Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja - kauno - psykologinen dekkari

Veitsi oli turvana. Miehistä kun ei koskaan tiedä, ne seuraavat halujaan. Ei ollut pitänyt tappaa, pelkästään varoittaa...

Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja, 233 s. - musta komedia - suom. ilm. 2020 - My Sister, the Serial Killer 2018 - suomennos: Kaisa Kattelus - alkup. kansi Michael J. Windsor - WSOY *********arvostelukappale

Ayoola ja Korede ovat sisaruksia, jotka asuvat äitinsä kanssa isossa pylväiden koristamassa talossa, joka on alusta loppuun itse rakennettu. Liian iso kolmelle, muttei kukaan halua ostaa niin isoa taloa.
Isä oli kuollut. Perheenpää oli ollut auktoriteetti, jonka sana oli laki. Myös silloin kun aikoi naittaa neljätoistavuotiaan tyttärensä bisneskaverilleen.

Ayoola on kaunis nuori nainen, luonnonlapsi, oman tiensä kulkija ja miesten hyväksikäyttäjä. Lienee myös jonkinmoinen sosiopaatti. Korede työskentelee sairaalassa hoitajana ja on ihastunut erääseen mieheen. Korede on vaatimattoman näköinen ja ulkonäkönsä puolesta aina ollut siskonsa varjossa. Ihmiset eivät usko tyttöjä sisaruksiksi.
-Yhdennäköisyyttä on - meillä on sama suu, samat silmät - mutta Ayoola näyttää Bratzilta ja minä voodoonukelta. 
Korede on jo kouluajoista lähtien tajunnut, että sisko on kaunis. Yläkoulussa pojat olivat listaneet rumia ja kauniita tyttöjä ja piirrelleet heistä liioiteltuja kuvia, jotka kiinnittivät ilmoitustaululle.
- Minua esittäviin kuviin he piirsivät gorillanhuulet ja silmät.

Korede "joutuu" avustamaan siskoaan aina silloin kun tämä tarvitsee apua. Kirjan ensimmäiset sanat:
- Ayoola kutsuu minut luokseen näillä sanoilla: Korede, olen tappanut sen. - Olin toivonut, etten enää koskaan kuulisi noita sanoja.

Ja kun Ayoola jälleen kerran soittaa, niin Korede hyppää autoon ja ryntää siivoamaan jälkiä. 
- Et ole takuulla tiennyt, että kloriitti peittää veren hajun. 
Korede jynssää perusteellisesti, jonka jälkeen sisarukset heivaavat ruumiin takakonttiin ja vievät uhrin samaan paikkaan kuin edellisetkin. 

Montako kertaa tämä tulisi toistumaan ja milloin he jäisivät kiinni? Kun sitten Ayoola näkee Koreden ihastuksen, niin peli on menetetty. Vai onko? Eihän Korede voi sanoa miehelle, että älä ala seurustella siskoni kanssa, sillä kuolet. Mitä Korede tekee estääkseen seurustelun? Puolustaako miestä vai sisartaan?

Koredella ei ole ketään, jolle voisi uskoitua. Niinpä hän käy puhumassa koomassa olevalle potilaalle ajattelematta ollenkaan, että koomapotilas saattaa herätä eräänä kauniina päivänä ja on ehkä kuullut puheen. 

Montako miestä sisko tappaa ja jäävätkö sisarukset ikinä kiinni?

Myönnän etten tiennyt kirjasta ennakolta mitään, joten oli jännittävää alkaa lukea. Mitä olisi edessä, hirveä murhastoori vai ihan jotain muuta. Oli ennemmin sitä "jotain muuta". Kirjan takakannessa sanotaan mm. "...hauskimmat murhabileet, joihin voit saada kutsun." Vaikka mustasta humorista pidänkin, niin minusta tämä ei ollut hauska sanan varsinaisessa merkityksessä. Humoristista ja itseironista, ja osin surullista kylläkin. Erikoinen kirja, jossa on ripaus psykologista jännitystä, vaikkei varsinainen dekkari olekaan.
Teksti on sujuvaa, luvut lyhyitä ja yllättävän paljon oli saatu mahtumaan näihin ohueen kirjaan (233 s.)
Tekstissä on jonkin verran nigerialaisia sanoja, joista joitain goolasin, kts. *)PS.

Entä pidinkö? Joo, tavallaan. Kirjan parasta antia oli sisarusten välinen toiminta, kuinka paljon vaatimattomampi sisar on valmis tekemään kauniin siskonsa puolesta ja kuinka häikäilemättömästi läheistä voi hyväksikäyttää. Ja miten paljon koti vaikuttaa lapsiin.
Kirjan loppu, siitä pidin.

Kirjan nimessä huomiota kiinnitti pilkku ja sen tärkeys. Kuinka merkitys muuttuu: Sisareni, sarjamurhaaja tai Sisareni sarjamurhaaja.

Joskus on valittava puolensa.

*) P.S.  Ẹ̀fọ́ = vihannes, așo ebí = naisten juhlailtapuku, Agbáda =  miesten käyttämä leveähihainen viitta,  gèlè= naisten upea iso kieputettu päähine, mayafi = naisten pitkähkö, ikäänkuin hijab, àgbálùmọ̀ = omenan näköinen hedelmä. 

+++++++++
Kirjailija, kustannustoimittaja
Oyinkan Braithwaite, synt. 1988 Lagosissa, Nigeriassa. On opiskellut luovaa kirjoittamista ja oikeustiedettä Lontoossa. Braithwaite on asunut sekä Lontoossa että Lagosissa, jossa nyt taas asuu. 

*********
Ilmestyneet teokset:
Sisareni, sarjamurhaaja 2020 (esikoisromaani)
sekä suomentamaton novellikokoelma The Driver 2010

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit