Jussi Kokkonen: Murtopallo, 2. osa


302 s. ilmestynyt 2018
2. osa Patrik Nora-sarjaan
- kansi: Gravision
Reuna Kustantamo

- kirjaston kirja

Jussi Kokkonen, synt. 1958 / Rautalampi
- asuu Joensuussa
kirjailija, varatuomari ja
sanaristikoiden laatija


Ehkä se oli haju. Miehen mielestä se oli paremminkin tuoksu. Se oli hyvin vieno tuoksu, tuskin havaittava, mutta ehkä mies oli omien taipumustensa vuoksi herkistynyt juuri tälle tuoksulle ja saattoi siksi sen erottaa. Se oli selvästi alkoholin suloisen makea tuoksu.

- Ovelta kuului koputus. Tutkintaosaston sihteeri Elli liihoitteli huoneeseen kevyesti kuin keijukainen. Kädessä hänellä oli ruskea kirjekuori.
Kuoressa on vaaleanpunaiseen lahjapaperiin kääritty paketti, jonka päällä lukee "Poliisilaitoksen komeimmalle prinsille". 
Paketista paljastui jotakin, josta tulee tarinan punainen lanka.

Pian paketin saavuttua tapahtui ensimmäinen henkirikos, jota konstaapeli Patrik Nora virkaveljineen alkaa selvittää. Murhapaikalta löytyy Noran saamaan lahjaan liittyvä nukke, jossa on lappu: Älypää 12.5.2011.
Nukkeja ilmestyy rikoksien myötä lisää. Mitä nuket viestivät?

Kokkosella on kyllä kirjoittamisen lahja, ja tarinan aihekin on hyvä, mutta toteutus jotenkin ontuu. Kaipasin rikostarinoihin enemmän sisältöä ja joutavia yksityiskohtia vähemmän. Juonta paljastamatta ei voi kovin paljoa kertoa, mutta:
Kirjan päähenkilö Patrik Nora on Savosta Joensuuhun muuttanut konstaapeli, joka asuu Mariannen kanssa avoliitossa. Erään ikävän tapahtuman vuoksi pariskunnalla on ongelmia, joita veivataan liikaa.
Muitakin yksityiskohtia on ylenmäärin:
Ruokakuvailuja, esimerkiksi:
...salaattia, jonka joukkoon oli siroteltu savumuikun paloja...Salaatin lisukkeena syötiin patonkia tuorejuuston kanssa ja juomaksi puolikuivaa saksalaista valkoviiniä...Pääruuaksi häränpihvit rosmariinikastikkeen ja aurajuustoperunoiden kera. Viininä oli espanjalaista vuosikertaviiniä...

Pullaa ja viinereitä syötiin, niin poliisilaitoksella kuin Patrikin lapsuudenkotonakin:
- Ja lopuksi hän sai vielä mukaan suuren pussin korvapuusteja. Ne äidit!
Näitä samaisia korvapuusteja Nora syö tietysti sitten myöhemmin avovaimonsa Mariannen kanssa...

Naisten kuvailuista en aina oikein aina pitänyt:
- Elli liihoitteli huoneeseen kevyesti kuin keijukainen.
tai
- Mustat rintaliivit kuulsivat viekoittelevasti kankaan läpi ja paljastivat naisen upean uhkeat muodot.
tai
- Etusivun silikonipommi oli tänään tummatukkainen kaunotar, joka keikisteli pikkubikineissään...
ja jopa hotellin vastaanottovirkailija luo Noraan säihkyvän flirttailevia katseita.
Mariannen säihkysääriä ja punaiseksi lakattuja varpaankynsiä ei myöskään ole unohdettu.

Päähenkilöä, Patrik Noraa, sen sijaan olisi voinut vähän enemmän ulkoisesti kuvailla...oli ilmeisesti nuorehko mies, joka piti ruuasta ja pullasta ja jolla oli silmää naisille.

Tutkimusosaston sihteerillä, Ellillä, olisi voinut olla sukunimi.  Tai en ainakaan huomannut. Mariannen sukunimi Suvimäki selvisi vasta ihan lopussa.

Jos kaiken sälän olisi jättänyt vähemmälle ja keskittynyt sen sijaan enemmän itse rikoksiin, niin tästä olisi voinut tulla kelpo kotimainen dekkari. Nukkejen osalta tarina jäi jotenkin kesken. Dekkarissa ja sen juonessa oli paljon hyvääkin, mutta se ei tällä kertaa minulle riittänyt. Ihmettelin  myös, että osien 1-2 ilmestymisen väli on 12 vuotta.
Kokkosen kirjojen nimet ovat tennismaailmasta. Senkö takia, että Nora harrastaa tennistä?

Pedanttina ihmisenä (en ole neitsyt horoskoopiltani) joskus käsittämättömän pienet asiat hiertävät. En pidä siitä, että naisten nimissä käytetään lyhennyksinä miestennimiä, esim. Charlotta on Charlie, Belinda on Bill (itse asiassa juuri lukemassani kirjassa), Samantha Sam jne. Nyt kaikista Suomen sukunimistä miespäähenkilön sukunimi on Nora. Miksi ihmeessä?

P.S. Tennismatsi päättyy ottelupalloon. Syötönmurto, kun voittaa pelin vastustajan syöttövuorolla. Murtopallo, kun saa vastustajan syöttövuorolla mahdollisuuden voittaa pelin seuraavalla pisteellä.
(Lähde: Helsingin kaupunginkirjasto /www.kysy.fi)

+++++++++++++++++

Ei kirjailijatietoja - muutama sana tuotannosta:
Kaksoivirhe voitti v. 2006 toisen palkinnon Kouvolan dekkaripäivien rikosromaanikilpailussa. Kokkosen novelleja on julkaistu eri teoksissa 2001-2008

*******************
Ilmestyneet kirjat:
Kaksoisvirhe (1. Patrik Nora) 2006  - Tiebreak - katkaisupeli (rikosnovellikokoelma) 2010

Kommentit