Connelly: Kaksi totuutta & Chatfield: Tämä on Gomorra - dekkari



Vastakkain konkarikirjoittaja ja esikoistrilleristi sekä Bosch, eläkkeellä oleva vanhoja tapauksia setvivä rikostutkija ja nuori Azi Bello, joka ansaitsee elantonsa hakkeroinnilla.

"Saat kohta vieraita LAPD:stä ja syyttäjänvirastosta"... Boschilla ei ollut aavistustakaan miksi piirikunnan syyttäjänviraston ja hänen vanhan työnantajansa Los Angelesin poliisilaitoksen väkeä oli tulossa tapaamaan häntä varhain maanantaiaamuna.

Michael Connelly: Kaksi totuutta, 424 s. - suom. ilm. 2019 - 18. osa Harry Bosch-sarjaan - Two kinds of Truth 2017 - suomennos: Raimo Salminen - kansi: Eevaliina Rusanen - Gummerus ******** kirjaston kirja

Harry Bosch on kolme vuotta aiemmin pakotettu jäämään eläkkeelle LAPD:sta, mutta töitä mies ei ole eläkkeelläkään lopettanut. Nykyään Bosch selvittää ratkaisemattomia tapauksia työhuoneessaan, vanhan poliisivankilan sellissä numero 3. Työskentelyolosuhteet eivät ole parhaat mahdolliset, mutta Bosch ei valita. Paitsi siitä ettei sellin teräskaltereiden sisäpuolella ole kenttää nimeksikään.
Tällä hetkellä Bosch tutkii pariakin tapausta. Toinen on Esmeralda Tavareisin katoaminen, keissi, joka oli vaivannut Boschia vuosikaudet.
- Nuori äiti oli hylännyt nukkuvan vauvansa ja kadonnut jäljettömiin. 

Toinen tapaus tuleekin yllättäen, sillä kolmekymmentä vuotta sitten kuolemaan tuomittu rikollinen väittää olevansa syytön ja vaatii sekä vapauttamista että mittavia korvauksia väärästä tuomiosta. Pahimmassa tapauksessa korvaukset lankeaisivat Boschin maksettavaksi.
Sadistinen seksimurhaaja väittää, että nykyään käytössä olevat DNA-kokeet todistaisivat hänet syyttömäksi. Voisiko tämä olla mahdollista?
Bosch on kuitenkin erimieltä roiston kanssa ja alkaa tutkia menneitä tapahtumia ja todisteita uudelleen. Mikä on mättänyt ennen ja/tai mikä mättää nyt. Aikana ennen DNA:ta aihetodisteeet olivat selvästi riittäneet tuomioon, mutta mikseivät enää?

Vanhojen rikoksien lisäksi Bosch joutuu tutkimaan myös uutta tapausta, joka liittyy erääseen apteekkiin. Onko siinä kyseessä pillerikauppa, väärennetyt reseptit, huumekauppa, sattuma vai onko tapahtumissa jotain henkilökohtaista?

Miten Bosch pärjää näin monen tapauksen kanssa? Löytyykö Esmeralda? Pääseekö kuolemaantuomittu vapaaksi? Ja mitä apteekkirikoksessa on tapahtunut?

Siihen nähden millainen Harry on ollut monessa muussa kirjassa, eli oman tiensä kulkija ja auktoriteetteja välttelevä, on Bosch tässä dekkarissa jo paljon mukautuvampi. Yhteistyötä tehdään hyvässä hengessä. Kaikenlaista tapahtuu, ja paljon  (liikaa?) on myös esim. selostuksia DNA:sta. Alkupuolen jälkeen alkaa tapahtua enemmän, mutta loppujuttuja selostetaan taas hartaudella. Tiettyjen asioiden tiivistys olisi kummasti jämäköittänyt tarinaa.

Maailman todellisuus oli synkkä ja kauhistuttava.

P.S. Aina puhutaan vain Harrysta, mutta se on lempinimi. Harryn oikea nimi on Hieronymus. Hienon nimen pojan prostitioitu-äiti antoi hollantilaisen taiteilijan Hieronymus Boschin  mukaan.

Wikipedian mukaan taidemaalari H. Bosch (1450- 1516) oli tunnettu mielikuvituksellisista helvetin kauhuja kuvaavista maalauksistaan.

+++++++++
Kirjailija:
Michael Connelly, toimittaja ja rikoskirjailija vuodesta 1993, synt. 1956 Philadelphiassa / Yhdysvalloissa. Asuu Floridassa.
Connelly on tunnetuin Harry Bosch-sarjastaan, mutta on kirjoittanut myös paria muutakin sarjaa ja kirjoittaa edelleen mm. Bosch-  ja Ballard -sarjoja yhtäaikaa. Michael Connelly on saanut lukuisia palkintoja ja amerikkalainen GQ-lehti on nimennyt Connellyn maailman parhaimmaksi dekkarikirjailijaksi. Kirjoja on myyty yli 60 miljoonaa ja käännetty ainakin 39 kielelle.

