Douglas Preston & Lincoln Child: Koston kehä 9. osa490 s. suom. ilm. 2018
9. osa Pendergast-sarjaan
Cold Vengeance 2011
- suomennos: Pekka Marjamäki
- kansi: Istockphoto
Gummerus

- kirjaston kirja

Douglas Preston, synt. 1956 / Cambridge/Massachusetts
Kirjailija ja toimittaja, joka on työskennellyt Amerikan luonnonhistoriallisessa museossa

Lincoln Child, synt. 1957 / Westportissa, Connecticutissa ja asuu nykyään New Jerseyssä
- kirjailija, kustannustoimittaja

- Olin toivonut, ettei tilanne etenisi tähän pisteeseen. Sinun olisi pitänyt unohtaa kahdentoista vuoden takaiset tapahtumat ja jättää koko juttu sikseen.

Aloysis Pendergastin Helen-vaimo on kuollut  metsästysonnettomuudessa jo 12 vuotta sitten, mutta Pendergast ei halua millään hyväksyä asiaa, vaan alkaa taas penkoa menneitä tapahtumia. Pendergast haluaisi vihdoin ja viimein tietää koko totuuden Helenin kuolemasta.

Pendergast on FBI:n erikoisagentti, ja kuuluu sukuun  joka oli ranskalaista ja englantilaista alkuperää. Omalaatuinen oli aivan liian laimea sana kuvaamaan miehen sukua - Pendergastien joukossa oli ollut tiedemiehiä, löytöretkeilijöitä, puoskareita, helppoheikkejä, taikureita, huijareita...ja tappajia.
Aloysis Pendergast on tosi rikas, asuu isossa talossa, jossa vanha valkotukkainen miespalvelija Maurice vastaa taloudesta. Henkivartijana ja autonkuljettajana toimii hieman mystinen Proctor.
Pendergast pukeutuu  mustiin, räätälin tekemiin pukuihin ja kulkee Rolls-Roycella, jota Proctor ajaa.
Jos kiinnostaa, niin blogin alaosassa on lisätietoja Pendergastista.

Menneisyyden penkominen vie eri puolille Yhdysvaltoja ja Skotlantia. Ollaan mm. New York Cityn sykkeessä ja Skotlannin suo- ja metsästysmailla ja monessa, monessa muussa paikassa.
Pendergast tutkii asioita yksinään, mutta hänellä on erilaisia apureita, kuten New Yorkissa asuva komisario Vincent D'Agosta.  Mies on komennettu inhoamiinsa paperitöihin, koska on ollut sala-ampujan uhri. Luoti läpäisi rintakehän ja nirhaisi sydäntä. Niinpä raskaammat työt eivät vielä sovi.

Mukana on myös opiskelija Corrie Swanson, joka ylläpitää Pendergastista kertovaa verkkosivustoa. Corriella olisi ollut tapaaminen Pendergastin kanssa, mutta tämä ei tullut sovittuun tapaamiseen. Miksei?
Agentti tapasi haihtua maisemista pitkiksikin ajoiksi. Pendergast oli kuitenkin aina pitänyt säntillisesti lupauksensa. Ei ollut lainkaan hänen tapaistaan jättää ilmestymättä sovittuun lounastapaamiseen.
Corrie huolestuu ja ottaa yhteyttä Perdergastin hyvin tuntevaan D'Agostaan, joka alkaa kysellä.

Kulkee huhuja, että Pendergast olisi tapettu Skotlannissa. D'Agosta ei suostu tätä uskomaan, vaan lähtee paikan päälle selvittämään asiaa.

Toisaalla eli Mississippissä rutiköyhässä Malfourchen kaupungissa toimittaja Ned Betterton etsii elämänsä skuuppia. Betterton työskentelee ilmaisjakelulehti Ezerville Beessä, jossa  ei sallita tutkivaa journalismia, ei suuria paljastuksia, eikä tinkimättömän rehellisiä poliittisia juttuja.
Betterton on kyllästynyt kirjoittamaan juttuja kirkon myyjäisistä, leivontakilpailuista ja lukion urheilukilpailujen tuloksista.
Saako Betterton skuuppinsa?

Mukana on myös edellisistä osista tuttu Pendergastin parikymppinen holhokki, joka on hoidossa, sillä häntä pidetään hulluna.
- Ulkonäössä tai käytöksessä ei kuitenkaan ollut mitään sellaista, mikä olisi kielinyt siitä tosiseikasta, että Constance Greene oli täysin mielenvikainen. Constance väitti syntyneensä 1870-luvulla ja oli hiljattain matkustanut laivalla Englannista Yhdysvaltoihin. Matkan aikana hän oli - omien sanojensa mukaan - heittänyt vastasyntyneen poikansa laidan yli, koska lapsi oli hänen mielestään silkka pahuuden ruumiillistuma.
Mikä on totuus Constancesta? Onko hänellä vain dissosiatiivinen muistinmenetys ja pakkovaelluksn oireet vai onko kyse ihan jostain muusta?

