Emelie Schepp: Hidas kuolema, 3. osa -dekkari


414 s. suom. ilm. 2018
3. osa syyttäjä Jana Berzelius -sarjaan
alkup. Prio ett 2016
Slowly We Die 2016
- englannista suomentanut:
Meri Ala-Tauriala
- kansi: Charlotta Paulson / Lyn Randle
HarperCrime

- kirjaston kirja

Emelie Schepp, synt. 1979 Motalassa, jossa nykyään taas asuu
rikoskirjailija, ent. mainosalan projektijohtaja


Prologista:
Nainen avasi silmänsä ja tuijotti minua. Hänen kätensä alkoivat haroa ilmaa epätoivoisesti, aivan kuin hän olisi vasta nyt tajunnut mitä oli tapahtumassa.

Vaarallista väkivaltarikollista hoidetaan sairaalan yksityishuoneessa, jonka ulkopuolella oli turvamies kellon ympäri...Huolellisesti valittua hoitohenkilökuntaa oli varoitettu ankarasti: kenelläkään heistä ei ollut lupaa olla potilaan huoneessa yksin missään tilanteessa.
Potilas makasi hiljaa sängyssä, ainoastaan hänen rintakehänsä liikkui rytmisesti ylös ja alas jokaisella hengenvedolla. Hän makasi silmät kiinni; sydänmonitori oli kytketty huovan peittämään rintakehään ja käsivarsiin.
Mattias ja Sofia menevät lääkitsemään potilasta...

Toisaalla Jana Berzelius on juuri saanut ikäviä uutisia äidistään, joka tosin ei ollut biologinen äiti vaan nainen, joka on adoptoinut Janan tämän ollessa lapsi. Janan adoptioisäkään, Karl, ei voi nykyään hyvin. Jana menee käymään lapsuudenkodissaan ja huomaa kuinka mikään ei ollut enää kuten ennen.
- Kirjoituspöydällä oli hujan hajan olevia papereita. Isän tiukka järjestyss oli poissa, samoin kuin pakonomainen asioiden kontrolloimisen tarve, joka oli kuin isän tavaramerkki kaikki nämä vuodet.
Mitä isälle on oikein tapahtunut, se on selvinnyt edellisestä sarjan osasta.

Kolmas tapahtuma on tuloillaan eli järkyttävän raaka naisen pahoinpitely. Ambulanssi on soitettu paikalle ja ensihoitajat Philip Engström ja Sandra Gustafsson tekevät parhaansa, mutta riittääkö se?
Tämä ei jää ainoaksi pahoinpitelyksi.
Näitä tapahtumia syyttäjä Jana Berzelius, rikosylikomisario Henrik Levin ja rikoskomisario Mia Bolander alkavat yhdessä selvittää.

Jana Berzelius on hyvin erikoinen ihminen, joka häärii lain molemmilla puolilla. Tämä johtunee osittain hänen rankasta lapsuudestaan, josta kerrotaan vähän tässäkin osassa.
Mitä Janalle on tapahtunut?
Minulle tulee Janasta mieleen Jenny Rognebyn kirjoista tuttu Leona. Jana on vain persoonana mielenkiintoisempi, etenkin kun menneisyyttä ei ole vielä kokonaan selvitetty.

Kirjassa on myös päiväkirjamerkintöjä, kenen?
- Pahinta on, että tunnen sisimmässäni olevani musertunut. Minä en enää selviä tiedosta, että tulen pian olemaan ypöyksin.
Ihan helvetin yksin.
Mutta mitä yksinäisyys on, oikeasti? Miksi sitä on olemassa? Ja mitä se tekee meille?

Minusta on ollut ihan luettava sarja tähän mennessä, tosin tämä kolmas osa on heikoin, mutten silti huonoksi sanoisi.  Kaipasin vähän tiivistystäkin, vaikka tapahtumia onkin aika paljon. Ikävintä oli se, että arvasin syyllisen. Toivon aina, että dekkaristi kuljettaa juonta niin ovelasti, että minua johdetaan harhaan. Ja mitä enemmän sitä parempi. Aion kyllä lukea kaikki kuusi osaa. Tai katsotaan malttaako Schepp jättää sarjan kuuteen kirjaan.

              Otan yhteyttä.

P.S.  En malta olla taas kertomatta, että jälleen kerran on mainittu rannekello: Breitling, jollainen on syyttäjä Per Åströmillä. Kaikki Breitling-kellot ovat kronometrejä ja ne on alun alkaen tarkoitettu ensisijaisesti lentäjille. Nykyään niitä käyttävät laatutietoiset asiakkaat, jotka haluavat upean kellonsa näkyvän ja erottuvan joukosta. Edullisin kello oli alennuksen kanssa 1.749 euroa ja kallein vielä 19% prosentin alen jälkeen 41.289 euroa.

+++++++++++++++++++++++++
Muutama sana kirjailijasta ja kirjoista:
Kustantajat eivät huolineet Scheppin esikoisteosta ja niinpä kirjailija julkaisi sen itse miehensä kanssa. Kirjasta tuli jättimenestys ja sen jälkeen kustantajatkin kiinnostuivat.
Schepp on innokas kirjojensa markkinoija ja kiertelee paljon  miehensä kanssa sekä Ruotsissa että ulkomailla.
Kirjailija sanoo, että hänellä olisi tarinoita ainakin 10-12 kirjaan, mutta on päättänyt, että sarjaan tulee kuusi osaa.
Ensimmäisen ja toisen kirjansa aiheet (lapsisotilaat & huumekuriirit) Schepp sai lehtijutuista.
Lukijat ovat valinneet Scheppin Crimetime-festivaaleilla vuoden dekkaristiksi vuosina 2016 ja 2017. Teoksia on myyty noin miljoona kappaletta.
Kirjailija kertoo, että kirjoissa on kaksi päälinjaa. Jana Berzeliuksen tarina kulkee kirjasta toiseen. Lisäksi jokaisessa kirjassa on oma rikosjuonensa ja tarinansa.
Janastasta sanotaan, että hän on monimutkainen hahmo, mutta myös oikeat ihmiset ovat monimutkaisia ja kompleksisia. Hahmoista on tahallaan tehty sellaisia, joista ei oikein tiedä rakastaako heitä vai vihaako.
(Aamulehti 2017)

**************************
Aikaisemmin ilmestyneet osat:
Ikuisesti merkitty 2017     -   Valkoiset jäljet 2017
Neljäskin suomennos toivottavasti jo tulossa,( Pappas pojke)...ehkäpä piankin kun puolessatoista vuodessa on jo tullut kolme suomennosta.

Kommentit

  1. Nyt en oikein tiiä mitä sanoisin tästä kolmannesta Janasta.
    Olin ehkä hiukan pettynyt, oli mielestäni huolimattomasti ja/tai liian nopeasti tehty.
    Ei oltu loppuun asti kehiteltyjä käänteitä ja siksipä tiesin/ arvasin syyllisen jo hyvin varhain ja se vei nautinnosta osan. Siulle kävi samoin!
    Toki miekin luen kaikki, mut nyt tuli pikkuinen pelko ettei vaan käy niin että taso laskee edelleenkin, toivottavasti ei.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti