Kalajoki: Velkakirja & Laiho: Sielun palomies - esikoisdekkari

 

Uusia tutustumisen arvoisia dekkaristeja. Molemmissa kirjoissa on päähenkilöllä riippuvuuksia. 

Se oli yhtä turha kuin mikä tahansa kuolema, jonka uhri löytyy polulta, ojasta, metsästä, kadulta tai asunnosta, reikä kaulassaan, rinnassaan tai päässään, silmät auki tai kiinni, peruuttamattomasti ja lopullisesti kuolleena yhtä kaikki.

Mikko Kalajoki: Velkakirja, 320 s. - ilm. 2021 - kansi: Piia Aho - Otava ******* kirjaston kirja

Prologista napattua: *) Isto Lysmä on rantatörmällä isänpäivän aamulenkillä. Isto Lysmä nuuhki syksyn aromeja ja nappaa suuhunsa lompakon. Lähistön kaislikossa makaa ruumis. 

Pihla on opiskelija, joka elää säntillistä elämää merkiten syömisensä ja menonsa tarkasti vihkoon.
R15+4 ja J45ml70%. Lukijalle lyhenteet selviävät tekstiä lukemalla. 
Pihlalla on erikoinen iltatoimi: hän pukee lämpimät ulkoiluvaatteet, pakkaa reppuun Magliten, kumipäällysteiset metsästyskiikarit, nahkakintaat, myslipatukan ja termospullollisen vihreää teetä. Pihla lähtee vakoilemaan.
Pihla käy toisinaan eri riippuvuuksista kärsivien yhteisissä keskustelutilaisuuksissa, mutta tuntee ettei niistä ole mitään apua. Samat jorinat kerrasta toiseen. Mitkä mahtavat olla Pihlan riippuvuudet?

Reijo Härmistö on perheellinen mies, jolla on ulkoiluvälinefirma. Vaimo elää turhan ylellistä elämää tietämättä, että aviomiehen yrityksellä menee huonosti, todella huonosti. Reijolla on täysi työ hankkia rahaa, eivätkä ne riitä edes lainojen maksuun. Mutta pitäähän Terhillä olla, pitäähän Terhin saada. Vai pitääkö? Jostain olisi saatava lisää rahaa ja vähän äkkiä.

Pasi Vähä-Kaita ei ollut olemukseltaan vähäinen eikö kaitakaan. VK oli aikoinaan ollut lupaava urheilija, mutta sittemmin liikunta on jäänyt ja tilalle on tullut toisenlaisia puuhia. Pasi on Reijon vanha kaveri ja juuri Pasin kanssa Reijo pohtii taloushuoliaan. Olisiko Pasilla antaa hyviä neuvoja? 

Sitten on vielä Hän. Hän on kulkenut hämäriä polkuja ja pimeitä kujia, piilotellut ja piilottanut, salaillut ja johtanut harhaan, niin että se on hänellä verissä. (...) Jossain syvällä hän on tiennyt, että jonain päivänä tämä hetki vielä tulisi. Tekisipä mitä tahansa, hän ei voisi välttää sitä.

Kuka siis on tarinan kuollut henkilö? Mitä Pihla vakoilee? Miten Reijo selvittää rahahuolensa, vai selvittääkö ollenkaan? Kuka on Hän ja mitä Hän puuhaa?

Voiko dekkarista sanoa viehättyvänsä? No, minä kuitenkin viehätyin ja nautin pirskahtelevasta tekstistä ja dialogista. Mutta, ei tämä silti mikään hyväntuulen kirja ole, päinvastoin. Henkilöillä, jotka tekevät vääriä valintoja menee huonosti tai vielä huonommin. 
Paitsi että pidän kirjailijan herkullisesta tavasta kirjoittaa, pidän myös siitä ettei nimettyjä henkilöitä eikä tapahtumia ollut liikaa. Taito sekin - vähemmän on enemmän! Helppolukuinen dekkari, jossa on kuitenkin kunnon tarina. Tyyli poikkeaa sen verran valtavirrasta, että pidin. Eikä ole sarjaa, jippii!

