Lina Bengtsdotter: Francesca - dekkari, 2. osaCharlie yritti löytää mukavan asennon tuolissa, jossa oli kalteva selkänoja. Hänestä vinosti vasemmalla istui psykologi, Eva. 

LinaBengtsdotter: Francesca - 2. osa Charlie Lager-sarjaan - 429 s. - suom. ilm. 2019 - alkup. ilm. 2018 - suomennos: Sirkka-Liisa Sjöholm - Otava ********** kirjaston kirja

Päähenkilö on rikostutkija Charline "Charlie" Lager, joka pitää lukemisesta, yksinolosta ja ryyppäämisestä. Tutkijan Betty-äiti on kuollut tytön ollessa 14-vuotias ja isä on tuntematon. Charlie on töissä kansallisessa operatiivisessa yksikössä, joka auttaa paikallispoliiseja ympäri maata.

Charlie on Annabellen tapahtumien jälkeen (osa 1) vähän huonossa kunnossa ja pomo on määrännyt terapiaan sekä vakavasti harkitsemaan lomaa:
- Ahdistus, tarkoituksettomuuden tunne, uniongelmat, painajaiset, alkoholin liikakäyttö, lääkkeet...

Charlie ei kuitekaan halua lomaa, kunnes selaa nettiä ja törmää artikkeliin:
Missä on Francesca Mild? Sisäoppilaitoksessa opiskellut 16-vuotias Francesca Mild katosi 1989 perheen kartanosta Gudhammarista lähellä Gullspången kylää Länsi-Götanmaalla.
Artikkeli jää vaivaamaan Charlieta ja kun vielä tulee avunpyyntöpuhelu lapsuudenystävältä Gullspångenista, niin Charlie päättää ottaa lomansa ja lähteä paikkakunnalle. Samalla voisi vähän penkoa 27 vuotta vanhaa katoamistapausta.

Paitsi Francescan katoaminen, niin muinoin oli tapahtunut muutakin, joka saattoi olla syynä tapaukseen. Charlie uppoutuu menneisiin rikoksiin ja joutuu kohtaamaan myös asioita, jotka koskevat häntä itseään. Saako Charline menneisyyden rikokset selvitetyiksi? Mitä ovat naista itseään koskevat uutiset: hyviä vaiko huonoja? Joko omituisen äidin salaisuus paljastuu? Ainakin Betty-äidille maittoi alkoholi ja äiti järjesti kosteita juhlia kodissaan Onnelassa.
- Betty ei ollut paha. Betty oli impulsiivinen, hullu ja ...
Betty Lageria ei tuntenut kukaan...Minäkään ei tuntenut häntä, Charlie ajatteli. En tuntenut omaa äitiäni. Varmaa on vain se, että hänellä oli salaisuuksia, ettei hän ollut se joksi häntä luultiin.

Tarinassa edetään pääosin Charlien ja Francescan kertomien lukujen kautta. Mukana on myös lyhyitä "Ajan aukkoja"-lukuja, joiden merkitys selviää jossain vaiheessa.
Mielestäni tämä oli paremmin kirjoitettu kuin ensimmäinen osa, jossa oli aika paljon henkilöiden yksityiselämään liittyviä asioita. Nyt kun henkilöt ovat tutumpia, niin seurattavuuskin parani. Hieman olisin silti keskiosaa tiivistänyt, olisi tullut jämäkämpi dekkari. Tämä ei ollut yhtä tummasävyinen eikä säläinen kuin Annabelle. Kirja on lähinnä psykologinen dekkari, jossa ei ole väkivaltaa.

Kannattaa lukea ensimmäinen osa ensin, sillä kirjoissa on samoja henkilöitä ja maisemia ja jotkut tapahtumat ovat jatkoa Annabellelle. Toiseen osaan saadaan varmasti myös jatkoa, sillä eräälle henkilölle tapahtuu jotain, joka jää auki.

Mitä nyt tapahtuisi? Kuka selvittäisi tämän kaiken? En ainakaan minä, Charlie ajatteli. Minulle riittää.

P.S. Valitan aina, että dekkareissa syödään liian usein lasagnea ja pizzaa. Tässä syödään pizzaa!

+++++++++
Kirjailija, koulutukseltaan ruotsin ja psykologian opettaja
Lina Bengtsdotter, synt. 1977, kotoisin Gullspångista Länsi-Ruotsista

******  
Suomennetut teokset:
Annabelle 2018 - Francesca 2019

Linkki ensimmäiseen osaan: Annabelle:
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/02/lina-bengtsdotter-annabelle.html

%%%%%%%%
Tällä kirjalla osallistun dekkariviikolle, jonka järjestää Saana kirjablogista Lukeva peikko
https://www.lukevapeikko.com/


^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit