Riley: Varjon sisar, 3. osa & Moyes: Kuinka painovoimaa uhmataan - lyhyehkösti


Kaksi rakastettua ja suosittua kirjailijatarta. Kahdesta kirjasta saa tuhdin lukupaketin, sillä sivuja on yhteensä 1273. 



Lucinda Riley: Varjon sisar, Tähden tarina, 733 s. - 3. osa Seitsemän sisarta sarjaan - suom. ilm. 2019 - The Shadow Sister 2016 - suomennos: Hilkka Pekkanen - kansi: Laura Noponen - Bazar Kustannus Oy **********kirjaston kirja

Seitsemän sisarta -kirjasarja kertoo Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttövauvoista. Kasvatti-isänsä kuoltua kukin sisaruksista saa kirjekuoressa vihjeen omasta taustastaan. (Bazar)

Tämän kirjan pääosassa on sisarensa kanssa asuva hiljainen 27-vuotias Tähti eli Asterope. Tähteä jännittää alkaa selvittää omaa taustaansa ja niinpä Asterope lähtee Atlantisiin. 
- Haluan nimittäin avata kirjeeni siinä puutarhassa, jonka istutin yhdessä Papa Saltin kanssa. 

Tähti on jättänyt kirjeensä lipastonsa alalaatikkoon vanhaan peltirasiaan. Kuoressa on prässätty kukka ja lyhyessä kirjeessä pari riviä isältä. Kuoressa on myös toinen pidempi kirje sekä käyntikortti. Nyt Tähden pitäisi mennä kortissa mainittuun paikkaan, josta saisi seuraavan vihjeen. Kun Tähti lopulta rohkaistuu, niin hän löytää itsensä erään lontoolaisen kaupan ulkopuolelta. Kunhan vain uskaltaisi mennä sisään. Tästä alkaa tarina, jossa eletään myös 1900-luvun alkuvuosia, joista pikkuhiljaa alkaa keriytyä Tähden syntyperä. Mitä ja ketä/keitä tältä etsintämatkalta mahtaakaan löytyä? 

Tarinassa eletään siis vuorotellen nykyisyyttä ja viime vuosisadan alkua. Riley on tätäkin kirjaa varten tehnyt suuren taustatyön historiallisia lukuja varten. Mukana on myös todellisia historian henkilöitä, joiden ominaisuuksista Riley on kirjoittanut totuudenmukaisesti.
Kirjan lopussa on kirjailijan saatesanat sekä Varjon sisareen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.
Paikoitellen tarinassa on ennelta-arvattavuutta, kuten ehkä viihderomaanissa pitääkin olla, muttei se haittaa. Riley osaa kyllä kirjoittaa. Viihdyin oikein hyvin tämänkin osan parissa. 

Sarjan sisarukset:
Vanhin D'Apliesen sisaruksista on eksoottisen näköinen kielenkääntäjä Maia, jonka tarina oli 1. osassa (Seitsemän sisarta). Seuraavana on Alcyone eli Ally, johon tutustuttiin 2. osassa (Myrskyn sisar). Ally on lahjakas muusikko, huilunsoittaja sekä ammattipurjehtija. 3. osassa, Varjon sisar, pääosassa on Asterope eli Tähti. Sitten vielä taidetta opiskeleva Celaeno eli CeCe, biologiaa opiskeleva Taygete eli Tiggy, joka on myös sisaruksista hengellisin. Lopuksi kuuluisa huippumalli Electra sekä kysymysmerkkinä oleva Merope, jonka kohtalo selviää ehkä vasta viimeisessä osassa.
Kuusi ensimmäistä osaa voi lukea satunnaisessa järjestyksessä, sillä kaikki kirjat alkavat samasta hetkestä. Viimeisessä osassa sarja kootaan ja kerrotaan kuka tämä mystinen miljonääri Papa Salt oikein on (En malttaisi odottaa!) sekä missä on puuttuva Merope-sisar,

+++++++++
Kirjailija:  
Lucinda Riley: synt. synt. 1967 Irlannissa. Asuu Englannissa ja Etelä-Ranskassa.
Riley näytteli nuorena 7 vuotta, kunnes 23-vuotiaana vakava sairaus lopetti uran ja Riley inhosi myös olla parrasvaloissa. Rileyn omakin elämä on kuin viihdekirjasta, sillä kirjailija sanoo eläneensä ryysyistä rikkauksiin. 
Jos kiinnostaa tietää Rileystä vähän enemmän, niin tietoa on blogissani Enkelipuu-kirjan yhteydessä.
Edit: Kirjailija menehtyi kesäkuussa 2021

**********
Suomennetut teokset:
Keskiyön ruusu 2016 - Enkelipuu 2018

Seitsemän sisarta -sarja:
Seitsemän sisarta 2017 - Myrskyn sisar 2018 - Varjon sisar 2019 - Helmen sisar, ilmestyy syksyllä 2019
Innokkaimmat voivat lukea ennakkkon: The Pearl Sister  - The Moon Sister (Helmen sisar) - sarjan seitsemättä osaa ei vielä ole - edes englanniksi.
- Seitsemän sisarta-kirjasarjasta on on tulossa jossain vaiheessa tv-sarja (jonka mielelläni näkisin myös Suomessa).

