Matti Laine: Pahojen miesten seura, avausosa


332 s. ilmestynyt 2012
Elias Vitikka -sarjan avausosa
- pokkari 
- kansi: Tuomo Parikka
Bazar Kustannus Oy

- kirjaston kirja

Matti Laine, synt. 1976 Helsinki
kirjailija, näyttelijä, 
käsikirjoittaja


Elias ajoi pitkiä vuoroja, useimmiten öisin, työnantajansa Arvo Kummun piikkiin.
Elias sai liksan italialaiseen tyyliin. Peruspalkka meni verokortille, mutta ylityöt ja muut lisät, joista hänen tulonsa suurimmaksi osaksi kertyivät, tippuivat käteen pimeinä...Vilpistä huolimatta Eliaksesta tuntui, ettei hänellä ollut kuukauden päätteeksi kasassa kuin hiluja.

Sarjan päähenkilö on 10 vuotta taksia ajanut Elias Vitikka, joka hetkittäin jopa pitää työstään.
- Hän nautti työn vapaudesta ja yksinäisyydestä. Siitä, että sai olla rauhassa omien ajatustensa kanssa. Hänestä oli mukavaa olla liikkeellä öisin.

Vitikka on entinen lätkämies, pelannut jopa lyhyen ajan NHL:ssä maalivahtina. Suomessa kaikki vanhemmat lätkäfanit kyllä tunnistavat Vitikan, ainakin ilman partaa ja joka tapauksessa nimi on ainakin tuttu.
Eräänä iltana Vitikan ollessa ajossa puhelin soi. Soittaja on Ibrahim Sabri, kurdi, joka oli tullut Suomeen töihin, tavannut suomalaisen naisen, rakastunut, mennyt naimisiin ja jäänyt Suomeen. Koneinsinöörin papereista huolimatta Sabri on päätynyt ajamaan taksia ja nyt mies tarvitsisi apua.
- Kuule Elias, mulla on vaimo yövuorossa ja tytär kipeä. Pahasti sairas. Mulla oli etukäteen sovittuna yhden tutuntutun hankkima keikka, mutta mä en pysty nyt hoitamaan sitä. Kiinnostaako? Iso porukka, iso tippi.

Eliasta toki kiinnostaa ja hän ottaa ajon vastaan. Hotellin edustalta kyytiin tulee ryhmä juhlivia, parikymppisiä jääkiekkoilijoita ja heidän huoltajansa Timo Vainio.  Käy ilmi, että he ovat Seuran pelaajia. Mukana on myös Seuran huippupelaaja Veeti Poranen.
- Poranen oli suomalaisittain harvinainen, kanadalaistyyppinen voimahyökkääjä. Iso, vahva, tarvittaessa ilkeä, mutta myös erittäin taitava ja kykenevä ratkaisemaan pelin kuin pelin joukkueensa eduksi.
Ajon aikana Timo Vainio tunnistaa Vitikan, jota äityy kehumaan;
Pojat, Vitikka on yksi lahjakkaimmista veskareista, joita Suomessa on syntynyt.

Elias Vitikka ajaa kyyditettävät koteihinsa ja juuri kun päättää lopettaa vuoron puhelin soi. Veeti Poranen pyytää kyytiä. Vitikka suostuu ja ajaa vähän hermostuneen Porasen kiertoteitä Konalaan, teollisuusalueen reunamille, harmaan teollisuushallin eteen.

Miksi Veeti Poranen on niin hermostunut?
Mitä teollisuushallissa on? Ja mitä Veeti Poranen tekee siellä keskellä yötä?

Sonja on entinen narkkari ja Vitikan luokkatoveri. Sonjan entinen miesystävä Taro on vankilassa. Pariskunnalla on yhteinen poikakin, Tobias. Taron ollessa vankilasssa Elias on toiminut Sonjan olkapäänä ja auttanut tätä pääsemään irti huumeista, jotta Sonja voisi pitää lapsensa. Ystävyys on kuitenkin johtanut pidemmälle. Taro olisi nyt vapautumassa vankilasta... Vetäisikö Taro Sonjan taas mukaan huumemaailmaan?

Myöhemmin Seuran taksikeikka poikii Vitikalle työtarjouksen ja viestissä lukee:
"Timo Vainio tässä terve. Mulla olisi tarjota sulle pieni duunikeikka. Jos kiinnostaa, niin ota yhteyttä. Mun numero on..."

Minkälainen keikka on kyseessä? Ottaako Vitikka sen vastaan?

Jos olet jääkiekon ystävä, niin tässä sinulle oiva dekkari. Suurin osan tarinasta pyörii jääkiekon ympärillä, päähenkilöt entisiä tai nykyisiä lätkänpelaajia tai muita kiekkoon liittyviä henkilöitä.
Elias viettää aikaansa jäähallissa ja kiekkomenneisyyksiäkin pohditaan.
Kirja on sinänsä hyvin kirjoitettu, vaikka rikostarinat itsessään eivät olleet kovin kummoisia. En ole kiekon suurfani, joten minulle dekkarissa oli ihan liikaa kiekkoa. Tuli myös selväksi, että Eliaksen talvitakit ovat noutamatta Sonjan asunnon varastossa.
Mielenkiintoisinta oli (ja tulee olemaan) seurata Elias Vitikan elämän kulkua. Jääkö taksin kuljettaminen ja tuleeko muita hommia tilalle vai miten Elias aikoo edetä? Entäs Sonja ja Taro?
Erään kansanedustajan nimeäkin vilautellaan. Mikä on hänen roolinsa?
Varasin kirjastosta myös sarjan kaksi seuraavaa osaa ja jos ne ovat ok, niin varaan vielä elokuussa ilmestyvät neljännen osan.

                      Aequat omnis cinis = tuhka tekee kaikista samanlaisia.

P.S. Tässäkin kirjassa törmäsin kalliiseen kelloon, nyt Hublot-merkkiseen. Katsomillani sivuilla kallein kello on 541.810 euroa ja edullisin 5.310 euroa. Molempiin saisi alennuksen...

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Lyhyesti kirjailijasta:
Laine sanoo omassa biossaan, että tie kirjailijaksi on kulkenut aktiivisen lukemisen kautta. Laineen lapsuuskodissa luettiin usein ennen nukkumaan menoa. Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on niistä ajoista jäänyt mieleen. Aapo oli suosikki. Kaiken muun toiminnan lisäksi mies harrastaa liikuntaa ja musiikkia.
Matti Laine on näytellyt sekä useissa Suomen teattereissa että monissa kotimaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa, esim. Kylmäverisesti sinun, Tali-Ihantala, Salatut elämät ja Sorjonen. Kirjoittanut myös laulun sanoja sekä käsikirjoittanut Ylellä syksyllä 2019 nähtävän Espanjaan sijoittuvan Paratiisi-rikosdraaman. (Huom, huom!)
(Lähteet: netti ja Laineen bio)

*************************************
Aiemmin ilmestynet teokset: Pudotus (Ari Aalto-trilogia 1/3)  2008   -   Sivukuja 2009 Ari Aalto - trilogia 2/3)  -  Eksytetty (Ari Aalto -trilogia 3/3) 2011 - Ammattilainen 2010   -  Pahojen miesten seura (avausosa Elias Vitikka-sarjaan) 2012

Myöhemmin ilmestyneet ja ilmestyvä:
Merkitty mies (2. osa Elias Vitikka -sarjaan) 2014   -   Pahuuden hinta (3.osa Elias Vitikka-sarjaan 2017) ja elokuussa 2018 ilmestyy sarjan neljäs osa Tappajan vaisto.

Kommentit