Rous: Täydelliset vieraat & Ware: Lumimyrsky - lyhyehkösti - dekkari

 

Elämää ja mysteerejä kartanossa ja jännitystä alppimajassa.

Tervetuloa pelaamaan Mysteeripeliä Raven Hallin kartanoon.

Emma Rous: Täydelliset vieraat, 282 s. - mysteeridekkari - suom. ilm. 2021 - Perfect Guests 2021 - suomennos: Maikki Soro - kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy - Minerva Kustannus Oy ******** kirjaston kirja

Heinäkuussa 1988 neljätoistavuotias orpotyttö Beth Soames viedään Averellin perheeseen, joka asuu mahtavassa Raven Hallin kartanossa Itä-Englannin syrjäseudulla. Bethin ainoan sukulaisen Carolinen on hankala huolehtia tytöstä, mutta onneksi on löytynyt hyvä sijaisperhe.
Perheellä on samanikäinen tyttö, Nina, joka on kovin iloinen saadessaan ikäistänsä seuraa. Nina nimittäin joutuu jostain syystä asumaan kuplassa, eli opiskelee kotona, eikä saa mennä vierailulle kenenkään kotiin eikä edes kylällä käymään.
Beth viihtyy kartanossa, ja pitää Ninasta. Kaikki sujuu hyvin, kunnes kerran Ninan äiti pyytää Bethiä eräänlaiseen roolileikkiin, jossa pitäisi esittää erästä henkilöä. Sitä varten piti pukeutua ja laittaa hiukset. Ja kun tällaiseen leikkiin pyydetään vielä toisenkin kerran alkaa Beth ihmetellä mistä on kysymys. 

Tammikuussa 2019 rahaton ja työtön näyttelijä Sadie Langton saa erikoisen työtarjouksen. Raven Hall-nimisessä kartanossa järjestetään Mysteeripeli, jonka yhtä osallistujaa pitäisi esittää. Roolia varten Sadie saa matkalaukullisen hienoja vintagevaatteita ja tarkat ohjeet miten pelata. Sadie suostuu, sillä palkkio on suuri. Ja niin peli pyörähtää käyntiin. 
Iltajuhla alkaa lupaavasti kunnes peli alkaa tuntua Sadiesta jotenkin henkilökohtaiselta ja inhottavalta. Mistä pelissä lopulta onkaan kyse?

Kirjassa on vuoroin Bethin kertomaa vuodelta 1988 ja Sadien tarinaa tammikuusta 2019. Näiden väleissä on siellä täällä lukuja, joiden kertojaa ei aluksi paljasteta. 

Alku oli jännä, mutta sitten tarina muuttui, eikä minusta ollut enää yhtä kiinnostava. Lisäksi loppuun oli tungettu niin paljon palapelin osasia, että menin melkein pyörälle päästäni. Kuka on kenenkin kummin kaima. Turhan sekava loppu. Lopulta olin pettynyt koko kirjaan. Lupaavasti alkanut tarina hiipui ja hiipui. 
Jos pitää kartanoelämän ja jännityksen yhdistelmästä, niin tässä saattaisi olla oiva teos. Minusta oli ihan luettava, muttei sitten paljon muuta.

+++++++
Kirjailija, ent. pieneläinlääkri
Emma Rous, synt. ??  Kirjailija vietti lapsuutensa Englannissa, Indonesiassa, Kuwaitissa, Portugalissa ja Fidzillä. Asuu nykyään Cambridgeshiressä, Englannissa.

*******
Ilmestyneet teokset:
Au pair 2019 - Täydelliset vieraat 2021

Linkki Rousin edelliseen kirjaan: Au pair
(bonuksena Archerin Maksun aika)

...................................................

BBC Newsin verkkosivuilta: Juuri tulleiden tietojen mukaan syrjäisessä lumivyöryn eristämässä alppimajassa on eletty kauhun hetkiä.

Ruth Ware: Lumimyrsky, 398 s. - suom. ilm. 2020 - itsenäinen teos - One by One 2020 - suomennos: Antti Saarilahti - alkup. kannen suunnittelu: Dan Mogford - kansikuva: Unsplash - Otava ******* kirjaston kirja

Danny ja Erin ovat laittamassa kuntoon ranskalaista alppimajaa seuraavaa lomailijaryhmää varten. Tulossa on kymmenen henkilöä uudenlaisesta teknologiafirma Snoopista. Porukan pitäisi päättää loman aikana Snoopin kohtalosta, myydäkö vai ei. Tarjous voisi tehdä joistakin miljonäärejä, mutta kannattaisiko myynti kuitenkaan? 

Sitten alueelle iskee lumimyrsky ja porukka jää mökkiin loukkuun. Kännyköiden kuuluvuus loppuu, netti ei toimi, sähköt katkeavat. Eräs lomalaisista katoaa laskettelureissulla, mutta jääkö hän ainoaksi? Yhdellä sun toisella tuntuu olevan salaisuuksia ja firman jäsenten välit eivät ole parhaat mahdolliset.

Olen lukenut kaikki Waren teokset, jotka ovat mielestäni eritasoisia. Yksikään kirjoista ei kuitenkaan ole tehnyt suurta vaikutusta ja Lumimyrsky on minusta heikoin ja tarinana jopa tylsä. Outo musiikkisovellusaihe ei jaksa kiinnostaa. Kirjaa saa kahlata yli sata sivua ennen kuin mitään edes tapahtuu ja sitten olinkin jo  niin tympääntynyt etten enää päässyt kunnolla kyytiin, vaikka tarina lähteekin etenemään. 
Henkilöhahmoja on liikaa, he ärsyttävät eikä heihin pääse kunnolla kiinni. 
Ehkä Lumimyrsky löytää lukijansa, mutta minun dekkarini tämä ei ollut. 

Snoop-tunnus: Pikkumyy
Nyt soi: snoopissa Itssiouxsie
Snooppaajia: 5
Tilaajia: 7

+++++++
Kirjailija, ent. tarjoilija, opettaja, tiedottaja
Ruth Ware, synt. 1977 Sussex ja asuu Lontoossa. 


Ruth Ware Turun kirjamessuilla syksyllä 2019
(©Piritta's photo)

**********
Suomennetut teokset:
Synkän metsän siimeksessä 2017 - Nainen hytissä 2018 - Valhepeli 2018 - Rouva Westaway on kuollut 2019 - Lukitut ovet 2020 -  Lumimyrsky 2020
- Kaikki itsenäisiä teoksia. 

Ware on kirjoittanut salanimellä Ruth Warburton viisi nuorten aikuisten suomentamatonta fantasiaromaania.

Kommentit

  1. Nämä kirjat ovat lukulistallani :)

    VastaaPoista
  2. Luin juuri loppuun tuon Emma Rousin kirjan. Samaa mieltä! Lopoua kohden sekosin henkilöissä ja se oli hirveän ärsyttävää. Piti monta kertaa pydähtyä miettimään "kuka on kenenkin ja mikä" jne...
    Alun jännitteet katosivat tämän myötä.
    Lopputulemana totean kuitenkin, että kirja oli ihan ok 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, samaa voin sanoa: lukihan tuon. Harmi vaan, että loppu oli sellainen kuin oli.

      Poista

Lähetä kommentti