Nadeem Aslam: Kultainen legenda - kauno -elämää Pakistanissa


Jo muutaman viikon ajan joku oli tunkeutunut kaupungin moskeijoihin - yleensä yöaikaan - paljastamaan kaupunkilaisten salaisuuksia minareettien kaiuttimista....

Kultainen legenda, 377 s.
- suom. ilm. 2019
- The Golden Legend 2017
- uskonnollinen väkivalta
- suomennos: Kirsi Luoma
- Like Kustannus Oy
- kirjaston kirja





...Ihmisten moraalittomuus ja mädännäisyys, monet tarkoin salatut paheet oli kuulutettu kaikelle kansalle. Tekijää tai tekijöitä ei ollut saatu kiinni, ja outo ilmiö piti Zamanan kaupunkia pelon vallassa. Jotkut tietenkin väittivät, että ääni oli Allahin.

Tällaisessa maassa asuvat Helen ja hänen vanhempansa Lily ja Grace. Tällaisessa maassa asuvat Massud ja Nargis, aviopari. Tällaisessa maassa asuvat myös imaamin tytär Aysha 7-vuotiaan Billu-pojan kanssa. Tällaisessa maassa asuu myös Imran. Ja heistä kolme kohtaa tiettyjen väkivaltaisten tapahtumien jälkeen. Maa on Pakistan.

Massud ja Nargis ovat arkkitehteja ja muslimeja, jotka ovat palkanneet Helenin vanhemmat hoitamaan talouttaan.
- Lily ja Grace ovat lukutaidottomia kristittyjä, ja Helenistä - joka oli nyt yhdeksäntoistavuotias - olisi tullut niin ikään kouluttamaton palvelija johonkin muslimiperheeseen, elleivät Massud ja Nargis olisi tarjonneet hänelle toisenlaisia mahdollisuuksia. He olivat kustantaneet hänen opintonsa Zamanan parhaissa kouluissa, ja hän oli ollut uuttera ja etevä oppilas.

Pariskunta asuu entisessä paperitehtaan talossa ja koko alueen sanottiin haisseen rahalta, kun tehdas vielä toimi. Nargis ja Massud olivat käyneet täällä nuorina arkkitehteina ja päättäneet muuttaa hylätyn rakennuksen kodikseen.

Lilyn ja Gracen asuinalueen nimi on Badami Bagh. Se oli ollut aikoinaan mantelipuita kasvava puutarha. 1950-luvulla puutarhan omistajat päättivät lyödä rahoiksi ja paikalle rakennettiin mahdollisimman pieniä taloja ja vuokralaisiksi otettiin lähinnä kristittyjä, jotka palvelivat Zamanan muslimien kodeissa tai putsasivat kaupungin katuja ja viemäreitä ja olivat mukautuvia ja kuuliaisia.
Kaksituhatluvun alkuun mennessä Badami Baghista oli tullut Zamanin köyhin asuinalue, ghetto.
Nykyään puutarhasta on jäljellä yksi mantelipuu ja se on Helenin talon pihalla.

Tässä maassa on on oleellista oletko kristitty vai muslimi ja se näkyy myös arjen pienissä asioissa.
Massud sanoi: Eilen Kuu-basaarissa kauppias kieltäytyi ottamasta rahaani vastaan, ellen kirjoittaisi seteliin "Jihad on velvollisuus" tai "Tiukka sharia-laki voimaan."

Ja eräänä päivänä tapahtui myös, että:
- nuori sotilastiedustelun mies tulee uhoamaan Nargisin luo ja repii palasiksi Massudin isän kirjoittaman, yli 900-sivuisen kirjan.

Kirja oli perheelle tosi tärkeä ja niinpä Nargis päättää ommella kirjan kokoon, sivu sivulta, kaikki 987 sivua.
- ....puuttuva palanen löytyi viiden minuutin etsinnän jälkeen. Hän piteli sitä jäljelle jääneeen osan vieressä niin että sivusta tuli kokonainen. Käden ympäri kiertyvä kultalanka hohti lampun valosssa, kun hän alkoi ommella palasia yhteen. 

