Morton: Kellontekijän tytär & Lundberg: Toinen puoli sydäntä


Kaksi viihdyttävää opusta, joissa molemmissa nainen lähtee tutustumaan menneisyyteensä. Tarjolla on mm. rakkautta, taidetta ja salaisuuksia. Kate Morton: Kellontekijän tytär, 557 s. - suom. ilm. 2019 -  Clock The maker's Daughter 2018 - kauno/historia/taide/rakkaus -suomennos: Hilkka Pekkanen ja Tuukka Pekkanen - kansi: Lisa White - Otava *********kirjaston kirja

Vuonna 2017 nuorella arkistoasiantuntijalla, Eldie Winslowilla, on kirjaamistehtävä. On löydetty laatikko. jonka päällä luki: Ullakolta löytyneen kirjoituspöydän laatikon sisältö vuodelta 1966 - kirjaamatta. Laatikosta löytyy nahkalaukku, jonka sisältö näyttäisi olevan peräisin 1800-luvulta. Laukussa on luonnoslehtiö, jossa on hahmoteltuna kuva kartanosta.
- Talo seisoo metsän laidassa pienen mutta täydellisen maalaiskylän kupeessa ikiomassa joenmutkassaan. 
Lisäksi löytyy:
siro hopeinen valokuvakehys, niin pieni, että mahtui kämmeneen ja kehyksissä oli viktoriaanisissa vaatteissa olevan naisen kuva. Nainen oli nuori ja pitkätukkainen...suora katse, leuka hiukan koholla, korkeat poskipäät.
Eldie haluaa tietää kuka kuvan valkopukuinen nainen on ja miksi kartano tuntuu niin tutulta.

Niin alkaa tarina, jossa eletään sekä nykyisyydessä, että 1940-luvulla ja 1800-luvun loppupuoliskolla.
Kuka on kellontekijän tytär? Mitä ikävää Birchwoodin kartanossa on tapahtunut? Ja miksi kartano tuntuu Eldiestä tutulta?
Mukana on taidetta, vähän rakkautta, salaisuuksia ja kummitus, joka on yksi henkilöhahmoista. Kirja ei siis ole kummitustarina.
Tarinat itsessään ovat hyviä, mutta siirtymät on mielestäni kirjoitettu vähän sekavasti - kuka "puhuu" ja minkä ikäisenä? Kirjailija sanoo kotisivuillaan, että hänellä on pakkomielle taloihin. Eipä siis ihme, että tässäkin opuksessa kartano on yksi pääelementeistä.
Pidin kyllä tästäkin Mortonin opuksesta, muttei juuri tämän sekavuuden takia ollut mielestäni parhaimmistoa. Tosin sekavuuden mielikuva saattaa johtua ihan lukijasta - siis minusta. Mitenkä teistä, tuliko sama fiilis?

+++++++++++

Pari sanaa kirjailijasta:
Kate Morton, synt. 1976 Berri/Etelä-Australia. Katen äiti oli antiikkikauppias, siksi vanhat tavarat kiinnostavat. Kirjailijalla on myös pakkomielle taloihin, sekä oikeisiin että fiktiivisiin. Tämä saattaa johtua siitä, että perhe muutti niin usein Mortonin lapsuusaikoina. Erityisesti kirjailija ihailee savupiippuja, ullakoita, talojen outoja päätyjä jne.
(Lähde: Kate Mortonin kotisivut)

*************
Suomennetut teokset:
Paluu Rivertoniin 2011 - Hylätty puutarha 2014 - Kaukaiset hetket 2015 - Salaisuuden kantaja 2016 - Kellontekijän tytär 2019

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

                                                
Sofia Lundberg: Toinen puoli sydäntä, 400 s. - suom. ilm. 2019 - Ett frågetecken är ett halvt hjärta 2018 -suomennos: Terhi Vartia - Otava **********kirjaston kirja

Elin Boals on naimisissa oleva suosittu ja kiireinen valokuvaaja New Yorkissa. Eräänä päivänä Elin saa lyhyen kirjeen lapsuudenystävältään. Kirjeen myötä nainen palaa muistoihinsa 1970-luvun loppuun ja 1980-luvulle. Elämä lapsena ja nuorena ei ole ollut helppoa ja kirjeenlähettäjä on silloin ollut ainoa ystävä. Lisäksi aikanaan on tapahtunut jotakin kauheaa, jota pakoon Elin on 16-vuotiaana lähtenyt ja jonka haluaisi unohtaa. Perheelleen Elin ei ole koskaan kertonut mitään mitä muinoin on tapahtunut.
Asiat alkavat loksahdella ja Elin lähtee tyttärensä Alicen kanssa kohtaamaan menneisyyttään.

Alkupuoli kirjasta eteni turhan hitaasti ja kyllästyin Elinin kiireisyyteen ja sen hokemiseen. Mies ei jaksa, tytär ei jaksa, Elinkään ei jaksa ja työtoveritkin valittavat... Onneksi kuitenkin tarina lähtee vauhtiin, joten tekstikin paranee. Myös menneisyyden kertomukset parantavat alkupuolta. Vähän synkkä opus, mutta onneksi ilonaiheitakin löytyy. Loppujen lopuksi ihan luettava kirja, joskin täytyy sanoa, että pidin Punaisesta osoitekirjasta enemmän. Tyyliltään ovat samanlaisia.

+++++++
Kirjailija, toimittaja : Sofia Lundberg, synt. 1974.
Asuu Tukholmassa.

********
Ilmestyneet teokset:
Punainen osoitekirja 2018 - Toinen puoli sydäntä 2019

^^^^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit