallaan, kunnes eräs asia saa heidät vastakkain. Tämän vuoksi Elena päättää ruveta tonkimaan Mian menneisyyttä. Mutta olisiko sittenkään kannattanut?

Paikkakuntaa kuohuttaa myös tapaus, jossa paloasemalta löytyy hylätty vauva. Kuinka ollakaan myös molemmat perheet liittyvät tapaukseen omilla tavoillaan.

Miten perheiden lopulta käy? Mikä on löytölapsen tarina? Ja mikä tulipalo? Ja kuka on paloon syyllinen?

Tarinan aihe, kaksi erilaista äitiä, on sinänsä ok, mutta joku asia vaivaa. Eniten itseäni varmaan kaivelivat ne asiat, jotka selvästi olivat epäoikeudenmukaisia ja ne monet asiat jotka jätettiin auki. Myös rotuasioita käsiteltiin, mutta toistaen ja pintapuolisesti.
Mietin myös pitkään mihin aikakauteen tarina sijoittuu, kun käytetään kolikkopuhelinta ja leveälahkeisia housuja. Mian syntymäaika lopulta paljasti, että eletään 1990-luvun loppupuolta.
Ng:lla on lavea kirjoitustyyli, joten sitä napakoittamalla olisi lopputulos varmaan ollut parempi.

+++++++++
Pari sanaa kirjailijasta.
Celeleste Ng, synt. 1980 / Pittsburgh, Pennsylvania.  Kirjailija varttui Shaker Heightsissa, Ohiossa, joka on myös tämän kirjan tapahtumapaikka. Ng asuu nykyään Cambridgessa, Massachusettsissa. Ng:n vanhemmat ovat muuttanet USA:aan Hongkongista 1960-luvulla. Ng:n innoittajia ja mielikirjailijoita ovat: Arundhati Roy, Toni Morrison, Elizabeth Strout ja Ann Patchett.
(Lähde: www.cleveland.com/books/

**********
Ilmestyneet teokset:
Tulenarkoja asioita 2019 - Everything I Never Told You (esikoisteos) julkaistaan suomeksi keväällä 2020

^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta:  #pirittaolen

Kommentit