Sarja lisäksi netissä on lukuisia kirjoja nimillä Lucinda Edmonds että Lucinda Riley

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Jojo Moyes: Kuinka painovoimaa uhmataan, 540 s.  - suom. ilm. 2019 - The Horse Dancer 2009 - suomennos: Heli Naski - kansi: Jenni Noponen - Gummerus **********kirjaston kirja

14-vuotias Sarah Lachapelle elää isoisänsä eli papan kanssa Lontoon syrjäisellä kolkalla. Sarah ei ole niin kuin muut ikäisensä tytöt, sillä hän ei välitä vaatteista eikä meikeistä. Eikä tytöllä ole edes kännykkää tai tietokonetta. Mutta Sarahilla on yksi rakkaus, nimittäin Boo. Boo on hevonen.
- Boo oli suuriluinen ranskanpuoliverinen, jonka jalat olivat rotevammat ja selkä vahvempi kuin sen rodulta olisi voinut odottaa.

Papa eli Henri Lachapelle on ollut aikoinaan ranskalaisessa ratsastusakatemiassa Le Cadre Noirissa. Henri opettaa Sarahille kouluratsastuksen saloja. Eräänä päivänä papa saa sairaskohtauksen ja joutuu sairaalaan. Sarah jää yksin ja ainoana huolenpitäjänä on oikeastaan vain tallin omistaja Cowboy John. Miten Sarah tulee pärjäämään?

Natasha Macauley on lakimies, jolla on kokemusta erityisesti lasten ja nuorten oikeudenkäyntiavustamisesta. Natasha on eroamassa aviomiehestään ja uusikin mies on jo mukana kuvioissa. 
Kuten arvata saattaa Natashan ja Sarahin tiet kohtaavat, mutta missä tilanteessa? 

Alkuperäinen teos on ilmestynyt jo 2009 ja on näin ollen vanhin suomennetuista teoksista. Tarina on tyypillinen Moyesille: ongelmia, rakkautta ja tiraus kyyneleitä. Tiivistystä olisin kaivannut ja  kertomus on hieman liian epätodellinen ja ennalta-arvattava. Arviooni ja tiivistämishaluuni vaikutti tosin  osaltaan ehkä se, että tämä on hevoskirja. En ole hevosihmisiä, en ymmärrä hevosista, enkä koulutuskielestä hölkkäsen pöläystä. Sanat: piaffe, levade, capriole, courbette jne. eivät sano minulle yhtään mitään. Joitain sanoja selitettiin, mutta eihän niitä muistanut enää seuraavalla kerralla. Tiedän, että Jojo Moyes harrastaa ratsastusta, joten oletan, että hevostietous oli oikein tai ainakin melkein oikein. 
Toiseksi, kirjassa oli suomentamatonta ranskan kielistä dialogia. Kieltä osaamattomalta menee teksti ohi. 
Jos tämä olisi ollut ensimmäinen lukemani Moyesin kirja, niin olisi saattanut jäädä viimeiseksi  ehkä. 
Moyesmainen kirja kuitenkin, josta hevosihmiset saattavat kovastikin pitää. 

+++++++
Kirjailija:
Pauline Sara-Jo Moyes, synt 1969 Lontoossa, kirjailija ja ent. toimittaja. Moyes asuu Essexissä farmilla, jossa kirjoittamisen lisäksi hoitaa tilan eläimia ja ratsastaa. Moyesin teoksia luetaan 44 kielellä ja kirjoja on myyty yli 38 miljoonaa.

**********
Suomennetut teokset:
Trilogia:
Kerro minulle jotain hyvää  2015 - Jos olisit tässä  2016 - Elä rohkeasti 2018 

Muut:
Ole kiltti, älä rakasta häntä 2014 -  Parillisia ja parittomia 2017 - Ne, jotka ymmärtävät kauneutta 2017  - Kuinka painovoimaa uhmataan  2019 (huom. alkup. ilm. 2009)

Netistä löytyy myös lukuisa määrä suomentamattomia teoksia, alkaen vuodesta 2002 (Sheltering Rain).

Kommentit