Tällaiset pieniltä tuntuvat asiat olivat kuitenkin vain pisara valtameressä kaikessa siinä julmuudessa, jota maassa tapahtuu. Siinä julmuudessa, johon nämäkin kaksi perhettä joutuvat.

Porttikello soi ja ovella on Imran, 23-vuotias mies Islamabadista. Imran Tarigami, jota hänen vanhempansa ja veljensä kutsuivat Moskovaksi.
- Tulin Pakistaniin viime vuonna sissikoulutukseen, mutta jätin koulutusleirin ja ne ihmiset jo hyvän aikaa sitten. Nyt vain ajelehdin paikasta toiseen.

Näin Imran liittyy mukaan kertomukseen. Imran kertoo myös omaa tarinaansa:
- Imran oli kyllä kuullut koulutusleirin sekaantuneen monenlaisiin väkivallantekoihin.
Ja jo lapsena Imran oli kuullut, että
- pakistanilaiset kouluttivat mielihyvin myös maallisesti ajatteleviä sissejä. Uskoipa mies Allahiin tai Muhammadiin tai ei, hän oli tervetullut, kunhan oli halukas taistelemaan intialaisia sotilaita vastaan Kashmirissa, salakuljettamaan aseita ja ammuksia Pakistanista Kashmiriin, palaamaan takaisin kotiseudulleen ja tuomaan lisää nuoria miehiä koulutukseen.

Maassa oli mm. uhkailuja, vakoilua, väkivallantekoja, pidätyksiä, mielenosoituksia, pelkoa itsemurhapommittajista, talojen valtaajia ja polttajia. Lopulta tarinan henkilöille koitti myös aika, jolloin tapahtui jotain niin uhkaavaa, että eloonjääneet joutuvat lähtemään pakosalle.
Ketkä kirjan henkilöistä selviytyvät, vai selviytyikö kukaan?

Voimakas teos elämästä uskonsotien repimässä väkivaltaisessa Pakistanissa. Vaikka kirjassa on paljon ikävää, surullista ja julmaakin, niin Aslam on onnistuneesti saanut mukaan myös pieniä ilonhetkiä ja rakkautta. Hienosti kirjoitettu tarina, jossa on myös toivo läsnä.

Ja niin tulen muistini kedoille ja laajoille pihoille, sinne, minne on kerätty määrättömät varastot kuvia...

P.S. Kultainen legenda on myös italialaisen Jacobus de Voraginen vuoden 1260 tienoilla koostama pyhimyslegendakokoelma, josta tuli keskiajan Euroopan myyntihitti. Kultaisesta legendasta on säilynyt yli tuhat käsikirjoitusta, ja sen tarinat tulivat tärkeäksi osaksi Euroopan kristillistä kansankulttuuria.
(Lähde: Wikipedia)

************

Pari sanaa kirjailijasta:
Nadeem Aslam on syntynyt vuonna 1966 Gujranwalassa  / Pakistanissa ja muuttanut teini-ikäisenä Englantiin. Asuu nyt Lontoossa. Kirjailija opiskeli biokemiaa, mutta keskeytti opinnot tullakseen kirjailijaksi. Aslam on taustoittanut kirjojaan matkustelemalla Pakistanissa ja Afganistanissa ja haastatellut pakolaisia Englannissa.
Kirjailija kirjoittaa ensimmäisen kirjaversion käsin koska tuntee sanojen valuvan mielestä käteen ja siitä paperille.
Suosikkikirjailijoita ovat mm. John Updike, Corman McCarthy ja V.S. Naipaul.
(Lähde: Poimittu haastattelusta sivulta: www.bookslut.com - 2013)

+++++++++++++
Suomennetut teokset:
Elävältä haudatut  2010 -   Sokean miehen puutarha 2014 - Kultainen legenda 2019

^^^^^^^^^^^^^^^^
https://facebook.com/kirjarouvanelamaa
Instassa. #pirittaolen

Kommentit

  1. Aslam kirjoittaa loistavia kirjoja. Olen lukenut nuo kaikki kolme, jotka luettelet tuossa tekstin alaosassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aslamin tekstistä näkee myös sen, että mies on tehnyt taustatyönsä hyvin. Arvostan.

      Poista

Lähetä kommentti