Archer: Maksun aika & Rous: Au pair - kauno - lyhyesti


Kaksi erilaista kirjaa ja erilaisia ovat kirjailijatkin. Jeffrey on kokenut kirjailija, entinen parlamentin jäsen, joka on kirjoittanut lukuisia menestyneitä teoksia. Emma Rous puolestaan vasta aloittelee. Yhteistä näille kirjoille on se, että vaikka molemmat ovat kaunokirjallisia teoksia, niin molemmissa on myös hippusen jännitystä.



Jeffrey Archer: Maksun aika - 4. osa Clifton-kronikka -sarjaan - 431 s. - suom. ilm. 2018 - Be Careful What You Wish For 2014 - suomennos: Susanna Tuomi- Giddings - Sitruuna Kustannus ************kirjaston kirja

Sukutarinassa ollaan päästy jo vuosiin 1957 - 1964. Neljäs osa jatkaa siitä mihin kolmas päättyi, eli ollaan liikenteessä, vaaratilanteessa. Miten kävi, se selviää kirjan alusssa. Pääosissa ovat tässä kirjassa Emma ja Harry sekä heidän läheisensä. Mukana politiikkaa, laivateollisuutta, osakkeilla ja rahalla vempulointia, kieroilua liike- ja yksityiselämässä sekä vähän taidetta ja rakkautta. Kenen hermo pettää ja kenen kestää? Pelissä on todella isoja asioita ja suuria rahoja.

Pääri Jeffrey Archer on entinen parlamentin jäsen ja Konservatiivipuolueen varapj.
Paitsi politikoida, niin mies osaa kyllä kirjoittaakin. Olen pitänyt Archerin kirjoista, niin tästäkin. Tosin olisin alkupuolelta jättänyt vähemmälle hallitus- yms. asioita. Mutta kun niistä päästiin, niin sitten juoni taas kulki kuin olisi jännittävää dekkaria lukenut.
Archerin tyyliin tämäkin sarjan osa jää jännittävään kohtaan. Jotain kamalaa taas tapahtuu, ja ratkaisua joutuu odottamaan seuraavaan osaan. Onneksi Clifton-kronikkaa kuitenkin suomennetaan kohtuullisen nopeaan tahtiin. Kuulin, että viides suomennos ilmestyy jo nyt keväällä. Kirjan nimi ja julkaisuajankohta vielä auki. Ja  jollei malta odottaa, niin englanniksi voi lukea kolme seuraavaa osaa.

************
Clifton-kronikan ilmestyneet suomennokset:
Vain aika näyttää  2017 - Isän synnit 2017   - Vaietut salaisuudet  2017 -   Maksun aika 2018

Muut; Miljoonan dollarin petos 1976 - Kerrotaanko prresidentille 1977 - Leppymättämät 1979 - Kane ja Abel 1980 - Tuhlaajatytär 1982 - Valtataistelu 1984 - Kunnian tähden 2986 - Täydellinen murha: Kaksitoista kertomusta 1989 - Suuri unelma 1991 - Varkaiden kunnia 1993 - Jättiläiset 1996

 '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
   

Emma Rous: Au pair  -  383 s. -  suom. ilm. 2019 - alkuperäisteos Au Pair 2018 - suomennos: Sisko Ylimartimo -"historia" 1990-luku - Minerva Kustannus Oy ************ kirjaston kirja

Alkuasetelma:
Samana päivänä kun kaksoset Seraphine ja Danny Mayes syntyvät, heidän äitinsä heittäytyy kuolemaan talon takaiselta kalliojyrkänteeltä ja kaksosten isoveljeä hoitanut au pair, Laura, katoaa.

25 vuotta myöhemmin lasten isä kuolee ja lapset ovat läpikäymässä vanhempiensa jäämistöä. Seraphine löytää vanhan valokuvan, joka on otettu kaksosten syntymäpäivänä. Kuvassa ovat iloinen äiti, isä ja isoveli Edwin, mutta vain yksi vauva. Missä on toinen vauva ja kuka on ottanut kuvan? Seraphinea toisen vauvan puuttuminen alkaa vaivata: kumpi kuvassa on, Seraphine vai Danny ja missä on toinen vauva? Seraphine alkaa tutkia asiaa ja törmääkin kaikenlaisiin perhesalaisuuksiin. Joku kuitenkin pistää kapuloita rattaisiin. Ihan kuin salaisuuksia ei saisi tonkia. Mitä onkaan muinoin tapahtunut ja miksi asiat eivät saa tulla julki?

Kirjassa on kaksi aikatasoa ja kaksi kertojaa: Seraphine kertoo nykyisyydestä ja au pair-Laura kertoo ajasta 1990-luvun alkupuolelta. Aikavaihtelut toimivat hyvin, ja teksti oli sujuvaa ja juonikin kelvokas. Mutta, sitten tulee se mutta: loppuosaa on mielestäni pitkitetty ja näin ollen tarina muuttuu välillä jopa vähän sekavaksi. Kertomuksessa on myös liikaa pohdintoja: olenko, enkö ole, kuka minä olen, kuka hän on ja kuka on kenenkin sukulainen, ystävä tai mikä lie. Jos näitä pohdintoja/jaarituksia olisi jättänyt vähemmälle, niin olisi ollut parempi kirja. Siitä pidin, että kaunokirjalliseen teokseen on mukavasti saatu myös jännitystä mukaan. On luettava eteenpäin, jotta kaikki salaisuudet selviävät.
Jostain syystä minulla oli aika suuret odotukset kirjan suhteen, mutta pikkuriikkistä pettymystä tuli, juuri ylläolevista syistä. Rousilta on onneksi tulossa jo uusikin kirja, tosin vasta joulukuussa 2019 ja englanniksi. Oletan kuitenkin, että tämäkin opus jossain vaiheessa suomennetaan. Sitä odotellessa.

+++++++++

Kirjailija:
Emma Rous, kirjailija, ent. pieneläinlääkäri. Kirjailija vietti lapsuutensa Englannissa, Indonesiassa, Kuwaitissa, Portugalissa ja Fidzillä. Asuu Cambridgeshiressä, Englannissa.

**********
Ilmestyneet teokset:
Au pair 2019  - The House Guests (ilmestyy joulukuussa 2019)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
https://facebook.com/kirjarouvanelamaa
Instassa: #pirittaolen

Kommentit