Max Seeck: Haadeksen kutsu, dekkari -3. osa

  
Se uni oli elämäni käännekohta. Se muutti tapani ajatella, muovasi radikaalisti sitä miten suhdauduin itseäni ympäröivään maailmaan. Näin sen lukion toisen luokan keväänä.

Max Seeck: Haadeksen kutsu - 389 s. trilogian 3. osa. - ilmestynyt 2018 - kansi: Markko Taina - Tammi _ kirjaston kirja

Max Seeck, synt. 1985 Helsingissä, jossa myös asuu.
kirjailija, markkinointialan yrittäjä, käsikirjoittaja

Daniel Kuisma osallistui Jugoslavian hajoamissodan loppupuolella täysin valtuuttamattomaan sotilasoperaatioon, joka toimi nimellä Hammurabin enkelit (osa 1)

45-vuotias Daniel Kuisma on Suomen  puolustusvoimain pääesikunnan esikuntaupseeri, sotilasarvoltaan majuri ja Balkanin alueen erityisasiantuntija. Mies, joka tosin on nyt kyseenlaistanut ammattinsa.
- Oliko työ pääesikunnassa todella sitä mitä hän halusi tehdä. Hän oli pyytänyt esimieheltään muutaman kuukauden harkinta-aikaa, jonka päätyttyä palaisi entiseen pestiinsä tai sitten ei.

En kerro Daniel Kuisman enkä hänen lähellään olevien henkilöiden elämästä, sillä Haadeksen kutsussa jatketaan edellisiä osia. Lisäksi menneet tapahtumat ovat olleet välillä sen verran monimutkaisia, että ne on parasta jättää lukijalle.

Daniel oli jo päättänyt unohtaa parinkymmenen vuoden takaiset Balkanin tapahtumat, mutta sitten häntä tulee tapaamaan henkilö, joka saa miehen lähtemään Kroatiaan.
Tämän kirjan pohjana on Zagrebissa, eräässä kerrostalossa tapahtunut nelosmurha. Britannian valtion kiiinteistösijoitusyhtiö omistaa kerrostalokolmion, jonka vuokralainen on... ei kukaan...
- Kukaan ei maksa vuokraa. Ja silti kraanasta tulee vesi ja lampusta tulee valoa.
Onko kyseessä turvatalo? Onko asialla salainen palvelu? Keitä murhatut ovat? Ja kuka on se mystinen vieras, joka saa Kuisman lähtemään Zagrebiin?

Daniel Kuisman ystävä ja kollega Josip Buvina on Zagrebin henkirikosyksikön komisario, joka herättää pelkoa ja kunnioitusta pitkällä varrellaan. Kaksi metriä ja kymmenen senttiä on miehellä mittaa. Buvina olisi valmis jäämään varhaiseläkkeelle, nauttimaan asuntoautomatkoista ja ajasta vaimonsa Suzannen kanssa. Jotenkin vain aina uudet rikostapaukset saavat miehen siirtämään eläkkeelle lähtöään. Nyt edessä ovat kerrostalomurhat.

Toisaalla on 19-vuotias Colin Barksdale, äärettömän lahjakas poika, joka jopa hyppäsi pari koululuokkaa yli eikä sittenkään saanut riittävästi haasteita. Poika oli outo lintu, jolla ei ollut ystäviä, ja jota pojat kiusasivat ja tytöt hyljeksivät. Colin halusi pysäyttää ajan ja päätyi sen vuoksi pelaamaan eräänlaista peliä, jolla oli katastrofaaliset seuraukset. Mitkä olivat teon seuraukset ja miksi poika päätyi pelaamaan outoa peliään?

Kirjassa on mukana muitakin aiemmissa osissa esiintyneitä henkilöitä, joista mainittakoon yksi eli Interpolin tutkija Annika Lähde, jonka kanssa Daniel on työskennyt, ja johon miehellä on ollut lämpimiä tunteita.