Tarinan opetus olkoon: jätä ihmiset rauhaan. Mitä se sitten tarkoittaakaan. Kannattaa ottaa ihan itse selvää. Jään odottelemaan lisää tällaisia dekkareita!

P.S. Prologissa esiintyvä *) Isto Lysmä on bordercollie. Ihmisistolysmä oli populaarikulttuuriin erikoistunut toimittaja, joka oli nuortenlehti Suosikin päätoimittajana ennen Jyrki Hämäläistä. Isto Lysmä oli myös aikoinaan Matti Nykäsen luottotoimittaja.
Isto Lysmä (1936 - 2012). 

+++++++
Kirjailija, mainonnan ja viestinnän suunnittelija
Mikko Kalajoki, synt. 1972 Rovaniemellä, asuu Raisiossa
Mikko Kalajoen kuvasin Turun Kirjamessuilla 10/2021

*******
Ilmestyneet romaanit:
Taas mua pohjaan 2005 - Kolme tärkeintä asiaa 2014 - Miesmuisti 2017 - Velkakirja (dekkari) 2021

Velkakirja sijoittui toiseksi Otavan Rikos 2019 -jännitysromaanikilpailussa. 

Lisäksi novelleja ja sarjakuva-albumeja.

Tulossa: Seuraavaksi ilmestyy lastenkirja v. 2022 ja dekkari vuonna 2023.
........................................

Prologista: Tee mitä tahdot, on oleva koko laki. Sinä olet joutunut ansaani. Koko ikäni sinä olet saastuttanut ja solvannut minua. Minua on kidutettu läpi lapsuuteni sinun ja kaikkien muiden kristikunnan sielujen nimessä.

Samuli Laiho: Sielun palomies, 302 s. - 1. osa Kuolemansynnit trillerisarjaan - ilm. 2021 - kansi: Tommi Tukiainen - taustana ilmaiskuva (Pixabay) - Like Kustannus ******** kirjaston kirja

Ohjaaja Muska Meriläinen valmistelee Kansallisteatterissa näytelmää Fahrenheit 451. Edellisestä esityksestä Muska sai eräältä kriitikolta kovaa kritiikkiä, joten nyt, ensi-illan lähetessä, paineet ovat kovat. Ja kun vielä eräs päähenkilöistä sairastuu juuri ennen ensi-iltaa, ovat katastrofin ainekset lähellä.

Muskalla on viisivuotias Kimi-poika, joka on usein isovanhempiensa hoivissa. Muskan Kaarle-isä on entinen poliisi, joka traumatisoitui erään rajun rikoskeissin jälkeen. Mies irtisanoutui ja luki itsensä papiksi. 
Maarit-äiti maalaa, järjestää näyttelyitä ja lipittää viiniä. Äidilläkin on kovat paineet, sillä Jämsässä on kohta näyttelyn avajaiset. Kaarle on jäämässä eläkkelle papinvirastaan, joten vaarilla on nyt aikaa hoitaa pikku-Kimiä. 

Agniin saamme tutustua jo heti prologissa ja Agnin toimia seurataan tarinan läpi. Agni on hindulaisuudessa tulen jumala. Sana on sanskriittia ja merkitsee tulta. Agni on saapunut Suomeen tietyissä tarkoituksissa. Mitä ihmettä Agni oikein touhuaa?

Sitten Muska alkaa saada teatterille kirjeitä, joissa on outo sisältö. Lisäksi kirjeen allekirjoittanut Sielun Palomies tietää Muskan elämästä, nykyisestä ja entisestä, turhan paljon. Sielun Palomies kirjoittaa myös, että suunnittelee omaa produktiota, mitä se sitten tarkoittaakin? Muska näyttää kirjeet isälleen ja isä ottaa yhteyttää ex-työtovereihinsa, jotka eivät kuitenkaan suhtaudu kovin vakavasti. Niinpä Kaarle alkaa omatoimisesti tutkia asioita ja värvää mukaansa poliisiharjoittelija Nikon. 