Ei pidä unohtaa myöskään Helenin veljeä Judson Esterhazya. Miten hän on sekaantunut tarinaan?
Ja mikä on mystinen Liitto, jota Esterhazy pelkää? Ja miten Liitto puolestaan liittyy tarinaan?

M-LOGOS on tehokkain koskaan rakennettu tietokone, joka sisältää sellaista tietokantaa mitä muissa tietokoneissa ei ole. Olisiko koneesta apua tietojen hankinnassa ja miten sitä ylipäätään pääsisi käyttämään, sillä se on huippusalainen?

Tarinassa on myös muitakin aiemmista osista tuttuja henkilöitä.

Kirjassa on monta juonihaaraa ja kuten ylläolevasta huomaa, paljon ihmisiä. Lisäksi lähes joka luvussa ollaan eri paikassa. Minusta tarinaan on ympätty ihan liikaa tavaraa, etenkin kun pääpointti  lienee selvittää Helenin kuoleman taustat. Olen lukenut sarjan ja kaikissa kirjoissa on mielestäni tiivistämisen varaa, niin tapahtumien kuin ihmisten määrissäkin. Lisäksi jotkut kirjat ovat olleet minusta tylsiä.
Pidin enemmän edellisestä osasta (Houreuni) ja vähiten Kuoleman naamiosta, johon oli ympätty vielä voodoota ja muutakin "outoa".
Pendergastista pidän hahmona, erikoinen tyyppi.

P.S. "Vergeltung" on kirjassa olevan veneen nimi ja tarkoittaa "kostoa".
Kun googlettaa sanan"Ararita" saa vastaukseksi kirjan kannen tähtikuvion. Mitä muuta se tarkoittaa, sitä en lähtenyt selvittämään.

++++++++++++++++++++++++++++
Sälää kirjailijoista ja Pendergastista:

Douglas Preston on kirjoittanut paljon myös omia kirjoja, joista on  suomennettu ainakin Isku (2010) ja Rienaus (2011). Vuonna 1986 Preston muutti New Mexicoon ja alkoi kirjoittaa kokopäiväisesti.
Preston mainitsee huomionarvoisia tapahtumia elämässään: sormenpään menetys 3-vuotiaana polkupyöräillessä, kahden etuhampaan menetys Richard-veljen nyrkkiin sekä lukemattomia katkenneita luita. Preston myös rakasti lapsena Teräsmiestä.
Tehdessään erään kirjansa taustatyötä Preston ratsasti kaverinsa kanssa 1.000 mailia (1,609 km) nukkuen taivasalla. Preston sanoo olevansa onnellinen, että selvisi matkasta hengissä.
Preston lukee mm. Michael Connellya, Dennis Lehanea ja Lee Childia.
(Wikipedia ja Goodreads)

Lincoln Child on myös kirjoittanut omia kirjoja, suomennettuina Uusi Atlantis 2008, Sulamispiste 2009, Utopia 2010 ja Kuoleman algoritmi 2011. Child harrastaa mm. tietokonenörtteilyä, banjon soittoa ja muinaisutkimusta.
(Wikipedia/Goodreds/Elisa-kirja)

Aloysius Xingu Leng Pendergast on FBI:n erikoisagentti, joka on syntynyt 1960-luvun alussa. Mies on kalpeaihoinen, melkein kuin albiino. Hänellä on platinanvaaleat hiukset ja jäänsiniset silmät. Pendergast arvostaa elämän hienostuneita asioita, kuten kalliita ruokia ja viinejä. Juo ainostaan puhtainta ja "henkisintä" vihreää teetä. Mies on viettänyt vuoden Tiibetissä munkkien kanssa, jotka opettivat meditoimaan. Pendergast inhoaa oopperaa. On kielitaituri, osaa mm. ranskaa, italiaa, latinaa, kreikkaa, portugalia, kantonia ja jopa vähän japania.
Omistaa vuoden 1959 Rolls-Royce Silver Wraithin, vaatteet on tehty Italiassa ja kengiksi kelpaavat vain luksusta olevat lontoolaiset John Lobbit.
(Wikipediasta löytyy käsittämättömän paljon tekstiä tästä hienostuneesta agentista. Lukekaa, jos kiinnostaa.)

*********************************
Aiemmin suomennetut Aloysuis Pendergast-osat:
Ihmeiden kabinetti 2009  -  Kuoleman asetelma 2010  - Tulikivi 2011 - Veljensä vartija 2012  -  Kuolleiden kirja 2013 -  Pimeyden pyörä 2015  -  Kuoleman naamio 2016  -  Houreuni 2017

Kommentit