Tämä ei ole helppo dekkari, ei todellakaan, sillä jollei lue ajatuksella, niin putoaa kelkasta. Tarinaa ymmärtää paremmin jos on lukenut edelliset osat. Kirjassa edetään paikasta toiseen sellaisella vauhdilla, että vähemmästäkin hengästyy: Arlanda --> Lontoo --> Zagreb --> Helsinki --> Espoo --> Zagreb --> Tresnjevka jne. Lyhyitä lukuja, joissa myös aikajanat muuttuvat kiivaaseen tahtiin: kuukautta aiemmin  --> joitakin viikkoja aiemmin --> toissapäivänä --> joitakin päiviä aiemmin jne.
Yllättävää kyllä pysyin perässä läpi kirjan, mutta se onkin varmaan Seeckin ansiota, ainakin osin. Hän nimittäin osasi jäsentää ajat ja paikat selkeästi, vaikka skarppina saikin olla.
Ja jotta ei olisi liian helppoa, niin mukana myös: Tor-verkko, Revolveri1966, Detour77, M16, M15, Combat4Business ja aktivisteja & hakkereita plus muita henkilöitä.

Mietin lukiessani, että olisiko tarinan voinut kirjoittaa vähemmällä pomppimisella. Ainakin se olisi helpottanut lukemista, siis omaani. Oliko tarinaan tungettu liikaa elementtejä? Max Seeck, jota myös uudeksi Ilkka Remekseksi olen nähnyt tituleerattavan, osaa kyllä kirjoittaa ja taitaa tarinan kerronnan, sitä ei käy kieltäminen, mutta itselleni tässä mentiin hieman liian lujaa.

Kokonaisuutena hyvä trilogia!

ΦAEWWξAAΔTUDWAXIVRΦ    ----   Siitä vain avaamaan tätä kryptattua kirjainsarjaa ja jos tämä osoittautuu liian helpoksi, niin kirjan lopussa on enemmän tätä lajia. Muistelisin, että Seeck on luvannut jonkun palkinnon sille, joka avaa sen pidemmän kirjoituksen. Ja jokaisesta kirjasta löydetystä virheestä saa Seeckin kirjan, niinköhän se meni?

P.S. Jo muinoin Julius Cesar on käyttänyt salakirjoitusta, joka tosin on yksinkertainen salausmenetelmä. Siinä salattavan tekstin jokainen kirjain korvataan sitä aakkosissa aina saman sovitun kirjainmäärän jälkeen tulevalla kirjaimella. Käytettävän aakkoston päättyessä jatketaan aakkosten alusta siten, että aakkosten viimeistä kirjainta seuraavaksi katsotaan aakkosten ensimmäinen, vaikkapa näin:
esimerkki
HVLPHuNNL
(Lähde: Wikipedia)

++++++++++

Pari sanaa kirjailijasta:
Max Seeck tunnustaa olleensa villi koululainen, mutta pääsi silti Saksalaisen koulun lukioon, jossa kielitaito karttui. Seeck on opiskellut Tallinnan englanninkielisessä kauppakorkeakoulussa sekä saanut maisterin paperit Sveitsistä. Mies epäröi kuitenkin rahoitusalaa ja perusti siksi opiskelukavereidensa kanssa oman yrityksen.
Ajatus kirjoittamiseen lähti Kroatian matkalla, jossa oli tylsää istua vain auringossa. Niinpä mies lähti sisälle kirjoittamaan. Lomamatkalla syntyi kymmenisen liuskaa, jotka Seeck luetutti lähipiirillään, joka piti lukemastaan...
Seeck pyrkii yksityiskohdissa mahdollisimman suureen tarkkuuteen, vaikkei olisi paikalla käynytkään.
Kirjailijalle tärkeitä dekkaristeja ovat olleet Stieg Larsson, Jo Nesbø ja Dan Brown.
Lukemisen lisäksi mies harrastaa jääkiekkoa ja musiikkia, etenkin räppiä.
Kokopäiväisestä kirjoittamisesta Seeck ei haaveile, ei ainakaan pari vuotta sitten.
(Lähde: IL 2016)

P.S. Max Seeck paljasti minulle Dekkarifestivaaleilla (22.9.2018) kirjoittavansa nyt kirjaa, jonka päähenkilö on poliisinainen. Enempää ei tässä vaiheessa voi paljastaa. Kirja ilmestynee elokuussa 2019

P. P. S. Uuden kirjan päähenkilö on rikosylikonstaapeli Jessica Niemi (päiv. 5/2019)

Teoksia ilmestynyt ainakin Saksassa, Islannissa ja Virossa.
Hammurabin enkelit on saanut Suomen Dekkariseuran esikoiskunniakirjan v. 2017

*********
Ilmestyneet teokset,:
Hammurabin enkelit 2016  - Mefiston kosketus 2017  - Haadeksen kutsu 2018







Kommentit