Muska on toipuva ongelmakäyttäjä, joka on ollut kuivilla useampia vuosia, mutta pysyykö raittiuspäätös kun paineita alkaa kasautua? 

Paljastuu raaka kuolema ja ex-poliisi Kaarle alkaa miettiä voisiko Muskan häirintätapauksilla ja tällä murhalla olla jonkinlainen yhteys. Eivätkä rikoskeissit tietenkään lopu tähän. Tietyt yksityiskohdat saavat myös ajattelemaan menneisyyttä ja Kaarlen poliisina olon viimeisintä tapausta.

Avoimia kysymyksiä riittää: Mitä niin kamalaa aikoinaan oli tapahtunut, että Kaarle oli vaihtanut ammattia? Miten näytelmän käy? Pysyykö Muska kuivilla ongelmista huolimatta? Mitä mystinen Agni suunnittelee? Ja ketkä/kuka on syypää rikoksiin? 

Dekkari alkaa turhan vaisusti, vaikka kaikenlaisista toimista on viitteitä. Pohjustusta ja teatterimaailmaa oli makuuni hippasen liikaa. Kirjoittaja kuitenkin tuntee aiheen ja teatterin, sillä Kansallisteatteri on Laihon entinen työpaikka. 
Kaipasin napakampaa alkua ja ripeämpää asioihin tarttumista. Kirjailija osaa juonen kuljettamisen taidon, joka tulee esille kirjan loppupuolella. 
Mielenkiintoisia ja jänniä osasia oli mukavasti, mutta ne oli tungettu loppupuolelle. Alkuosa kertoo Muskasta ja sitten kun tämän isä tulee mukaan alkaa vasta kunnolla tapahtua. Loppupuoli pelasti dekkarin ja teki siitä mielenkiintoisen ja jopa jännittävän.  
Hahmoissa ei ollut uutta, mutta muuten Kaarle ja Muska ovat ihan hyviä tyyppejä. Muskan Kimi-kuskauksia ja jatkuvaa kiirettä olisi voinut olla vähemmän.

Entä oliko sarjan avausteoksessa jotain innovatiivista? Dekkarigenreen on tunkemassa koko ajan lisää kirjoittajia, sekä kotimaisia että ulkomaisia, joten erottuakseen täytyy todellakin keksiä jotain mullistavaa. Minusta tätä uutta tai erilaista ei ollut, mutta päätelkää itse. 
Sanoin jo, että loppupuoli pelasti tarinan, joten kiinnostaa kyllä lukea seuraavakin osa. 

Sielun palomies avaa uuden sarjan (huoh, taas), mutta kenestä tulee seuraavan osan päähenkilö, Kaarlestako? Vai saammeko tutustua uusiin henkilöihin? Se ei olisi yhtään hullumpi ajatus. Sarja, mutta itsenäiset teokset. 

++++++++
Kirjailija, muusikko, tuottaja, säveltäjä
Samuli Laiho, synt. 1969 Tampereella ja asuu Helsingissä.. Laiho lienee tunnetumpi muusikkona kuin kirjailijana, sillä mies on aloittanut uransa jo 17-vuotiaana perustamalla yhtyeen Hearthill. Sen jälkeen Laiho on toiminut monipuolisesti musiikin saralla. Sielun palomies on esikoisdekkari

*******
Ilmestyneet teokset:
Topliner 2018 (musiikkiaiheinen romaani) - Lasiseinä 2020 (autofiktio) - Sielun palomies 2021 (dekkari)
Tulossa: Toinen dekkari ilmestyy keväällä 2022

Kommentit

  1. Uusia dekkareita tosiaan putkahtaa joka taholta, ei pysy perässä. Minuakin vähän uuvuttaa loputtomat sarjat. Itsenäisiä teoksia olisi helpompi lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsenäisiä ja tiiviimpiä. Monissa 400-500 -sivuisissa kirjoissa on liian paljon löysää. Harvan dekkarin sisältö kantaa yli 500 sivua.

      Poista

Lähetä kommentti