**********
Suomennetut Connellin kirjat:

Harry Bosch-sarja:
Tunnelirotta 1998 - Betoniblondi 2003 - Yöihmisiä  1999 -  Enkelten portaat  2000  - Mustempi kuin yö 2002  - Luukaupunki 2003 -  Kadonnut valo 2004 -  Kuilun partaalla 2005 -  Avoin ja ratkaisematon 2006 -  Sokkelokuja 2007 -  Musta kaupunki 2008 -  Lohikäärmeen merkki 2010 -  Luottamuksen hinta 2013 -  Musta laatikko 2014 -  Palava huone 2015 -  Risteyskohta 2016 -  Julmat jäähyväiset 2017 - Kaksi totuutta 2019 -
(Alun kirjat on suomennettu eri tahtiin alkuperäisten kanssa. Muutama Bosch on myös suomentamatta)

Mickey Haller-sarja:
Oikeuden palvelija 2009 - Kova tuomio 2009 - Täyskäännös 2011 - Viides todistaja 2012

Ent. FBI:n huippuagentti Terry McCaleb: Verivelka 2001

Rikostoimittaja Jack McEvoy-sarja:
Runoilija 2005 - Saalistaja 2010 - edit 27.11.2019 5/2020 ilm alkup. Fair Warning

Renée Ballard-sarja:
Yövuoro 2018 -
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''


Azin hakkerifilosofia: On oltava niin monta askelta vastustajien edellä, että taistelu on jo voitettu, kun he huomaavat sen alkaneen. Toiseksi on murskattava kaikki oletukset ja odotukset. Pitää valehdella, huijata, kerjätä, lainata, harhauttaa ja petkuttaa.

Tom Chatfield: Tämä on Gomorra, 351 s. - suom. ilm. 2019 - This is Gomorrah 2019 - esikoistrilleri - suomennos: Tuukka Pekkanen - kansi: Nic Oxby - Bazar Kustannus Oy  ********* kirjaston kirja

Kirjan päähenkilö on 34-vuotias Azi Bello, joka on hakkeriveljeskunnan jäsen ja joka saa toimeentulonsa hakkeroinnista. Alussa mainitsemiani kahta periaateetta Azi työssään noudattaa.

Azi on luonut itselleen myös väärän henkilöllisyyden, johon on luotu tietoja aina ala-asteelta töihin, Faceen ja Linkedliin asti. Tämän turvissa Azi myös tekee hommiaan.
Eräänä päivänä toinen hakkeri ottaa yhteyttä pyytäen apua ja samalla tarjoten tärkeitä tietoja.
Azi ja toinen hakkeri sotketuvat pahasti kansainvälisiin salaliittoihin ja suurimpana kysymysmerkkinä on Gomorra. Mikä se on? Kirjassa kuljetaan myös eri maissa: Lontoo, Berliini, USA, Syyria ja Ateena.

Ajankohtainen aihe ja pelottavakin. Minusta tarina, vaikka olikin kiinnostava, oli jotenkin sekavasti kirjoitettu. Joskus oli vaikea pysyä kärryillä. Tosin saattaa johtua siitä, että luin pätkissä (seliseli). Mietin myös, että oliko kirjaan tungettu liikaa tavaraa. Mielenkiintoisuudestaan huolimatta ei ihan ollut minun kirjani. Tuntisiko joku alaan enemmän vihkiytynyt henkilö kirjan enemmän omakseen, joku jolle sanasto on tutumpaa:
- Modeemissani on V.32bis-protokolla, paikallistoisto päällä, sarjaportti kiinteillä asetuksilla, yhdistettäessä tehtävällä operaattoritunnistuksilla ja linkkinopeuden neuvottelulla.

+++++++++++
Kirjailija, toimittaja ja IT-alan kommentaattori:
Tom Chatfield, synt 1980. Kirjailijan tarkoituksena on parantaa digitaalisen teknologian tietämystämme. Chatlfield on kirjoittanut vajaat kymmenen kirjaa, joista Tämä on Gomorra on ensimmäinen trilleri. Kun kirjailija ei työskentele, niin hän soittaa pianolla jazzia ja juo liikaa kahvia.
(Lähde: Tom Chatfieldin kotisivut)

*********
Ilmestyneet suomennokset:
Tämä on Gomorra 2019

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit